Intervjuji

ZGODBE VEGANOV: Jasmina Hrastovec in njena srce parajoča zgodba v Zgodbah veganov

V četrek, 1. marca 2018, je ekipa Zgodb veganov predstavila prvo vegansko zgodbo, minuli četrtek, torej včeraj, 5. julija 2018, pa že 19-to. Svojo zgodbo – kako in zakaj je postala veganka, je povedala še ne 45-letna Jasmina Hrastovec iz Kamnika, ob njeni izpovedi pa so jokali tudi vsi navzoči v studiu Mars, kjer se Zgodbe veganov snemajo.

Jasmina Hrastovec ima že od malih nog gensko pogojeno avtoimuno bolezen, kateri se je nato pridružila še borelioza, ki pa je bila zastarana. Sklop vseh težav se je nadaljeval in samo še stopnjeval. Pred leti so ji postavili ‘diagnozo’ – kronična neznosna bolečina. Odločila se je za rastlinsko prehranjevanje in že po letu dni so se na zdravju pričele odražati drastične spremembe. Postala je bolj energična, bolečine pa so postale znosnejše.

Sicer pa Jasminin prehod na rastlinsko hrano ni le posledica bolezni, za to se je odločila tudi, ker ni želela živalicam nanašati zla. “Pila sem kakav in v nekem trenutku me je nekaj prešinilo. V trenutku je svet postal drugačen. Začela sem se zavedati lastne krutosti in takrat sem se odločila za veganstvo”, pravi Jasmina in poudari, da ji živali niso storile nič žalega in najmanj, kar lahko ona stori za njih je to, da jim pusti živeti.

Presunljiva zgodba

Se pa je Jasmina v Zgodbah veganov dotaknila ene zelo boleče zgodbice iz njene mladosti. Spomnila se je, ko so možakarji klali bikca. Jasmina je natančno opisala, kako je ta bikec prvič stopil iz hleva na prostost, kako je zajel svež zrak s polnimi pljuči, misleč, da je svoboden, takrat pa je nanj padla ‘tema’ … Ob Jasminini zgodbi so jokali vsi v studiu, da se je zgodba dotaknila tudi Jasmine same, pa priča tudi njen izraz na licu, ko je končala z interpretacijo zgodbe.

“Močno upam, da se ta zgodba dotakne čim več ljudi, hkrati pa, da se te morije končno enkrat ustavijo”, se glasi eden od komentarjev, s čimer se seveda strinjamo tudi na uredništvu Cajtng.net …

Zgodbe veganov gredo dalje

Zgodbe veganov so torej minuli četrtek javnosti predstavile že 19-to zgodbo, do sedaj pa se je javnosti predstavilo že 11 vegank in 9 veganov. Zgodbe veganov, ki so v le štirih mesecih dosegle zelo veliko prepoznavnost v slovenskem veganskem prostoru, imajo do sedaj že 17.600 ogledov, vsi gledalci skupaj pa so si ogledali kar 56.000 minut veganskih zgodb. Ljubitelji veganskih zgodb bodo na svoj račun prišli tudi preko poletja, saj je naslednja zgodba že posneta in tudi pripravljena na ogled (napovednik izide, kot je to v navadi, v nedeljo), naslednje snemanje pa bodo imeli v torek, 17. julija 2018.

“Ne bojim se, da bi veganov zmanjkalo, saj vsak teden slišim, da je nekdo na novo postal vegan”, na naše vprašanje o prihodnosti Zgodb veganov odgovarja idejni vodja projekta Matej Glivar, ki je že na začetku izvajanja projekta dejal, da si želi Zgodbe veganov delati vsaj 10 let. Nedvomno visoko zastavljen cilj, a kdor pozna Mateja ve, da je cilj tudi uresničljiv. Tako meni tudi eden izmed komentarjev:

“Zelo dobro poznam osebo, ki je idejni vodja Zgodbe Veganov in vem, da vsega, česar se loti, se loti s srcem in 100% pripadnostjo. To je čutiti tudi pri projektu Zgodbe veganov! Ekipa, le tako naprej, mi je všeč vaša zagnanost in osveščanje. Čeprav (zaenkrat) sam še nisem vegan, me vaše zgodbe spodbujajo k razmišljanju”, pa je le eden izmed komentarjev o Zgodbah veganov na njihovi Fb strani.

 

VIDEO: Cela Jasminina zgodba

Povezave:

Dodaj odgovor

CLOSE
CLOSE