Aktualno

Zdravilni učinki čilijev oz. feferonov

Čiliji, feferoni. Strokovnjaki pravijo, da imajo toliko zdravilnih učinkov, da bi jih morali na svoj jedilnik vključiti prav vsi. Povsem enostavno ga lahko vzgajate na domačem vrtu ali balkonu, tako da ga boste imeli vedno pri roki. Nekateri jih zaradi njihovega pekočega okusa in značilne arome, ki jo že v zelo majhnih količinah dodajo jedem, enostavno obožujejo, drugi jih iz istega razloga ne prenesejo … A prav ta hudičevo pekoča snov, imenovana kapsaicin, je „kriva“ za to, da čiliji pomagajo pri celi vrsti bolezni in obolenj. Pa poglejmo, kje vse koristijo:

  • Proti migreni, glavobolu in bolečinam v sinusih

Študije so pokazale, da so čiliji pravo domače zdravilo za glavobol. Kapsaicin, kemična snov, ki jo naravno vsebujejo čiliji (tvori med 0,5 in 1,5 % sestave plodu) in povzroča, da je plod pekoč, namreč iz čutnih nevronov črpa tako imenovano substanco P, nevropeptid, ki deluje kot prenosnik signalov bolečine v osrednji živčni sistem. Povedano preprosto: kapsaicin nevronu prepreči pošiljanje signala za bolečino.

  • Preprečevanje sinusitisa in zamašenega nosu

Spet je na delu kapsaicin. Pekočina stimulira izločanje sluzi iz nosu, antibakterijske lastnosti kapsaicina pa pomagajo v boju s kroničnim sinusnim vnetjem.

  • Zaviranje raka prostate

Že tretjič, kapsaicin. Ne le, da vam opeče jezik, ta žgoča snov tudi dobesedno požene rakave celice v samomor, so pokazale študije o zdravljenju raka na prostati. Raziskave na miših so pokazale, da kapsaicin povzroči razkroj kar 80 % rakavih celic, velikost tumorjev, izpostavljenih kapsaicinu, pa je dosegla le petino tistih brez kapsaicina. Raziskovalci še pravijo, da ima kapsaicin velik vpliv na zaviranje množitve kulture celic človeškega raka na prostati.

  • Zniževanje visokega krvnega pritiska

Redno uživanje čilijev bo naše telo oborožilo z vitaminoma A in C ter bioflavinoidi. Ti pomagajo krepiti žilne stene, ki tako postajajo debelejše in bolj prilagodljive na spremembe krvnega pritiska. Ob uživanju čilijev se potimo, kar povzroča izgubo tekočine in začasno zmanjšanje volumna krvi.

  • Blaženje vnetij

Ker zavira tvorbo substance, ki je povezana s širjenjem vnetij, kapsaicin deluje protivnetno. Znanstveniki upajo, da ga bodo nekega dne lahko uporabljali kot zdravilo za artritis, luskavico in diabetsko nevropatijo.

  • Olajšanje pri črevesnih boleznih

Študija ameriške univerze Duke (North Carolina) je pokazala, da kapsaicin igra pomembno vlogo pri zdravljenju črevesnih vnetij. Hkrati ubija bakterijo H. Pylori, kar preprečuje nastanek čira na želodcu.

  • Pomoč pri hujšanju

Kapsaicin je termogeničen, kar pomeni, da se pri njegovi presnovi sprošča toplota. S tem spodbuja telo, da „kuri“ maščobe.

  • Čili kot zaščita za srce

Kapsaicin pomaga ščititi srce, saj zmanjšuje holesterol, trigliceride zgoščevanje krvi. Izsledki raziskav kažejo, da bi lahko pomagal tudi pri razkroju fibrina, ki povzroča krvne strdke. Kulture, v katerih so čiliji vsakodnevna sestavina obrokov, beležijo veliko nižje povprečje kapi in srčnih zastojev.

 

Vzgoja domačih čilijev

Čili je splošno zdrava zelenjava, zato je skrajni čas, da ga na domačem vrtu, v okrasnem loncu ali na terasi vzgojimo tudi sami. Z vzgojo sadik začnemo v marcu, pri čemer seme posejemo v lončke in jih postavimo na toplo okensko polico. Kot paprike ima rad toploto, zato ga na prosto sadimo maja, ko je že dovolj toplo, spravilo pa lahko pričakujemo od julija do oktobra. Za rast potrebuje zemljo, bogato s kalijem, medtem ko ne smemo pustiti, da bi se prst preveč izsušila, niti ne smemo pretiravati z namakanjem. V vročem in sušnem obdobju z zalivanjem preprečimo odpadanje nedozorelih plodov.

(Tekst: vir; Foto: vir)

CLOSE
CLOSE