Aktualno

TUDI KRAVE JOČEJO, MAR NE?: Kravo Penko želijo usmrtiti, ker je nezakonito prečkala mejo Evropske unije

V Bolgariji, v vasici Kopilovci, streljaj od meje s Srbijo, se je že dlje časa skupaj s svojo čredo pasla tudi krava Penka. Večkrat se je oddaljila od črede, tokrat pa se je oddaljila malo bolj in se izgubila. Zašla je na srbsko stran, kjer so jo našli in jo vrnili njenemu lastniku, Bolgaru Ivanu Haralmpievu. Vsi bi bili zadovoljni in srečni, če bi se tu zgodba končala, a se žal ne. Ker je krava prečkala mejo Evropske unije ilegalno, jo želijo – usmrtiti.

Krava Penka pričakuje telička, a bo – po ukazu Bruslja, ker je ilegalno prečkala mejo EU, kar se tretira kot ‘ogrožanje varnosti’, morala biti usmrčena.

Penka je pred nekaj tedni odšla z neke farme v bolgarski vasi Kopilovci, njen lastnik Ivan Haralmpiev pa trdi, da je to storila, ker bi jo naj preganjali volkovi. Med begom bi naj zašla in tako tudi prečkala državno in EU mejo ter prispela do Srbije.

Kraj, kjer je krava Penka prestopila mejo. (Foto: The sun)

Po dveh tednih je Haralmpieva kontaktiral najditelj krave iz Srbije in mu javil, da je našel njegovo kravo. Žival je bila prepeljana nazaj v Bolgarijo, kjer jo je pregledal veterinar … A tu so se težave pravzaprav šele začele. Bolgarske oblasti so obvestile Haralmpieva, da bodo morali kravo, zaradi strogih pravil Evropske unije, ki se nanašajo na varnost teritorialnega ozemlja, uspavati. Krava, kot pravijo, pa naj izgleda še tako bizarno, namreč ni imela urejene dokumentacije za prečkanje meje.

“Po ukazu uradnikov bo veterinar kmalu prišel in jo evtanaziral”, je dejal njen lastnik za lokalno televizijo. Kljub temu, da so srbski mejni organi potrdili, da je s kravo vse v redu in kljub ugotovilu veterinarjev, da je Penka 100% zdrava, bodo oblasti vseeno morale postopiti po pravilih EU. “To ni naša odločitev. Mi moramo izpolnjevati normative oz. zakone, ki k nam prihajajo iz Bruslja”, pa je dejal veterinar Ljubomir Ljubumirov.

Pravila, pravila, pravila …

Pravila Evropske komisije za transport goveda preko meje narekujejo, da morajo biti krave, kot je Penka, predstavljene na meji oz. imeti dokumentacijo, ki potrjuje, da so zdrave. Pooblaščeni veterinar na območju, ki ni v EU, pa mora podpisati certifikat, ki potrjuje, da krava ustreza vsem pogojem za prestop meje.

O bizarnosti cele zgodbe veliko pove en izmed komentarjev: “Krava Penka mora biti uspavana, saj je ilegalno prečkala mejo, pri tem pa ni prebrala pravil o prečkanju meje. Prav ji je, če pa ne nosi s seboj dokumentacije, ne bere in ne posluša. Na koncu bo zaradi tega pač morala plačati z življenjem. Glede na to, da bolgarske oblasti oz EU dejanje krave enačijo z migranti, sedaj migranti vedo, kaj jih čaka, če bodo ilegalno prestopili mejo. Če oni ne vedo, pa to zagotovo vedo v EU …”

Ko postanejo pravila za ljudi enakovredna pravilom za živali … Brez besed!

 

VIDEO: Na bizarnost so opozorili tudi na Svetu na kanalu A

Svet

Spoznajte Penko, kravo, ki je obsojena na smrt, ker je nezakonito prečkala mejo Evropske unije.

Objavil/a Svet dne 5. junij 2018

Dodaj odgovor

CLOSE
CLOSE