IntervjujiLokalnoTrebnje

Zgodbo veganov je tokrat javnosti predstavil Dolenjec Aleš Smolič

Minuli četrtek je izšla že druga veganska zgodba. Če je pred tem svojo zgodbo o veganstvu predstavila prva veganka, to je bila Vesna Zupet, nam je ekipa Zgodbe veganov tokrat postregla s prvim veganom. Svojo zgodbo nam je zaupal harmonikar Aleš Smolič iz Trebnjega.

Aleš je en pravi, šolski primer, kako lahko človek ‘odpre oči’ in spremeni svoje prehranjevalne navade. Aleš izhaja s kmetije, zato je bilo tam mesa v izobilju, a, kot nam je zaupal, pri kolinah ni nikoli sodeloval, niti ni jedel mesa umorjenega pujska, katerega je še par uric ali dni poprej sam hranil. Enostavno si ni mogel predstavljati, da bi jedel tiste ‘očke’, ki so ga še dan nazaj tako milo gledale in mu slepo zaupale.

A, kot je to v navadi, je bil tudi pri Alešu vpliv okolice premočan in kmalu je pozabil na gnusobe, ki so se zgodile pujsku in – po prepričevanju odraslih, da bo le tako velik in močan -, spet posegel po mesu. Ko je odrasel, ko se je postavil na svoje noge, je začel razmišljati s svojo glavo in iz njega so privrela vsa čustva. Postal je vegetarijanec, pred nekaj meseci še vegan. Poti nazaj na stara pota, pota povzročanja trpljenja in smrti živalim, kot pravi, definitivno ni.

V tretji zgodbi veganov se bo predstavil Marjan Starina, 58-letnik, ki je dopoldan v službi, popoldan pa dela doma, bodisi v gozdu, bodisi na njivi ali v sadovnjaku …, potem pa sledi prva VIP gostja!

Kljub temu, da je Aleš velik in močan fant, veje iz njega čista toplina. Na snemanju je, kot nam je zaupala ekipa Zgodb veganov, celo potočil solzico, potreboval pa je tudi kar nekaj minut, da se je umiril in nadaljeval s snemanjem. Bolečina, ko je govoril zgodbo, je bila tudi za močnega Aleša – premočna. Ja, tudi to je veganstvo – imeti je treba srce tam, kjer mora biti.

Sicer pa nam Aleš v svoji zgodbi med drugim tudi zaupa, kako je pri treniranju tajskega boksa prenehal z uživanjem živalskih beljakovin, trener pa ga je, misleč, da jih še uživa, še naprej hvalil, kako dobro dela in da so za to, kakopak, zaslužne beljakovine. Čisti dokaz, kot pravi Aleš, da za moč ne potrebujemo živalskih beljakovin, kar še dandanes dokazuje s svojo postavo in energijo. Več, seveda, v videu …

Zgodba vegana Aleša Smoliča:

Dodaj odgovor

CLOSE
CLOSE