Aktualno

MARKO ČENČUR: Ali je veganska prehrana primerna tudi za otroke?

Še ne tako dolgo nazaj je med nasprotniki veganstva veljalo (sicer zmotno) prepričanje, da rastlinska hrana ni primerna za človeka, ker da ne vsebuje vseh hranil oz da lahko nekatera hranila človek dobi le z uživanjem živalske hrane. Z leti in z vsemi raziskavami se je izkazalo, da lahko rastline ponudijo popolnoma vse (razen B12), pri tem pa ob uživanju rastlinske hrane človek v telo ne vnese škodljivih snovi, katere vnese skupaj z mesno hrano. Dokaz za to so seveda številni vegani in rastlinojedci, ki se tako prehranjujejo že po 10, 20 in več let.

Seveda pa se s takim rezultatom nikakor ne želijo sprijazniti ‘proizvajalci’/prodajalci mesa, mleka in mlečnih izdelkov, jajc in zdravil, zato še dandanes s takimi in drugačnimi raziskavami (katere lahko tudi sami financirajo, zato tudi lahko dobijo rezultate, ki ustrezajo njim) še vedno burijo prehrambeni trg in dodobra mešajo glave potrošnikom.

Ko se je nekako začel njihov mit o ‘nezdravem veganstvu’ razblinjati (dobro zdravje veganov je namreč večji dokaz, kot vse njihove raziskave), so v javnost lansirali novega, češ da pa veganska prehrana zagotovo ni primerna za otroke. A tudi to ne drži.

Marko Čenčur: »Veliko takih pogledov temelji iz zastarelih pogledov na prehrano. Z veliko žalostjo ugotavljam, da se še danes, recimo na medicinski fakulteti, učijo zelo, zelo zastarele poglede na prehrano. Govorijo o nekih rastlinskih beljakovinah kot pomanjkljivih, govorijo, da ni drugega vira vitamina B12, kot samo živila živalskega izvora, govorijo, da ni esencialnih aminokislin v beljakovinah rastlinskega izvora, kar sploh ni res. Že pred 3o leti je znanost to ovrgla, še vedno pa se najde veliko ljudi, ki v te stvari verjame. In potem ti ljudje tudi pišejo članke v popularnih revijah, a je potrebno vedeti, da to niso znanstveni članki. Zato se včasih ustvarja mnenje, da si znanost ni čisto na jasnem …«

Neodvisni raziskovalec Marko Čenčur se, kot pove tudi v videu voditeljica oddaje Klepet ob kavi Jasmina Kandorfer, že 17 let ukvarja s človeško prehrano. Vsi njegovi sklepi in njegova mnenja, ki jih poda, temeljijo izključno na znansvtenih dokazih, na matemaričnih izračunih in tudi na podlagi prehranskih tabel. Torej, ne gre za nobeno ideologijo, temveč za strogo znanstvene dokaze in ostala dejstva, ki imajo temelje in prave korenine.

VIDEO: Ali je veganstvo pri otrocih primerno?

Dodaj odgovor

CLOSE
CLOSE