AktualnoZdravje

VPR., ODG.: Je bolj zdrav surov ali kuhan ohrovt?

Vprašanje:

Lepo pozdravljeni, zanima me, če se lahko ohrovt uživa surov, in če se lahko, ali je bolj zdrav surov ali kuhan? V mislih imam vse vrste ohrovtov, ki se dobijo pri nas. Hvala za odgovor!

Odgovor:

Odgovor je – zavisi, kaj želite od ohrovta. Vse kapusnice, kamor spadajo vse vrste ohrovta, brstičnega ohrovta, brokoli, cvetača, imajo, če se jedo surove, več sulforafana (ki je antokancerogen), imajo pa recimo manj karotenoida. Slednje ne pomeni, da iz kuhanih kapusnic tega ne boste dobili, le malo več jih bo treba pojesti, kar pa tudi ni neka težava. Najboljša varianta je torej kombinacija – včasih jesti surovega, včasih pa kuhanega.

 

Naša svetovalka je dolgoletna vegetarijanka, sedaj pa veganka, oboje skupaj že več kot dve desetletji. Je nosilka certifikata z Univerze Cornell v ZDA (Certificate in Plant Based Nutrition), je pa tudi del ekipe Nutritionfacts.org, ki trenutno predstavlja najbolj resno in hkrati največjo bazo znanja o prehrani, ki temelji na znanstvenih dokazih. Je tudi mama dveh deklic in ima osebno izkušnjo tako z nosečnostjo kot vegetarijanka, kot tudi veganka, pa tudi z otroci in njihovo vegansko prehrano. Naši svetovalki lahko zastavite kakršna koli vprašanja v zvezi z vegansko prehrano. Odgovori so bazirani na znanstvenih raziskavah. 

Dodaj odgovor

CLOSE
CLOSE