Zdravje

VPR., ODG.: Koliko časa potrebuje telo, da se očisti od prej zaužite hrane?

Vprašanje:

Zdravo, zanima me, koliko časa potrebuje telo, da se očisti od prej zaužite hrane? Štiri leta sem vegetarijanec, štiri mesece pa vegan. Imam probleme z vetrovi, ker so zelo pogosti, pa tudi blato, mislim, da postaja redkejše (se opravičujem zaradi take direktnosti), vse to pa se dogaja, odkar sem postala veganka. Kaj jesti, da bo črevesje normalno funkcioniralo? Zjutraj jem ovseno kašo, v katero dam žlico mletega lana, za kosilo zeleno solato in neke kuhane stročnice (menjam, enkrat ene, drugič druge). Med posameznimi obroki pojem kakšno sušeno sadje ali orehe. Zdaj sem v zadnjih nekaj dneh prenehala z uživanjem belega kruha, ker se tudi za kruh ves čas opozarja, da ni priporočljiv. Se je resno potrebno kruhu toliko izogibati in zakaj?

Odgovor:

Tako imenovano čiščenje ali detoksikacija je nekaj, za kar sploh ne obstajajo dokazi, da sploh obstaja. Organizem je zelo pameten stroj, dela najbolje, kakor zna in kolikor lahko, o tem pa se odločite vi, kaj mu boste dali za gorivo. Ima pa tudi organe, ki so namenjeni prav čiščenju. Podobno je tudi s črevesjem. Organizem, torej, ne potrebuje nobene pomoči, kot le to, da se prehranjujemo zdravo in uravnoteženo*. Kar se tiče konkretno tvojega primera – zveni, kot da se telo odziva na vlaknine. To bi znalo biti le začasno. Morda se za začetek malo bolj osredotočite na rdečo lečo, ker se lažje prebavlja, potem pa počasi povečujte količino in uvajajte v jedilnik tudi drugo, najprej manjšo količino le-te, potem več.

Stročnice lahko tudi potopite v vodi preko noči, lahko stojijo tudi 24 ur, a nikoli jih ne kuhajte v isti vodi, v kateri so bile potopljene. To bi tudi znalo zmanjšati ‘vetrovne’ reakcije. Ko govorite o kosilu, upam, da mislite na stročnice + solato in ne obratno (razen, če želite shujšati), ker vegani morajo (in tudi lahko) resnično veliko pojedo, sama solatica pa jih enostavno ne bo zadovoljila. Glede kruha … Če nekaj odstranite z jedilnika, morate to tudi nadomestiti z nečim drugim. Za beli kruh je pametno, da ste ga ‘črtali’ z jedilnika, namesto njega pa jejte integralni kruh. Beli kruh je nutritivno zelo ‘reven’, ima pa visok glikemijski indeks in res je, da ni priporočljiv za konzumiranje. Sicer pa bi naj tipičen krožnik izgledal tako: polovica krožnika naj bo zelenjava (katera koli), četrtina naj bodo stročnice, četrtina pa žitarice.

*uravnoteženo prehrano predstavljajo sadje, zelenjava, kalčki, oreščki, žitarice, stročnice.

 

Naša svetovalka je dolgoletna vegetarijanka, sedaj pa veganka, oboje skupaj že več kot dve desetletji. Je nosilka certifikata z Univerze Cornell v ZDA (Certificate in Plant Based Nutrition), je pa tudi del ekipe Nutritionfacts.org, ki trenutno predstavlja najbolj resno in hkrati največjo bazo znanja o prehrani, ki temelji na znanstvenih dokazih. Je tudi mama dveh deklic in ima osebno izkušnjo tako z nosečnostjo kot vegetarijanka, kot tudi veganka, pa tudi z otroci in njihovo vegansko prehrano. Naši svetovalki lahko zastavite kakršna koli vprašanja v zvezi z vegansko prehrano. Odgovori so bazirani na znanstvenih raziskavah. 

Dodaj odgovor

CLOSE
CLOSE