KolumneRazbijanje mitov o hraniRevija 5DZdravje

Razbijanje sodobnih mitov z Ivanom Sočetom | Mit #014: Obstaja več prehranskih resnic, …

Vsak mesec poiščemo nekaj sodobnih mitov, ki so tako ali drugače aktualni prav v današnjem času. Gre za prepričanja, za katera večinoma nimamo nobenih oprijemljivih dokazov, da so resnična, kar navsezadnje pomeni, da ne gre za znanstvena dejstva, ki bi temeljila na trdni, realni podlagi, temveč bolj za neke vrste verovanja, ki so nam bila vsiljena s strani vladajočih, mi pa smo jih brez cenzure sprejeli za svoja in jim dopustili, da krojijo naša življenja. Skupaj z Ivanom Sočetom, neodvisnim, kritičnim mislecem, bomo skušali pokazati, zakaj so ta prepričanja zgolj miti in nič več kot to.

Tekst: Ivan Soče

Mit #014: Obstaja več prehranskih resnic, …

Ko govorimo o splošnih prehranskih resnicah, ki veljajo za populacijo brez motenj prebave in presnove, so prehranske resnice najuglednejših znanstvenikov dokaj enake. Ne obstajajo enakovredni dokazi za eno ali drugo resnico glede iste stvari. Vsakomur je jasno, da snov A ne more biti hkrati koristna in škodljiva, če jo ista oseba zaužije v enaki količini. Res je, da obstajajo ljudje s specifičnimi potrebami, osebe s prebavnimi in presnovnimi motnjami, ki morajo prehrano prilagajati svojim posebnostim.

Biološki procesi v našem telesu redko kdaj potekajo natančno na enak način, saj je ista hrana vsakič malo drugačna, pomešana z malo drugačno drugo hrano, vsebina našega prebavnega sistema ni vedno enaka. Zato je razumljivo, da nikoli ne moremo eksaktno izračunati, kaj se bo zgodilo s hrano, ki jo uživamo. Laboratorijsko testiranje lahko prinese različne rezultate, ankete pri ljudeh lahko dajo različne podatke. Navzlic temu pri splošnih in osnovnih prehranskih resnicah ni pomembnejših razlik.

Mar res obstaja več prehranskih resnic? Komu ustreza, da ustvarja kaos na prehranskem tržišču? Tistim, ki prodajajo zdravo ali tistim, ki prodajajo škodljivo hrano?? Resnica je samo ena … in ta je dobro znana.

Dodaj odgovor

CLOSE
CLOSE