Aktualno

»A bi kdo eno mucko? Naša je spet imela mlade …«

Piše: Nataša Smolič

Zgornje besede so ene najpogostejših, kar sem jih slišala ali prebrala v tem mesecu. Mačje mladičke kot predmete ponuja vsak drugi, kapacitete zavetišč in prostovoljk pokajo po šivih, saj so prepolni ranjenih mačk in malih zapuščenih dudarčkov (ker so mladički zapuščeni prezgodaj, jih po flaškah hranijo na dve uri, od tod vzdevek dudarčki).

Drugi najpogostejše slišani ali prebrani grozljivi stavki v povezavi s to temo pa so: Našli mačje mladičke zavezane v vrečki ali kot smo lahko pred kratkim prebrali v Slov. novicah: 6 muck zapakiral v škatlo in jih pustil na soncu (’’skrbnik’’ jim je naredil nekaj lukenj v škatli in jim natresel pest briketkov, res velika hvala prijaznemu gospodu!).

Male mačje mladičke povožene oz. razmazane na cesti imate privilegij videti tudi sami. Za ničkoliko kruto in namerno povzročenih smrti malih nedolžnih muck pa nikoli ne izvemo in morda je tudi bolje tako, saj se tako ne rabimo zgražati nad svojimi sosedi, starši ali sorodniki, ki se svojega mačjega naraščaja znebijo z utopitvijo ali s kakšno še hitrejšo/počasnejšo izbiro ubijanja mladičkov (ko pri njih videvamo breje mucke, njihovih mladičkov pa nikoli, se raje tolažimo s tem, da so mladičkom verjetno že našli nove tople domove).

Vsekakor je ’’mačja problematika’’ nevidna očem, ki se ne ukvarjajo z reševanjem muc, zapuščenih in poškodovanih na tisoč in en način. Vendar to ne pomeni, da problem ne obstaja. Velika legla mačk sama po sebi ne bi bila problematična, če ne bi za sabo potegnila še niz drugih dejavnikov – za veliko mladičkov ni ustrezno zdravstveno poskrbljeno (bolhe, garje, gliste, druge bolezni, mučenje, ubijanje…), veliko mačk išče nove lastnike in jih večina tudi nikoli ne najde, in na koncu – mačke žal nimajo 9 življenj, kot še danes verjame marsikdo, ampak največkrat končajo svojo pot klavrno. // V kakšnih mukah umirajo zapuščeni mačji malčki v škatlah in vrečkah, ko proseče mijavkajo v prazno, mamice ni, želodčki čedalje bolj krulijo, na koncu pa v hudih bolečinah še zadnjič izdihnejo. Ob vsem tem mučenju se sprašujem, zakaj skrbniki ne naredijo tisto, kar je prav, zakaj ne prevzamejo odgovornosti in poskrbijo za svoje živali v celoti – ne z ubijanjem malčkov, temveč z enostavno sterilizacijo svojih mačk.

V mislih je potrebno imeti, da so lahko mačke spolno aktivne že pri štirih mesecih, parijo pa se tudi s svojimi brati in sestrami. Eno leglo mladičkov pred sterilizacijo za mačko NIMA prav nobene koristi. Mačka ima lahko do 3 legla letno s 5-6 mladički. To pomeni do 18 muck. Ena ne-sterilizirana mačka ima lahko v samo 5-ih letih do 20.000 potomcev (mladički njenih mladičkov, njihovi mladički itd.). Brejost pri mačkah traja le 9 tednov, gonitev pa se lahko ponovno prične že 6 tednov po kotitvi mladičev (Vir: vet. Mačja hiša).

Za danes je kar je, vendar se lahko naredi temu konec in se svojo mucko čim prej naroči na sterilizacijo (na voljo že za 40 eur), da se prekinejo neprestane brejosti in po nepotrebnem ne-namerno ubijanje malih bitij. Zakaj bi morale živali plačevati za grehe ljudi s svojim življenjem?

 

Kolumnist(ka) izraža svoje mnenje, ki ni nujno enako z mnenjem uredništva!

(Foto: vir)

Dodaj odgovor

CLOSE
CLOSE