OsmerosmerkaUgankarstvo

Osmerosmerka #014

V spodnjem liku poiščite in prečrtajte (ali obkrožite) spodaj navedene besede, na preostalih (neprečrtanih) poljih pa boste dobili eno izmed znamenitosti Teherana, znano tudi kot Stolp svobode.

AARON, ADOBE, AIKIDO, ALFRED, ALOJZ, ANDRE, ATLET, ATONA, CANNES, COFEK, EMAJL, ENOJEC, ESERI, ESTRADA, GRIVE, IZBOR, KEMPES, KOLAR, MASAŽA, MEKET, MOAMER, MUMPS, MUZEJ, ONIKANJE, OPTIMIST, ORJAK, OSCAR, OZALJ, PANGERMAN, PIKEC, PILAV, RJUTJE, RUTAR, SAZAS, SENNA, ŠKRAT, ŠPORN, TAKSA, TEPIH, TRBUŠNA SLINAVKA, TRŽIČ, URETIK, ZABOD, ZLIVANKA, ZOVKO, ŽEPEK.

Stolp na sliki, znan tudi kot “Stolp svobode”, je pomnik na Azadi trgu v Teheranu, Iran. To je ena izmed znamenitosti Teherana, ki označuje zahodni vhod v mesto in je del kulturnega kompleksa Azadi, ki vključuje tudi podzemni muzej. Stolp je visok približno 45 metrov in je popolnoma obložen z rezanim marmorjem.

Stolp Azadi je bil naročen od Mohammada Reza Pahlavija, zadnjega šaha Irana, da bi obeležil 2500-letnico praznovanja perzijskega imperija in je bil dokončan leta 1971. Prvotno je bil znan kot Shahyad Tower (Shahov spominski stolp), vendar je bil po revoluciji leta 1979 preimenovan v Azadi (Svoboda).

Arhitekt Hossein Amanat je bil izbran za oblikovanje stolpa po zmagi na tekmovanju. Njegove ideje so temeljile na klasični in postklasični iranski arhitekturi. Stolp Azadi je postal simbol modernosti in projekcije poti naprej za Iran.

Dodaj odgovor

CLOSE
CLOSE