KolumneRazbijanje mitov o hraniRevija 5DZdravje

Razbijanje sodobnih mitov z Ivanom Sočetom | Mit #010: Potrebujemo poseben vir beljakovin

Vsak mesec poiščemo nekaj sodobnih mitov, ki so tako ali drugače aktualni prav v današnjem času. Gre za prepričanja, za katera večinoma nimamo nobenih oprijemljivih dokazov, da so resnična, kar navsezadnje pomeni, da ne gre za znanstvena dejstva, ki bi temeljila na trdni, realni podlagi, temveč bolj za neke vrste verovanja, ki so nam bila vsiljena s strani vladajočih, mi pa smo jih brez cenzure sprejeli za svoja in jim dopustili, da krojijo naša življenja. Skupaj z Ivanom Sočetom, neodvisnim, kritičnim mislecem, bomo skušali pokazati, zakaj so ta prepričanja zgolj miti in nič več kot to.

Piše: Ivan Soče

Mit #010: Potrebujemo poseben vir beljakovin

RESNICA: Mit o beljakovinah (posebej iz mesa) je ustvarila industrija beljakovin. Potrebe po beljakovinah je zlahka zadovoljiti, kar smo že videli. Težje zadovoljimo potrebe po kakšnem drugem hranilu, toda ustvarjen je mit, da je treba biti pozoren na zadosten vnos zgolj beljakovin. Za zadovoljitev potreb po beljakovinah ni treba jesti ne mesa ne soje ne kakšnih drugih izdelkov (tofujev, beljakovinskih ploščic ipd.).

Nasvet, da potrebujemo nekajkrat na teden meso kot vir beljakovin, je neresničen in ni znanstveno utemeljen. Potrebe po beljakovinah brez težav zadovoljimo brez mesa.

Za zadovoljitev potreb po beljakovinah ni treba jesti niti mesa, niti fižola (na sliki – oba sta namreč isto bogata z beljakovinami), niti kakšnih drugih živil. Nasvet, da moramo obvezno jesti meso (ali fižol) kot vir beljakovin nekajkrat na teden, je neresničen in ni znanstveno utemeljen.

 

Dodaj odgovor

CLOSE
CLOSE