ReceptiVeganski

‘Zelenjavni ajmoht in ajdovi žganci’ by Jure Vrhovnik

Da so živalske beljakovine nujno potrebne, če želi nekdo biti močan, je že davno ovržen mit. To med drugim dokazujejo številni vrhunski športniki, pa tudi povsem navadni ljudje, med katere sodi tudi Jure Vrhovnik. “Ob taki hrani so lahko naše prapraprababice orale njive in praprapradedi vlačili hlode iz gozda! Le kje so dobili beljakovine, bo porekel kak nejeveren mestni učenjak. V ajdi, kajpak! Če si je kmet ‘nabutal’ ‘vamp’ s skledo ajdovih žgancev, je lahko ves dan pobiral sto kilogramske buče s polja! Po taki ‘košti’ še mene prime, da bi si hlod ali dva ‘zadegal’ na rame in ju nosil gor in dol po ulici”, se slikovito izrazi Jure.

Ja, res ga ni čez – zelenjavni ajmoht in ajdove žgance, zabeljene s prežgano čebulo! “Po moje je tako zato, ker je Slovencem ta jed v evolucijskih genih še od tistih časov, ko so jedli meso samo ob nedeljah; od ponedeljka do sobote so se pa mastili s takole – na videz uborno, a božansko košto. In ješčo! Vsi še nosimo te prastare kmečke gene”, še doda Jure, nato pa nam zaupa recept za pripravo te odlične jedi.

Recept za obaro:

Prepražiš čebulo in česen (in lahko tudi por), zaliješ z vodo, dodaš korenje, cvetačo, brokoli, lahko pa še malo kolerabe, korena zelene, zelja, ohrovta, brstičnega ohrovta. Več je vsega, boljše je. Ključ za uspeh so tudi zelišča: šetraj, majaron, luštrek, peteršilj. Lahko damo tudi bio zelenjavno kocko. Na koncu še malo paradižnika v tubi (samo malo, kot začimbo).

Za bolj gosto in ‘žmohtno’ obaro lahko že na začetku dodamo žlico ali dve gresa, na koncu pa še kako žlico goste vode, v kateri so se kuhali žganci. Če smo navajeni na obare z mesom, lahko na koncu dolijemo še nekaj oljčnega olja, da bo bolj mastno in slastno.

POMEMBNO: zelenjavo se dodaja v takem vrstem redu, da se ne razkuha (stebla cvetače in brokolija se naseklja in skupaj s korenjem vrže v vodo 20 minut pred koncem, cvetke cvetače in brokolija ter brstični ohrovt (narezan na četrtinke) se pa da 7 minut pred koncem). S korenjem ne pretiravajmo, ker lahko naredi ajmoht presladek.

Recept za ajdove žgance:

V liter kropa, soljenega z žličko soli, stresemo ajdovo moko (7 – 10 dag na osebo) in nič ne mešamo (kuhamo na minimalnem vretju, pazimo na začetku, da ne vzkipi). Po 10 minutah z ročajem kuhavnice naredimo sredi moke luknjo, da se pokuha še sredica moke. Po 10 minutah odlijemo vodo v eno skledico (nastane bolj gosta voda, poskusimo je čim več odliti), moko pa temeljito premešamo s kuhavnico. Izgleda kot surova moka, ampak to je ok, če pa se po mešanju ne sprime, dodamo še malo prej odlite vode (zato smo jo odlili v skledico). Pazimo, da ne dodamo preveč vode, ker lahko žganci hitro postanejo ‘prepocasti’.

Čebulo prepražimo tako dolgo, da porjavi. Pozor, ko rata rjava, jo hitro odstavimo, ker lahko prehitro postane oglje …

Dober tek … vami želi Jure, pa tudi ekipa Cajtng.net!

Dodaj odgovor

CLOSE
CLOSE