Revija 5DZdravje

Kaj je avtofagija?

Japonski celični biolog Yoshinori Ohsumi je leta 2016 dobil Nobelovo nagrado za svoje raziskave, ki so pokazale, kako celice obnavljajo svojo vsebino – postopek, imenovan avtofagija, ki je naravno aktiviran s pomočjo postenja. Ta proces upočasni staranje, ohranja naše telo zdravo in pozitivno vpliva na obnovo celic.

Avtofagija

Človeška telesa so samovzdržna. Zdravila so lahko le dodatna zunanja pomoč. Življenje samo mora skrbeti za svoje sestavne dele: celice, tkiva in organe. Eden izmed ključnih bioloških procesov, ki ohranjajo naše telo zdravo, se imenuje avtofagija.

Beseda izvira iz grščine in pomeni “samo-jedenje”. To je postopek, ko celica presnovi dele same sebe, ki so poškodovani ali ne delujejo pravilno. Lizosomi, pripadniki imunskega sistema, razgradijo poškodovano celično gradivo, s čimer pridobijo novo energijo in druge presnovke. V tem procesu lizosomi hkrati uničijo vse prisotne nezaželene viruse in bakterije. Ker pa naš organizem v času velikega napora samostojno spodbuja avtofagijo, lahko z namenskim postenjem in telovadbo to prirojeno biološko funkcijo izkoristimo za ojačanje našega zdravja. Avtofagija je tako temeljni del upočasnjevanja procesa staranja in preprečevanja bolezni.

Postopek avtofagije preprečuje nastanek raka, sladkorne bolezni, srčnih obolenj, osteoporoze, alzheimerjeve bolezni in izgube mišičnega tkiva. Krepi imunski sistem ter preprečuje infekcije in vnetja, ki so razlog za večino hudih obolenj. Prav tako avtofagija zaradi razstrupljanja organizma vzdržuje zdrave možganske funkcije (čeprav se znotraj njih samih ne dogaja), in naj bi zato preprečevala psihične bolezni, kot sta depresija in shizofrenija.

Spodbujanje

Občasni post je bil vedno del življenja ljudi. Tudi nenamensko, vendar pomemben je tisti iz zdravstvenih in duhovnih razlogov. Postenje je eden izmed dveh dejavnikov za naravno spodbujanje avtofagije.

Avtofagija (grško “samo-jedenje”) je proces, ki se naravno aktivira s pomočjo postenja, in upočasni staranje, ohranja naše telo zdravo ter pozitivno vpliva na obnovo celic.

Prav tako je bila vedno prisotna tudi velika dejavnost, gibanje in fizični napori – lov, nabiralništvo, pridelovanje hrane. Skratka, reden energijski primanjkljaj. In zlasti trajni energetski primanjkljaj je drug dejavnik, ki pospešuje avtofagijo. Brez primanjkljaja energije je organizem vedno v stanju napajanja in se nikoli ne premakne v okoliščino, potrebno za avtofagijo.

To je biološki proces, ki se znotraj naših teles sicer v manjšem obsegu dogaja ves čas, vendar ga sodobni način življenja zelo upočasnjuje. Industrijsko procesirana hrana, zastrupljeno okolje in psihološki stres vsakdana so le nekateri dejavniki. Po drugi strani ga postenje ter fizični napor močno pospešujeta!

Kako?

  1. Avtofagija se najhitreje spodbudi z dieto (zelo malo ogljikovih hidratov, bele moke, sladkorja, maščob in mleka) v kombinaciji z daljšim postenjem – en dan nekajkrat na mesec ali tudi po več dni nekajkrat na leto.
  2. Naporna in predvsem redna telovadba močno pospešuje avtofagijo, saj daljši fizični napori pospešujejo »recikliranje« energije in snovi znotraj našega organizma, kar pa hkrati uničuje tudi patogene.
  3. Uživanje kurkume, saj kurkumin, njena glavna sestavina, še posebej učinkovito vzbuja avtofagijo v mitohondrijih. Tudi mnogi drugi antioksidanti so zelo dobrodejni.
  4. Primerno dolgo spanje, sproščanje, meditacija, zadrževanje v naravi in delo z zemljo zelo pripomorejo k naravnemu obnavljanju našega organizma. Po drugi strani pa vzdrževanje uničevalnih miselnih vzorcev, kot so jeza, zavist, obžalovanje in zagrenjenost dokazano preprečujejo obnovitvene postopke znotraj naših teles.

Redno postenje je sicer prilagodljivo osebnim okoliščinam: starosti, zdravju, presnovi in delu. Vendar je občasno postenje že od nekdaj zelo priporočljivo. Tako močno, da je postalo tudi del večine verskih skupnosti.

Sodobne znanstvene raziskave znova in znova potrjujejo stare ljudske modrosti: V delu je življenje in zdravje => Če si zdrav, imaš tek => Če nisi lačen, pojdi delat => V delu je življenje in zdravje => …

(Janez Ferkov)

Dodaj odgovor

CLOSE
CLOSE