Aktualno

VABLJENI NA DOBRODELNO PRIREDITEV: Državljana sveta z UP-ornikom za nakup otroških vozičkov

Odkar sta Jure Poglajen in David Zorko prestopila iz vegetarijanskega na veganski način življenja, je minilo že kar nekaj let. Čeprav je bil povod v ta korak izključno njuna ljubezen do živali in nestrinjanje z njihovim vsakršnim izkoriščanjem, pa vedno bolj dajeta poudarek veganstvu kot edini vzdržen način življenja, da ohranimo okolje. Pravita, da je veganstvo celosten pogled na svet, tako v skrbi za okolje, živali, ljudi in kot pozitiven stranki produkt tudi vpliv na naše zdravje. V svojem vsakdanu tako želita pomagati tudi soljudem, ki so se znašli v hudih stiskah.

Začetki dobrodelnosti segajo kar nekaj let nazaj

Ljudem z vojnih območij in beguncem zaradi podnebnih sprememb, za katere v prvi vrsti krivita tudi živinirejo, ki se je spreobrnila v nehumano izkoriščanje živali zaradi potrošnikov, sta že večkrat pomagala na Lezbosu. Avgusta leta 2015 sta – z darovanim denarjem med svojim dopustom – kupila kruh ter sadje za begunce, ki so začeli obsežneje bežati v Evropo. Vrnila sta se novembra, ko sta se povezala s premično kuhinjo iz Švedske. Ideja jima je bila tako všeč, da sta poskrbela za zagon kuhinje z doniranim denarjem.

S šefom te kuhinje sta se odpravila do trgovcev na veliko in nakupila vsa potrebna živila: korenje, krompir, čebulo, česen, sol, poper, čičeriko, koriander, kumino, paradižnikovo mezgo, olje, lečo in kruh. Ja, v jedilniku ni bilo sestavin živalskega izvora. Čeprav šef kuhinje ni vegan, je takšne obroke zasnoval zato, da so primerni za vse verske skupnosti. Poleg tega je obrok tudi skrbno načrtovan, saj je šlo za energijsko in hranilno polnovredne obroke. S podarjenim denarjem smo tako Slovenke in Slovenci poskrbeli, da se je na na Lezbosu pričelo pripravljati prvih 35.000 obrokov.

Državljana sveta z UP-ornikom v kampanjo …

Kot Državljani sveta sta se tokrat povezala z mariborskim društvom UP-ornik ter zastavila kampanjo Otrokom sveta. V njej želijo zbrati sredstva za nakup otroških vozičkov za družine, ki so se ujete znašle na grškem otoku Lezbos. Med njimi je ogromno družin z malimi otroki, zato bodo kupili 300 vozičkov, da bodo te družine vsaj malo bolj svobodne v tej nesvobodni situaciji. Mnogi se zamislijo, zakaj ravno otroški vozički.

… Otrokom sveta za nakup otroških vozičkov!

Ti niso le prevozno sredstvo za oditi po osnovnih nakupih, na sprehod, do zdravnika. Predstavljajo mnogo več. Matere z majhnimi otroki živijo v skupinah ljudi, ki se ne poznajo. Z vozičkom se lahko s svojim otrokom umaknejo stran od te skupine in preživijo nekaj časa v intimi svojih otrok, kar je pomembno za tkanje vezi med materjo in njenimi otroci. Družine se lahko tudi skupaj odpravijo na sprehod, kjer se med starši tkejo nova poznanstva, nove prijateljske vezi in tako čas med čakanjem preživijo tudi z lepimi trenutki. Še posebej pa so vozički koristni za otroke.

V begunskih nastanitvah vladajo nemogoče higienske razmere. Starši lahko tako svoje otroke odpeljejo ven, na svež zrak, v naravo, kjer otroci spoznavajo popolnoma druge vonjave, glasove in občutke. Razvojna psihologinja dr. Ljubica Marjanovič-Umek pravi, da je obdobje prvih šestih mesecev ključen za razvoj otroka. Če gre skupina družin z vozički skupaj v naravo, obrnejo vozičke en proti drugemu, se med otroci sklenejo nevidne, a izredno pomembne vezi, ki vplivajo na nadaljni razvoj. Torej, voziček zagotovo ni zgolj prevozno sredstvo otrok, kot ga prepogosto vidimo v družbi, kjer tekmujemo, kdo bo imel večjega in dražjega.

Kako lahko pomagate?

Kampanjo lahko podprete 1.) s poslanim SMS UPORNIK5 na 1919 ali 2.) z donacijo na bančni račun društva UP-ornik*. Še posebej pa ste vabljeni na 3.) zaključno dejanje kampanje, ki bo 4. maja ob 20. uri v hotelu Habakuk v Mariboru. Z društvom UP-ornik pripravljajo glasbeno-plesno prireditev o sočutju in solidarnosti. Med drugim bodo nastopili Darja Švajger, Jure Ivanušič, reper Nikolovski in Tanja Ribič. Organizatorji obljubljajo nepozaben večer glasbe in plesa, ki nas ne bo pustil ravnodušne.

* bančni račun DRUŠTVA UP-ornik, Ruška cesta 11, 2000 Maribor, IBAN SI56 6100 0001 3621 087, BIC/ SWIFT koda: HDELSI22; REFERENCA: SI99 in z obveznim opisom namena: Otrokom sveta

Tudi vegani bodo prišli na svoj račun, a Jure in David ne želita izdati vsega. Cena vstopnic za dobrodelno prireditev je 15 evrov in jih lahko kupite na eventim.si ali na Petrolu, denar pa bo šel za nakup otroških vozičkov. Če bodo presegli zastavljeni cilj, bo denar porabilo društvo UP-ornik za pomoč socialno ogroženim ljudem v Sloveniji.

Se vidimo torej 4. maja pod Pohorjem?

 

Kdo sta Jure Poglajen in David Zorko?

Jure Poglajen in David Zorko prihajata iz Brežic, vegana sta 6 let. Ideja za organizacijo dogodka se jima je porodila lani decembra, ko sta brala blog Melinde McRostie, ustanoviteljice fundacije Starfish, ki na Lezbosu pomaga beguncem že deset let. Ona je pisala, kako so nekaj podarjenih vozičkov pripeljali v begunski center in koliko družin se je zbralo ob njih, ker so želele imet voziček … ter kako hudo ji je bilo, ko je med toliko družinami morala izbirati tiste, za katere se ji je zdelo, da jih najbolj potrebujejo. Zadnjih nekaj vozičkov je dala prvim trem, ki so ji bili najbližje, ker je bilo preprosto preveč ljudi, ki so prosili za pomoč … Branje bloga domačinke, s katero sta Jure in David vedno sodelovala, ko sta organizirala pomoč na Lezbosu, je bil torej povod, da bo 4. maja 2018 pod Pohorjem velika dobrodelna prireditev.Iskrene čestitke za trud in prisrčno vabljeni vsi Slovenci, ki želite (in lahko) pomagati!

Dodaj odgovor

CLOSE
CLOSE