Zdravje

Kdo pravi, da jajca niso zdrava ali varna?

O jajcih lahko preberemo veliko stvari. Da so zdrava, pa tudi, da so škodljiva. Komu boste verjeli, je na vas. Navajamo en zelo prepričljiv članek, ki bi celo tudi vegana prepričal, da bi ‘pojedel’ jajce. Odločite se sami, komu boste verjeli! Tokrat za hip zanemarite etiko (čeprav se je ne sme, nikoli in nikdar), osredotočite se zgolj na to, komu verjeti …

“Če imate radi jajca, poskrbite, da so domača, saj so ta veliko bolj kvalitetna od tistih, ki jih prodajajo v trgovinah.

Za jajca pravijo, da so ena najbolj zdravih sestavin v kuhinji in mnogi svetujejo, da je dobro, če jih jemo vsak dan. Če imate možnost, izberite domača jajca, piše portal Eat This .

Dajejo energijo. Eno jajce ima okoli 6 gramov kakovostnih proteinov in samo 70 kalorij. Dva jajca in polovica skodelice ovsene kaše in energija za cel dan je zagotovljena.

Izboljšujejo funkcijo jeter. Jajce vsebuje zdravo mero holina, ki izboljšuje metabolizem in skrbi za zdravje naših jeter.

Zmanjšujejo holesterol. Raziskave so pokazale, da vsakodnevno konzumiranje jajc lahko znatno zmanjša nivo slabega holesterola in zviša novo dobrega holesterola. Tako se zmanjša možnost srčnih bolezni.

Izboljšujejo vid. Jajca vsebujejo dva antioksidanta – lutein in teaksantin, ki ščitita oči in zmanjšujeta možnost za nastanek očesnih bolezni, poleg tega pa naj bi celo boljšala vid.

Dajejo občutek sreče. V jajcih so tudi nujne aminokisline, ki so odgovorne za odpravljanje tesnobe, zmanjševanje stresa in za boljše razpoloženje. Regulirajo serotonin, znan tudi kot hormon sreče.

Pomagajo pri izgubi kilogramov. Če za zajtrk jeste jajca, pomeni, da boste čez dan manj lačni, saj zaradi visokega nivoja proteinov dajejo občutek sitosti.

Ščitijo kosti. Vsebujejo veliko vitamina D, ki je ključen za zdravje kosti.

Zmanjšajo tveganje obolenja za rakom. Holin je tisti, ki jetrom pomaga, da boljše opravljajo svoje delo in prav ta kemijska spojina je ključna pri preprečevanju nastanka raka na dojkah pri ženskah.

Krepijo mišice. Jajca so polna proteinov, ki pa so zelo pomembni pri regeneraciji mišic. Po težkem treningu si privoščite kuhano jajce.

Pomagajo med nosečnostjo. Holin, ki se skriva v jajcu, pomaga pri razvoju zarodkovega razvoja. Zdravniki nosečnicam priporočajo, da v svoje telo dnevno vnesejo 450 do 550 miligramov holina (dve ali tri jajca).

Zdrava koža in lasje. Polna so vitamina B, ki je nujen za zdravo in lepo kožo ter lase.

Nimajo glutena niti ogljikovih hidratov. Zato so odlična sestavina za vse, ki so na dieti.” (vir)

 

Pa poglejmo, kaj pravijo na Nutrition Facts …

… in koliko težav imajo pri oglaševanju, ker NE SMEJO reči da so zdrava, ker to niso … in ker NE SMEJO reči, da so varna. Ker tudi to niso. (v slovenščini)

Dodaj odgovor

CLOSE
CLOSE