Zdravje

VPR., ODG.: Problem policističnih jajčnikov

Vprašanje:

Spoštovani, prosim za nasvet. Vegetarijanka sem skoraj dve leti, skoraj veganka (težko se ločim od jajčkov, mleka ne pijem, jem le mladi sir in malo smetane). Ne konzumiram sladkorja, izogibam se tudi glutenu. Prosim za nasvet glede prehranjevanja za zdravljenje policističnih jajčnikov. Ne uživam niti alkohola, niti cigaretov, sem pa ljubitelja soje in stročnic. V naprej hvala!

Odgovor:

Tisto, kar bi jaz najprej odvrgla iz prehrane, če gre za policistične težave, so jajca. Glikotoksini so toksične tvorbe, ki nastajajo, ko se živalske beljakovine pečejo, pražijo in kuhajo na visoki temperaturi, znano pa je tudi, da so direktno povezani točno s sindromom policističnih jajčnikov. Torej, idealno bi bilo, če bi prešli na popolno rastlinsko prehrano. Dobro je, ker imate radi stročnice, v zvezi z njimi naj tudi bazira vsa vaša prehrana. Odlično je, ker ste iz prehrane izločili sladkor, za gluten pa ni potrebe, da se mu izogibate, razen, če imate celiakijo ali potrjeno intoleranco. Jejte torej integralne žitarice, stročnice (posebej pomembna je soja pri PCOS, ker pomaga pri uravnavanju hormonov, glejte le, naj bo manj predelana. Najbolje je v obliki tofuja ali denimo sojino mleko, ne pa kot sojine ‘hrenovke’ ali sojine ‘paštete’), sadje, zelenjavo, oreščke in semena. Oreščki so v vašem primeru najboljši, če jih jeste surove. Predelano hrano, kot so piškoti, bela moka, sladkor (itd) je tudi potrebno pozabiti. Olja držite strogo na minumumu. Dobro bi bilo uvesti tudi čaj od majarona, ker so se – ob uživanju le-tega in pri teh simptomih – pokazali odlični rezultati. Bodite pozorni tudi na dovoljšen vnos omega 3 (laneno seme, chia semena, orehi) in vitamina D (če niste redno na soncu). Držim pesti!

(Foto: vir)

 

 

Naša svetovalka je dolgoletna vegetarijanka, sedaj pa veganka, oboje skupaj že več kot dve desetletji. Je nosilka certifikata z Univerze Cornell v ZDA (Certificate in Plant Based Nutrition), je pa tudi del ekipe Nutritionfacts.org, ki trenutno predstavlja najbolj resno in hkrati največjo bazo znanja o prehrani, ki temelji na znanstvenih dokazih. Je tudi mama dveh deklic in ima osebno izkušnjo tako z nosečnostjo kot vegetarijanka, kot tudi veganka, pa tudi z otroci in njihovo vegansko prehrano. Naši svetovalki lahko zastavite kakršna koli vprašanja (vprašanje za Cajtng.net svetovalko) v zvezi z vegansko prehrano. Odgovori so bazirani na znanstvenih raziskavah.

Dodaj odgovor

CLOSE
CLOSE