Aktualno

VPR., ODG.: Soja. Je človeku koristna ali škodljiva?

Vprašanje:

Pozdravljeni, kaj če bi, enkrat za vedno, potrdii ali ovrgli mit o soji in estrogenu. Ali ima soja negativne posledice za zdravje človeka in od kod pravzaprav prihajajo vse te zgodbe?

Odgovor:

Izbrali ste odlično temo. Soja ima ali pozitiven učinek na zdravje človeka ali pa nevtralen. Negativnega torej absolutno ne more imeti. Izogibati se jo morajo le tisti, ki so alergični nanjo. Pomisleki oz dvomi o soji nikoli ne potihnejo, čeprav se v študijah vedno znova pojavi dober učinek na človeško telo. Soja je ena od največkrat proučevanih artiklov, a so ljudje v zvezi z njo še vedno skeptični. Pa poglejmo, zakaj:

  • Ko nekdo brez kakršnega koli znanstvenega ali medicinskega znanja sliši besedo estrogen, ga takoj zagrabi panika. Kljub temu, da pred tem stoji besedica ‘fito’.
  • Ko nekdo, ki bi moral imeti medicinsko znanje, a ga nima (npr. zdravniki), pacientu – zaradi kakršnega koli razloga – odsvetuje sojo, se ta novica širi kot negativna in se težko ustavi.
  • Ker je znano, da je soja odličen vir beljakovin, to verjetno ne ustreza mesni industiji.
  • Nekatere študije so narejene z uporabo surove soje in na podganah, kar je dobesedno – smešno. Ljudje ne jemo surove soje, pa tudi podgane nismo. Mimogrede, ista metoda se včasih uporablja tudi, ko želijo ‘dokazati’, da so škodljive stročnice. Od tod tudi zgodba o lektinih.

Pa poglejmo še, zakaj je soja tako dobra oz kaj je tako dobrega v njej. Soja vsebuje fitoestrogene. Tega ne gre mešati s človeškim estrogenom, ker ne gre za isto stvar. Pravzaprav gre za ravno obratno stvar. Naš organizem ima dva tipa receptorjev za estrogen, in sicer alfa in beta. Sojin fitoestrogen se veže na beta receptor. Tisto, kar se dogaja, je pravzaprav ravno obratno od tistega, kar govorijo ljudje – soja se obnaša kot selektivni modulator in v bistvu pomaga, da nas naš lastni estrogen ne preplavi. Zato je soja zelo dobra za balansiranje oz uravnavanje hormonov, še posebej dobra pa je za ženske, ki so že imele raka dojke. Soja je tudi zelo dobra pri preventivni vlogi, ko je govor o raku dojk, kar pojasnjuje, zakaj imajo ženske na Kitajskem in Japonskem nižjo stopnjo obolelosti od tega raka. Kar se tiče moških – moški bi morali biti zaskrbljeni zaradi piva, ne zaradi soje. Hmelj namreč, za razliko od soje, preferira alfa receptor in se obnaša kot pravi estrogen. Pa imate novo temo za razmišljanje, kaj? Torej, bolj kot raziskujemo o soji, vedno bolj vidimo, da živimo v zlaganem svetu. Podatki so popolnoma obratni od tistih, katere lahko zasledimo po medijih. Navajamo še nekaj povezav, če želi kdo sam raziskovati o soji in se o njenih blagodejnih učinkih prepričati tudi sam. Torej, če želite vedeti, kakšna je resnica o soji, kliknite na povezavo.

 

Naša svetovalka je dolgoletna vegetarijanka, sedaj pa veganka, oboje skupaj že več kot dve desetletji. Je nosilka certifikata z Univerze Cornell v ZDA (Certificate in Plant Based Nutrition), je pa tudi del ekipe Nutritionfacts.org, ki trenutno predstavlja najbolj resno in hkrati največjo bazo znanja o prehrani, ki temelji na znanstvenih dokazih. Je tudi mama dveh deklic in ima osebno izkušnjo tako z nosečnostjo kot vegetarijanka, kot tudi veganka, pa tudi z otroci in njihovo vegansko prehrano. Naši svetovalki lahko zastavite kakršna koli vprašanja v zvezi z vegansko prehrano. Odgovori so bazirani na znanstvenih raziskavah. 

Imate tudi vi vprašanje za našo svetovalko? Pošljite nam ga na info@cajtng.net.

Dodaj odgovor

CLOSE
CLOSE