Razbijanje sodobnih mitov z Ivanom Sočetom | Miti #10, #11, #12

V 1. številki ste lahko prebrali mita »Covid-19 je nevarna bolezen in vsi ukrepi v zvezi z omejevanjem okužb s tem virusom so upravičeni in tehtni« in »Cepiva nas ščitijo pred boleznimi«, v 2. številki mita »«Teorije zarote« nimajo nič skupnega z realnostjo in si jih izmišljujejo ljudje, ki nimajo kaj početi« in »Sonce je škodljivo, zato se moramo pred njim zaščititi s sončnimi kremami«, v 3. številki pa smo obdelali mita »Človek potrebuje meso. Vegani trpijo zaradi pomanjkanja hranilnih snovi, ki jih ne dobijo s hrano živalskega izvora« in »Živalska živila z manj maščobe, ki so ekološko proizvedena, so bolj zdrava«. Od 3. številke dalje, ko smo predstavili mite »Dobro je hkrati koristno«, »Če je malo dobro – je več boljše« in »Malo ne more škoditi«, se osredotočamo predvsem na mite v povezavi s prehrano.

Piše: Ivan Soče

MIT ŠT. 10: Potrebujemo poseben vir beljakovin.
RESNICA: Mit o beljakovinah (posebej iz mesa) je ustvarila industrija beljakovin. Potrebe po beljakovinah je zlahka zadovoljiti, kar smo že videli. Težje zadovoljimo potrebe po kakšnem drugem hranilu, toda ustvarjen je mit, da je treba biti pozoren na zadosten vnos zgolj beljakovin. Za zadovoljitev potreb po beljakovinah ni treba jesti ne mesa ne soje ne kakšnih drugih izdelkov (tofujev, beljakovinskih ploščic ipd.). Nasvet, da potrebujemo nekajkrat na teden meso kot vir beljakovin, je neresničen in ni znanstveno utemeljen. Potrebe po beljakovinah brez težav zadovoljimo brez mesa.

MIT ŠT. 11: Skrbeti moramo za pravilna razmerja pri vnosu hranil.
RESNCA: Ta zabloda je posledica redukcionistične prehranske znanosti in prehranske industrije. Ni treba skrbeti za količino in »koristnejšo« obliko beljakovin, maščob, ogljikovih hidratov, mineralov in vitaminov. Potrebe, da na deklaracijah predpakirane hrane preverimo, ali vsebuje škodljive ali nekoristne sestavine, ni treba posplošiti. Ni treba ločeno uživati beljakovinske hrane (tablice, napitki, meso) ali maščobnih kislin. Kdo in kako bo meril, koliko nasičenih ali nenasičenih maščobnih kislin smo zaužili in v kakšnem razmerju so omega 3 in omega 6 ali 9 maščobne kisline? Namesto pozornosti, ki jo namenjamo enemu hranilu, se raje osredotočimo na celotno hrano.

Za zadovoljitev potreb po beljakovinah ni treba jesti ne mesa ne soje ne kakšnih drugih izdelkov. Nasvet, da potrebujemo nekajkrat na teden meso kot vir beljakovin, je neresničen in ni znanstveno utemeljen.

MIT ŠT. 12: Nujno potrebujemo prehranska dopolnila.
RESNICA: Resnica je, da je prst zaradi načina pridelave na velikih plantažah osiromašena in da rastline vsebujejo manj hranil, kot so jih imele prej. Vendar obstaja resnica, da brez potrebne količine hranil rastlina ne zraste. Ljudje, ki uživajo celovito rastlinsko hrano in z njo zadovoljijo potrebe po kalorijah, ne čutijo pomanjkanja mineralov in vitaminov. Razen že opisanih vitaminov D3 in B12 (morebiti še joda), katerih pomanjkanje ni posledica inferiornosti rastlinske hrane, temveč sodobnega načina življenja, ni potrebno jemanje nobenih prehranskih dopolnil.

V situacijah, ko nekaterih potreb ne moremo zadovoljiti s hrano (sezonski značaj, povečane potrebe ipd.), lahko sežemo po prehranskih dopolnilih. V kategorijo prehranskih dopolnil sodijo tudi pripravki, ki so bolj zdravstveni dodatki in jih z običajno hrano sploh ne vnašamo oziroma ne vnašamo v zadostnih količinah. To so zeliščni pripravki, izvlečki zdravilnih rastlin (ameriški slamnik ipd.).

V primeru, če nočemo spremeniti prehranskih navad, je bolje jemati minerale in vitamine v obliki prehranskih dopolnil, kot trpeti njihovo pomanjkanje.

O RUBRIKI | Vsak mesec poiščemo nekaj sodobnih mitov, ki so tako ali drugače aktualni prav v današnjem času. Gre za prepričanja, za katera večinoma nimamo nobenih oprijemljivih dokazov, da so resnična, kar navsezadnje pomeni, da ne gre za znanstvena dejstva, ki bi temeljila na trdni, realni podlagi, temveč bolj za neke vrste verovanja, ki so nam bila vsiljena s strani vladajočih, mi pa smo jih brez cenzure sprejeli za svoja in jim dopustili, da krojijo naša življenja. Skupaj z Ivanom Sočetom, neodvisnim, kritičnim mislecem, bomo skušali pokazati, zakaj so ta prepričanja zgolj miti in nič več kot to.

Dodaj odgovor

CLOSE
CLOSE