Zdravje

VPR., ODG.: Kako naj izgleda veganska prehrana nosečnice?

Vprašanje:

Pozdravljeni, noseča sem 9 tednov. Do pred nekaj dnevi zaradi slabosti in bruhanja nisem mogla jesti ničesar, sedaj pa se mi je malo povrnil tek, pa vas prosim za nasvet, kako naj izgleda veganska prehrana nosečnice. Do sedaj se nisem zdravo prehranjevala (nisem dala veliko na prehrano, jedla sem, kar je prišlo pod roko), sedaj pa to želim, ker nočem, da zaradi moje nezdrave prehrane otroku kakor koli škodim. Hvala!

Odgovor:

Čestitke in sprejmite opravičilo za pozen odgovor. Verjetno vam je sedaj, kar se tiče bruhanja, že bolje, a bom vseeno odgovorila, ker zna priti prav komu drugemu, morda pa še tudi vam. Proti slabosti pomaga ingver, poskusite ga vnašati v kakršni koli obliki (kot dodatem jedem, k napitku, itd). Zdaj pa k odgovoru.

Kar se tiče prehranjevanja, bodite pozorni predvsem nase in na svojo prehrano. V tem obdobju ste vi bolj ‘ranljivi’. Dojenček je, čeprav ne izgleda tako, v tem primeru ‘nadrejeni’ in on bo načeloma preskrbljen, če bo vaša prehrana kolikor toliko normalna.

Če ste se do sedaj prehranjevali vegansko, se tako prehranjujte tudi v bodoče, toda v tem obdobju naj bo na jedilniku bolj celovita hrana, med kar štejemo stročnice, integralne žitarice, sadje, zelenjava, oreščki in semena. Bodite pozorni, da primarno pojeste dovolj kalorij, kot drugo pa, da vnesete v telo dovolj železa. Surovine, ki vsebujejo veliko železa, naj bodo torej čim bolj pogosto na jedilniku. To so leča, fižol, tofu, čičerika, zelenolistnata zelenjava, suhe marelice, itd.

Te surovine vam bodo prinesle tudi dobršen del beljakovin, pa tudi dobršen del kalcija. Nadalje bodite pozorni tudi na reden vnos vitamina B12 (2.500 mcg tedensko, lahko v enkratnem odmerku, lahko vsakodnevno, po želji) in joda (v tem obdobju ga je potrebno vnašati malo več – ne potrebujete dopolnila joda, temveč je povsem v redu občasen vnos alg in mineralne vode, ki ga vsebuje). Če uporabljate sol, katere pa naj vseeno ne bo preveč, naj bo to – jodirana sol.

Tudi vitamin D je pomemben (vsebujejo ga obogatena mleka, recimo sojino, pa tudi sonce), kot tudi omega 3 (laneno seme, orehi, chia semena ali DHA dopolnilo iz alg). Glede maščob ne rabite skrbeti. Zdrave, potrebne oz koristne maščobe boste vnesli preko oreščkov in semen in/ali namazov iz njih. Kar se tiče folne kisline, da boste imeli v prehrani dovolj folatov, spet jejte veliko zeleno listnate zelenjave.

Želim vam veliko sreče v nosečnosti, za krajšanje dni pa priporočam knjigo The everything Vegan pregnancy book.

 

Naša svetovalka je dolgoletna vegetarijanka, sedaj pa veganka, oboje skupaj že več kot dve desetletji. Je nosilka certifikata z Univerze Cornell v ZDA (Certificate in Plant Based Nutrition), je pa tudi del ekipe Nutritionfacts.org, ki trenutno predstavlja najbolj resno in hkrati največjo bazo znanja o prehrani, ki temelji na znanstvenih dokazih. Je tudi mama dveh deklic in ima osebno izkušnjo tako z nosečnostjo kot vegetarijanka, kot tudi veganka, pa tudi z otroci in njihovo vegansko prehrano. Naši svetovalki lahko zastavite kakršna koli vprašanja v zvezi z vegansko prehrano (info@cajtng.net – za svetovalko). Odgovori so bazirani na znanstvenih raziskavah. 

Dodaj odgovor

CLOSE
CLOSE