Intervjuji

JASMINA BOGUĆANIN SARVAN: “Najpomembneje je iz prehrane izločiti vso živalsko industrijo, ne glede na to, če uživate pet produktov ali pa več.”

Jasmina Bogućanin Sarvan je mlada mamica iz Dervente v Bosni in Hercegovini, nekdanja profesionalna tenisačica, certificirana teniska trenerka, diplomirana socialna delavka, poliglotka in zagovornica zdrave presne (surove) hrane. Tudi ona je ena izmed tistih, ki so se odločili za zdrav način življenja, seveda z izločitvijo z jedilnika vsega, kar je živalskega izvora …

“Ko človek preneha vnašati dele mrtvih živali v svoje telo, ko preneha vnašati v telo to agonijo, skozi katero so šle živali, da bi mi dobili njihovo meso na krožnik, postane bolj umirjen, manj agresiven. Postane bolj prijazen”, uvodoma pove Jasmina in s svojimi besedami potrdi tisto, kar po določenem času občuti večina veganov.

Sprememba prehranjevalnih navad ob materinstvu

Jasmina je svoje prehranjevalne navade spremenila, ko je izvedela, da bo postala mama. Takrat je začela preučevati deklaracije na posameznih živilih in kmalu ugotovila, da je lahko hrana tako strup, kot tudi zdravilo. Spremenila je način življenja in ugotovila, da lahko hrana ob izboljšanem zdravju prinese tudi boljšo kvaliteto življenja.

“Najpomembneje je iz prehrane izločiti vso živalsko industrijo, ne glede na to, če uživate pet produktov ali pa več. Najbolje je izločiti vse”, še pove Jasmina.

Sicer pa Jasmina svoje pozitivne izkušnje nesebično deli na (s)lastnem blogu in delavnicah z nazivom Šola nekuhanja (orig: Škola nekuvanja). Pred časom je izdala tudi knjigo z naslovom Rastlinska prehrana za dojenčke in otroke (orig: Biljna ishrana za bebe i djecu), kar je bila njena že tretja knjiga (sedaj jih je izdala že pet) in plod večletnega raziskovanja zdrave prehrane.

“Delavnice o zdravi prehrani so čedalje bolj obiskane, saj se ljudje čedalje bolj prebujajo”, še v videu zaupa mlada mamica.

Na zdravo prehrano postopoma ali takoj?

Marsikdo ne upa preiti na zdrav način življenja, ker se boji poraza, neuspeha. Jasmina je na presno prehrano prešla na hitro, takorekoč preko noči, od udeležencev njenih delavnic pa tega ne pričakuje. “Ne rabi človek tega narediti preko noči. Dovolj je, če prehod postane neki proces, da človek postopoma začne z izločanjem tistega, kar vsi vemo, da škodi, enkrat pa bo prišel tudi tisti trenutek, ko jim bo popolnoma uspelo preiti na zdravo prehrano”, še pove Jasmina.

Jasmina sebe opiše kot ‘punčaro’, ki je živela na dveh kontinentih in ki je dala skozi veliko velikih in manjših mest … Bila je veeeelik gurman, velik ljubitelj kuhane in pečene hrane. Bila je nekdo, ki je veliko videl, a v bistvu nič vedel. Pravi, da je šla skozi pot osebe, ki je mislila, da je najpametnejša na svetu, vse do resne ženske in mamice ter osebe, ki želi zaščititi ljudi in jim pomagati pri prehodu na zdrav način življenja. Sebe se spominja tudi kot dekleta, ki se je pri svojem 13-tem letu začelo rediti in nikoli ni imelo pod 60 kg, v višino pa je merila zgolj 167 cm. Nikoli, pravi, ni bila predebela, a se hkrati nikoli ni počutila v svoji koži tako dobro, kot se sedaj.  Sedaj živi blaženo in v miru, življenje polno ljubezni, velikodušnosti, potrpežljivosti, razuma. Ko se gleda nazaj, je ponosna in hvaležna sama sebi, da je dala vse to skozi in da je to, kar je sedaj.

Črne vrečke …

V spodnjem videu si lahko še ogledate, kakšno je mnenje Jasmine o cenovni dostopnosti zdrave prehrane, o največjih težavah tečajnikov ob prehodu na zdrav način življenja ter kaj jim ona predlaga, da jim je vse skupaj lažje. Ne prezrite pa tudi, čemu služijo njenim tečajnikom velike črne vrečke oz za kaj jih uporabijo …

 

VIDEO: Video prispevek o Jasmini Bogućanin Sarvan

Povezave:

Dodaj odgovor

CLOSE
CLOSE