ReceptiVeganski

RECEPT: Stročji fižol v solati in popečene gobice by Edita Čelofiga

Tokrat predstavljamo predlog za nedeljsko kosilo Mariborčanke Edite Čelofiga. Gre za kosilce s sestavinami iz gozda in z domačega vrta – stročji fižol v solati (z bučnimi semeni, mlado čebulo, olivnim oljem in jabolčnim kisom) in popečene gobice – lisičke, borova gliva (ki je sicer nekoliko pohitela; njena sezona je uradno jeseni) in golobica. “Odlično, sveže, sezonsko in praktično zastonj”, pravi Edita.

Potrebujemo:
  • stročji fižol
  • bučna semena
  • mlada čebula
  • olivno olje
  • jabolčni kis
  • popečene gobice (lisičke, borova gliva, golobica)
Postopek:

Solata je pripravljena iz kuhanega stročjega fizola, dodala sem ji olivno olje, jabolcni kis, mlado čebulo in poprazena in soljena bučna semena. Gobe vedno prazim na močnem ognju in malo olja – tako ne izpustijo vode in se lepo zapecejo. Solim, dodam malo crnega popra, česna, čisto na koncu – ko že odstavim z ognja pa sesekljan petersilj”, do postopek opisala Edita.

Gre za vrhunsko pripravljeno dobroto, katere se ne bi smeli sramovati niti najboljši kuharji v najboljših restavracijah, in jed, katero bi z veseljem naročil in zaužil vsak vegan, pa verjetno tudi marsikateri nevegan, ki kaj da na svoje zdravje.

Veganstvo je tako zelo preprosto, le kanček (več) iznajdljivosti in domišljije je potrebno imeti, česar pa marsikateremu (da ne rečemo – večini), ki se je učil kuhe pred petimi, desetimi, dvajsetimi in več leti (žal) primanjkuje … Bravo, Edita!

Tega in še številne druge veganske recepte najdete v Facebook skupini Vegansko kosilce. Dober tek!

Dodaj odgovor

CLOSE
CLOSE