Aktualno

Polovica od tistih, ki uživa meso, nima dovolj B12!

“Z raziskavami je potrebno biti na tekočem, pa tudi previden pri njihovi interpretaciji. Ideološkost nas pogosto usmeri v necelovito razmišljanje, na branje tistega, kar utrjuje naša prepričanja, kar samo po sebi ni narobe, le zavedati se tega moramo in s potrebno rezervo pisati in brati.

Ko sem pred enim letom proizvajalca alg, na katerih je pisalo, da vsebujejo B12 prosil za analizni certifikat pooblaščenega laboratorija, jih je umaknil iz prodajnega programa. Zdaj pa bi rad videl kakšen verodostojen analizni certifikat, da kakšna rastlina samostojno tvori B12. Če tega nimamo, lahko imamo težavo, ker nam bo kdo verjel, da rastline sintetizirajo B12, ker želi verjeti, da je vegansko prehranjevanje samo po sebi zdravo in popolno.

Domneva, da s sedanjo tehnologijo ne moremo detektirati prisotnosti B12 v rastlinah, je le domneva, ki ni potrjena. Tudi kot domneva mi ni logična, ker, koliko zdaj vemo, rastline ne potrebujejo B12, če z obstoječo tehnologijo lahko odkrijemo analog B12 v npr. algah, ne vidim razloga, da bi bil B12 tako dobro kamufliran v npr. jagodah ali krompirju.

“Težavica z B12 nikakor ne more na nobeden način zmanjšati plemenitosti in veličastnosti veganske ideje in ne more biti razlog za ideološko polemiziranje, kaj šele za uživanje hrane živalskega izvora.”

Če zapišem, da obstaja možnost, da v krvi ugotovijo prenizke koncentracije B12, čeprav ga je v celicah dovolj, tvegam, da bo to kdo dobesedno in brezpogojno sprejel kot resnico, kar pa ni, ali vsaj zelooooo pogosto in na daljši rok ni. Prav bi bilo le omeniti to začasno možnost in priporočati kakšen drug način diagnosticiranja ravni B12, npr. raven homocisteina, opazovanje simptomov ipd.

Ne trdim da je treba brezpogojno jemati prehranska dopolnila, a s takšno lahkoto zapisati, da rastline vsebujejo B12 (le da ga ne znamo zaznati in izmeriti), da je testiranje vprašljivo, da telo samo sintetizira B12 v zadostnih količinah ipd. ni prav. Pričevanja veganov tudi v FB skupinah, o hudih simptomih pomanjkanja B12, ki so izginila po nekajdnevnem dopolnjevanju, so dokaz, da je treba biti previden pri pisanju in sprejemanju nasvetov.

Težavica z B12 nikakor ne more na nobeden način zmanjšati plemenitosti in veličastnosti veganske ideje in ne more biti razlog za ideološko polemiziranje, kaj šele za uživanje hrane živalskega izvora.”

(Tekst: Ivan Soče)

 

VIDEO: Še en pogled na B12 …

90% Američanov je (uživa) meso, 60% Američanov pa NIMA dovolj B12. Torej polovica od tistih, ki uživa meso, nima dovolj B12! Torej je primankljaj B12 (izključno) pri veganih še en lari fari? Tako kaže! Več v videu …

CLOSE
CLOSE