Aktualno

Če bi danes obstajala Jugoslavija, bi …

Letos poteka 100-ta obletnica od formiranja kraljevine SHS oz od začetka Jugoslavije, naše bivše skupne države pa že več kot dve desetletji ni več. Če bi Jugoslavija obstajala danes, bi imela 20 milijonov prebivalcev, na ekonomski lestvici pa bi kotirala … Pa poglejmo!

Na YouTube se je te dni pojavil video, v katerem avtor analizira našo nekdanjo skupno državo, v videu z naslovom Kaj bi bilo, če bi se danes Jugoslavija združila? pa razkrije odgovore oz. svoja mnenja na vprašanje, “kaj bi bilo, če bi bilo” …

Takoj na začetku analize je avtor naletel na težavo, imenovano Kosovo. Novo Jugoslavijo bi namreč sestavljalo ali šest ali sedem republik (sedaj držav), vse zavisi od števila držav, ki so priznale Kosovo, ki je bilo nekoč del Srbije oz avtonomna pokrajina. Ko beseda nanese na Bosno in Hercegovino, avtor poudari, da skoraj 2,4% države leži na minah.

Rdeča, bela, plava, to je (bila) naša zastava. Danes je ‘razbita’, za njo je prišla EU. (Foto: vir)

Če bi se rodila nova Jugoslavija, bi, meni avtor, imela manj prebivalcev, kot jih je imela nekoč. Ocenjuje, da bi bilo Jugoslovanov nekaj več kot 20 milijonov, s čimer pa bi kljub temu postali ena od 10 največjih evropskih držav (po prebivalcih), natančneje, zasedali bi osmo mesto. Spomnimo, Jugoslavija je imela v 80-tih letih prejšnjega stoletja 22 milijonov prebivalcev, ob razpadu leta 1991 pa okoli 23 milijonov.

Bruto domači proizvod (BDP) bi znašal 191.045.000.000 dolarjev, kar bi Jugoslavijo, če je govor o ekonomiji, uvrstilo zelo visoko, na 53. državo na svetu.

Če bi prebivalce razvrstili po narodnosti, bi bilo največ Srbov (35%), nato Hrvatov (20%), tretje mesto pa bi zasedli Albanci (11%). Sledili bo Bosanci z 9%, 8% bi bilo Slovencev, 6% Makedoncev in le 1% Črnogorcev. Okoli 10% prebivalstva bi bilo druge narodnosti.

Po verski opredeljenosti bi Jugoslavijo sestavljalo 43% pravoslavcev, 27% katoličanov in 22% muslimanov. Nekaj manj kot 10% bi bilo ateistov in/ali manjših verskih skupin.

Jugoslavija bi bila, če bi se združila, velikosti Anglije. Bruto domači proizvod (BDP) bi znašal 191.045.000.000 dolarjev, kar bi Jugoslavijo, če je govor o ekonomiji, uvrstilo zelo visoko, na 53. državo na svetu. Vojsko bi sestavljalo okoli 230.000 vojakov, največjih pet mest pa bi bilo Beograd, Zagreb, Sarajevo, Ljubljana in Skopje.

Več podrobnosti si lahko ogledate v videu.

Dodaj odgovor

CLOSE
CLOSE