IntervjujiVegan

Že razmišljate o letnem dopustu? Poznate vegetarijansko / vegansko ponudbo letovišča, kamor odhajate? Pridružite se FB skupini …

Poletje se bliža in bolj kot so med ljudmi aktualne poletne počitnice, čedalje večkrat pogovor nanese na morje. In ko je govor o morju, je tu seveda prva misel – Hrvaška. Neskončno dolge plaže, toplo sonce, osvežilna pijača in dobra hrana. A pri slednjem se zaustavi, vsaj pri tistih, ki ne uživajo živali in živalskih izločkov.

Medtem, ko vsejedci nimajo nekih težav, kaj bodo na morju jedli (večinoma se odločajo za ribe in mehkužce, tam pa tam se kdo odloči tudi za druge živali na 1001 način), so vegetarijanci in vegani zaradi izredno slabe ponudbe prisiljeni jesti krompir, zelenjavo in solate. Kljub temu, da je tudi te ponudbe čedalje več, pa se vegani vseeno radi združijo in pomagajo en drugemu z nasveti. V ta namen obstaja FB skupina Vegan/vegetarian vacation Croatia, katero je te dni obudil Celjan Aleš Selič. Ravno pravi čas, da bo znala priti prav že letos … Z Alešem smo spregovorili nekaj besed o skupini.

 • Če bi skupina zaživela en mesec kasneje, bi bilo že prepozno, kaj?

Skupina sicer obstaja že najmanj od leta 2015, a je bila očitno v mirovanju. Ko sem jo preiskal, sem videl, da ni ravno aktivna, ker je ustanoviteljica te skupine, ki je imela svoj penzion in lokal, zbolela … Takrat so prenehali z dejavnostjo in tudi opustili stran. Z veseljem sem pristopil k administriranju skupine in jo oživel. Ja, mislim, da še pravi čas, da nam bo prišla prav že letos.

“Seveda, želim si sodelovanja članov, saj je primarna ideja, da si delimo informacije med sabo. Poleg možnosti nastanitve in prehrane so dobrodošle tudi osebne izkušnje in ocena/nivo odnosa, postrežbe, okusnosti, prijaznosti ter drugih bližnjih točk, ki polepšajo vsakdan.”
 • Boš spreminjal ime skupine?

Zaenkrat to ni v načrtu. Ime mi je všeč, Slovenci smo pa itak nori na hrvaško obalo. Tako ime želim pustiti tudi iz spoštovanja do ustanoviteljev. Hkrati menim, da ime v angleškem jeziku lahko pritegne širši krog ljubiteljev Jadrana in je verjetneje več možnosti, da se odzovejo tudi hrvaški vegani in vegetarijanci. To je že videti po odzivu, saj članstvo vsakodnevno narašča. Verjetno članstvo narašča tudi z naraščanjem števila veganov in vseh, ki želijo jesti zdravo in dobro, a (še) niso vegani.

 • Kdo je Aleš Selič?

Na kratko, rahlo ‘trčen’ pacifist in vegan, ki se zavzema za enako spoštovanje ljudi, živali in narave, ki bolj ceni mir in samoto, kot vrvež in slavo.

 • Praviš, da članstvo raste in dneva v dan … Kaj je vzrok temu?

Od okoli 60 članov, kolikor jih je bilo prej v skupini, je v nekaj dneh članstvo naraslo na krepko preko 350 članov. Zakaj tak porast? Enostavno zato, ker je pri nas pač tako veliko zanimanje za hrvaško obalo. Ker smo konformisti in imamo radi informacije o letovanju na enem mestu. Seveda pa tudi zaradi tako hitrega odziva novih članov, ki s svojimi objavami popestrijo skupino.

 • Komu je namenjena skupina?

Prostora je sicer za vse, a primarno je stran namenjena veganom in vegetarijancem.

Kdo bi si mislil, da v enem malem Ližnjanu obstaja veganska ponudba?? Pa obstaja. In zdaj to vedo tudi člani Aleševe skupine.
 • Pravila pa so za vse ista …

Seveda. Skupina je namenjena izključno priporočilom, nasvetom in objavam ugodnih vegansko-vegetarijanskih opcij letovanj na hrvaški obali oziroma znotraj Jadranskega morja. Objavlja se lahko vse možnosti nastanitve in prehrane, zelo dobrodošle pa so tudi ocene in opisi obiskanih mest! Skupina pa ni namenjena receptom (razen, če ga je kdo prinesel s potovanja), aktivizmu, fotografijam mrtvih živali in njihovih delov, zdravstvenim nasvetom, političnim objavam, novicam, slavnim osebam in podobno. Tega je dovolj po drugih skupinah.

 • Torej gre pričakovati prijetno komuniciranje, brez provokacij?

Upam. Če bo potreba, bom dodal še kakšno pravilo, verjamem pa, da je poleg spoštljivega nivoja komunikacije to dovolj.

 • Koliko destinacij ali lokacij je za zdaj opisanih?

Destinacij je zaenkrat le peščica, saj v parih dneh ne gre pričakovati čudežev. S povečanjem števila članov in deljenjem njihovih izkušenj bo tudi to zrastlo. Ob tej priložnosti vabim vse turiste, da v skupini opišejo svojo destinacijo in lokacijo, kjer so jedli, pili, se zabavali. Naj povedo svojo izkušnjo. S tem bomo dvignili tudi nivo kakovosti pri ponudbi ne le Hrvatov, temveč tudi Slovencev. Tudi slovenski gostinci se namreč ‘na veliko’ učijo pripravljati veganske jedi, saj gre trend v to smer.

 • Zaradi?

Zaradi zdravja, kakopak. Ljudje smo empatični, a tudi egoisti. Imamo radi živali, a še raje sebe. In ko je treba dobro jesti, raje zamižimo in pozabimo, da je morala za teh 15 minut užitka umreti žival. Ko pa ‘pritisne’ zdravje, takrat pozabimo na užitke, takrat so dobre tudi rastline …

“S povečanjem števila članov in deljenjem njihovih izkušenj bo tudi to zrastlo. Ob tej priložnosti vabim vse turiste, da v skupini opišejo svojo destinacijo in lokacijo, kjer so jedli, pili, se zabavali. Naj povedo svojo izkušnjo. S tem bomo dvignili tudi nivo kakovosti pri ponudbi ne le Hrvatov, temveč tudi Slovencev.”
 • Si razmišljal o kakšnih drugih možnostih, ki bi vsebinsko obogatile skupino?

Vse se je zgodilo tako na hitro, da o možnostih še nisem utegnil niti razmisliti. Zaenkrat me je prešinila le misel, da bi kontaktiral agencije in jih pobaral o možnostih za vegane in vegetarijance, ki jih imajo na voljo. A zaenkrat puščam še vse tako, kot je, naj se skupina še sama razvija.

 • Torej si želiš primarno sodelovanje ljudi, članov …

Seveda, želim si sodelovanja članov, saj je primarna ideja, da si delimo informacije med sabo. Poleg možnosti nastanitve in prehrane so dobrodošle tudi osebne izkušnje in ocena/nivo odnosa, postrežbe, okusnosti, prijaznosti ter drugih bližnjih točk, ki polepšajo vsakdan.

 • Do koliko članov meniš, da lahko gre??

Skupina je v res zelo kratkem času ekspandirala. Če bo šel tempo tako naprej, bom zagotovo potreboval še kakšno ali kakšnega večjega zanesenjaka nad potovanji, kot sem sam, da bomo skupino obvladali in seveda naredili članom prijetno in uporabno. Tudi mene zanima, kdaj in kje se bo številka ustavila.

 

Povezave:

Dodaj odgovor

CLOSE
CLOSE