IntervjujiVegan

KAJA LOGAR: “Življenje živali bo za mene vedno pomembnejše, kot okus v mojih ustih!”

V petkovem veganskem intervjuju je Neja Maruša Medved za naslednjo intervjuvanko predlagala Kajo Logar in tu je nov intervju z veganko. Kajo Logar. Kaja je 24-letna Gorenjka, ki prihaja iz okolice Bleda. V prostem času rada peče in kuha, preizkuša nove recepte in pa preživlja čas v naravi. Pozimi večino časa teče po ‘trailih’ in nižjih hribih, poleti pa kolesari in gre občasno tudi kam višje v hribe. Veganka je nekje od konca julija 2015.

 • Kdaj si postala vegetarijanka, kdaj veganka?

Vegeterijanstvo sem preskočila in prešla na veganstvo pravzaprav kar čez noč, to je bilo poleti 2015.

 • Zakaj si postala veganka, kaj je vzrok – etika, zdravje, skrb za okolje?

Moj glavni vzrok za veganstvo je etika. Preprosto zato, ker mi je bolj pomembno življenje drugega živega bitja, kot pa moje brbončice. Sploh pa, ker ni prav nobene potrebe po tem, da bi v današnjem času uživali trupla živali za preživetje. Celo nasprotno, le-ta izjemno negativno vplivajo na naše zdravje. Poleg etike pridejo potem tudi drugi razlogi, kot so zdravje posameznika, ki ima tudi ključen pomen, saj brez tega v življenju nimaš kaj dosti. Se mi zdi, da ti na splošno postane manj vseeno in si na koncu vegan zaradi vseh razlogov, tudi okolje je velik del tega.

 • Je bil preskok težak, se je bilo težko odreči mesu? Čemu se je bilo najtežje odreči? Mleku, siru, čokoladi, sladoledom? Jajcem? Medu?

Če sem povsem iskrena, mi je bila to ena najlažjih stvari, ki sem jih naredila. Je precej preprosto, odpre se ti veliko novih opcij in kombinacij jedi, na katere prej nisi niti pomislil. Nikoli nisem bila velik ljubitelj mesa, pri prehodu pravzaprav nisem pogrešala nobene stvari od omenjenih. Najtežja stvar pri spremembi prehrane, se mi zdi, je bilo soočanje z ostalimi okoli sebe.

“V direktnem pogovoru z nekom zna biti to (veganstvo) kar zapletena tema, tako da se poskušam zadržati komentarjev in le odgovoriti na vprašanja ali diskusije, če že pride do tega …”
 • Kako so tvoje veganstvo sprejeli tvoji domači? So vsi v družini vegani? Kako usklajujete kuhanje, kdo kuha za koga? Kdo koga gleda postrani?

Najprej so bili precej skeptični in so me zasuvali z vprašanji in dvomi. Vedno so mi govorili, da je to le obdobje in da si bom premislila. V družini sem veganka samo jaz, kuham za sebe in brata, ki v veliki meri je rastlinsko hrano. Glede kuhanja se prilagodimo drug drugemu, a v večini primerov ni težav, saj jemo ob različnem času.

 • Kako je reagirala okolica (prijatelji) na tvoje veganstvo?

Prijateljem niti nisem povedala, a so čez čas to sami ugotovili, ko sem začela na socialnih omrežjih objavljati o tem. Ob tem se je pojavilo par vprašanj, drugače pa nič posebnega.

 • Si uspela koga nagovoriti na veganstvo ali tega ne omenjaš in si s svojimi dejanji le zgled, po katerem se naj zgledujejo?

Večinoma pišem o veganstvu le na socialnih omrežjih, saj se mi zdi to super platforma za deljenje takih informacij, skušam pa približati tak način življenja čim več ljudem. V direktnem pogovoru z nekom zna biti to kar zapletena tema, tako da se poskušam zadržati komentarjev in le odgovoriti na vprašanja ali diskusije, če že pride do tega. Mi je pa uspelo inspirirati že kar nekaj ljudi, nekaj prijateljev, večinoma pa dobim sporočila/e-maile preko Instagrama.

 • Od kod črpaš znanje, kdo je (bil) tvoj veganski ‘učitelj’? Kako veš, da je veganstvo tisto pravo? Imaš kakega vzornika med vegani ali vegan aktivisti?

Ena izmed mojih najljubših strani glede vpliva prehrane na zdravje je Nutritionfacts.org, potem pa so tu še You tube kanal ‘Thought for Food’ (zaradi izjemnih videov o vplivu prehrane tudi v kombinaciji s športom; poleg tega so njuni podcasti super), pa Mic the Vegan, in pa James Aspey, Earthling Ed glede aktivizma in soočanja z ljudmi okoli sebe. Učitelji so mi bili v bistvu vsi, ki sem jih sledila v tistem času. Vse glede veganstva mi predstavlja nek – smisel, sčasoma, ko se prehranjuješ na tak način, tudi vidiš, da je to pač to.

 • Ti je veganstvo prineslo kakšne koristi?

Odkar sem veganka, sem se pričela s športom ukvarjati resneje oz. pričela sem več trenirat. Na splošno imam več energije, boljše se počutim, imam boljši odnos do hrane, prebava je boljša, …

“Nikoli nisem bila velik ljubitelj mesa, pri prehodu pravzaprav nisem pogrešala nobene stvari od omenjenih. Najtežja stvar pri spremembi prehrane, se mi zdi, je bilo soočanje z ostalimi okoli sebe.”
 • Katero jed najraje pripraviš? Katera veganska jed ti je ‘top of the top’? S čem se hraniš, si sama kuhaš ali kupuješ narejeno hrano in le vržeš na olje?

Hmmm, težka izbira. Mogoče veganske palačinke, arašidov padthai, špinačna lazanja/pica s sirom iz indijskih oreščkov ali pa kak buddha bowl. Probam se osredotočiti na čim bolj polnovredno prehrano. Kuham vedno sama.

 • Kako izgleda tvoj dela prost dan?

Zjutraj naredim 10 minut meditacije, potem jogo, naredim zajtrk, mogoče malo berem, naredim trening, potem kmalu sledi kosilo, malo počitka, potem preizkusim kakšen recept, saj trenutno delam na e-knjigi z recepti. Potem kaj urejam ali pa delam kakšne druge stvari na računalniku, se podružim s prijatelji, naredim kakšne vaje za moč, itd …

 • Se ti je že kdaj zgodilo kaj zanimivega v restravraciji ob naročanju veganske hrane?

Nikoli nič posebnega, niti ne jem veliko zunaj. Ko pa že, pa do sedaj nisem imela nekih problemov, vedno so naredili kakšno pečeno zelenjavo, tofu ipd.

 • Lahko rečeš, da te veganstvo izpopolnjuje, da si z veganstvom dosegla smisel življenja in zakaj?

Definitivno se počutim, kot da sem se ‘našla’. Nekako se – poleg fizičnega počutja – tudi mentalno boljše počutim, mogoče zato, ker vem, da ne podpiram tako groznih industrij, kot so mesna, mlečna in pa jajčna. Sem veliko bolj srečna, odkar sem spremenila slog življenja.

“Če sem povsem iskrena, mi je bila to (prehod na veganstvo) ena najlažjih stvari, ki sem jih naredila. Je precej preprosto, odpre se ti veliko novih opcij in kombinacij jedi, na katere prej nisi niti pomislil.”
 • Obstaja možnost povratka med vegetarijance ali celo karnivorje? Zakaj ja oz zakaj ne?

Nikoli. Življenje živali bo za mene vedno pomembnejše, kot okus v mojih ustih. Večina ljudi je lahko z lahkoto – oz. je še bolj zdrava – na hrani rastlinskega izvora, tako da ni potrebno, da ubijamo nedolžne živali samo zato, ker hočemo jesti burger.

 • Kakšen je tvoj življenjski moto?

“Be the change you want to see in the world“, “You’ve got to get up every morning with determination if you’re going to go to bed with satisfaction.”, “The first step toward success is taken when you refuse to be a captive of the environment you first find yourself in.”

 • Kaj želiš sporočiti ljudem (bodisi vsejedcem, bodisi veganom)?

Vsejedcem bi sporočila, da se informirajo o tem, kdo je na njihovem krožniku in si pogledajo kakšen dokumentarni film, močno priporočam What the Health, Cowspiracy in pa Earthlings. Mislim, da je velik korak že to, da pojejo kak mesni obrok manj na teden in pa dejansko okusijo vegansko hrano. Iskreno, meni je hrana sedaj veliko boljša, pa tudi uživam v njej še veliko bolj.

 • Koga bi ti želela bolje spoznati oz. izvedeti njegovo zgodbo in bi ga zato predlagala za naslednjega intervjuvanca?

Predlagala bi Urha Klenovška in Rebeko Petrovčič, predvsem zato, ker želim, da ljudje spoznajo, da se da trenirati tudi na rastlinski pogon.

Nam želite zaupati SVOJO zgodbo o veganstvu? Pišite nam na info@cajtng.net.

Dodaj odgovor

CLOSE
CLOSE