Zdravje

VPR., ODG.: Je tofu ‘ena sama kemija’ ali gre za zdrav izdelek?

Vprašanje:

Zanima me, če soja in proizvodi iz soje (tofu, soja, medaljončki, mleko, sejtan) spadajo pod zdravo prehrano ali se jim je potrebno izogibati? Tofu jem najbolj pogosto, v bistvu dokaj redno v sendviču, slišim pa, da je to ‘ena sama kemija’, pa me zanima vaše, strokovno mnenje. Vegan sem nekaj let, vsi v hiši so vsejedci, zato si kuham sama. Ker pa nisem ravno vešča pri tem, se držim bolj tistega – grah, krompirček, oreščki, veganski jogurt, juhica, mineštra, polenta, namazi, rižota, itd. Dodatkov k prehrani ne jemljem, razen enkrat tedensko B12.

Odgovor:

Od tega, kar ste navedli, da jeste, pod zdravo prehrano spadata tudi tofu in sojino mleko. Tempeh je tudi v redu. Ostalo, predelani zrezki, hrenovke, burgerji, temu pa se je načeloma bolje izogibati, čeprav so v prehodnem obdobju – od vsejedstva k veganstvu – zelo dobrodošli. V kasnejšem obdobju pa je bolje jesti celovito hrano, recimo lečo, fižol, čičeriko, grah, integralne žitarice, sadje, zelenjavo, oreščke, semena. Tofu ni kemija, nasprotno, verjetno je najmanj predelan od vseh izdelkov in soje. Sejtan se itak ne dela iz soje, gre za pšenični gluten in tudi ta je občasno primeren, a ker je nutritivno dokaj ‘reven’, ne spada v kategorijo res zdrave hrane. To, kar ste navedli, da pripravljate, zveni povsem v redu in v tej smeri lahko povsem mirno nadaljujete s svojimi prehranskimi navadami. Pazite le, da ne bo na jedilniku preveč žitaric, testa in krompirja, premalo pa stročnic in zelenjave. To je namreč najbolj pogosta napaka, s katero se srečujem.

(Foto: tofu)

 

Naša svetovalka je dolgoletna vegetarijanka, sedaj pa veganka, oboje skupaj že več kot dve desetletji. Je nosilka certifikata z Univerze Cornell v ZDA (Certificate in Plant Based Nutrition), je pa tudi del ekipe Nutritionfacts.org, ki trenutno predstavlja najbolj resno in hkrati največjo bazo znanja o prehrani, ki temelji na znanstvenih dokazih. Je tudi mama dveh deklic in ima osebno izkušnjo tako z nosečnostjo kot vegetarijanka, kot tudi veganka, pa tudi z otroci in njihovo vegansko prehrano. Naši svetovalki lahko zastavite kakršna koli vprašanja v zvezi z vegansko prehrano. Odgovori so bazirani na znanstvenih raziskavah. 

Imate tudi vi vprašanje za našo svetovalko? Pošljite nam ga na info@cajtng.net.

Dodaj odgovor

CLOSE
CLOSE