AktualnoZanimivostiZdravje

Bodi ‘marginalec’, hodi bos! Tudi to je namreč dobro za tvoje zdravje

V minulih tednih je javnost s svojim zapisom razvnela dr. Sladjana Velkov , ki je zapisala, da so čevlji eden oz najbolj destruktivnih izumov človeštva. Seveda je v nadaljevanju navedla tudi razloge, ki seveda, vsi po vrsti, pijejo vodo. Mimogrede, gre za star zapis (pa nič zato, očitno je znova zaokrožil), če se ne motim, je iz leta 2009.

Sladjano Velkov ‘poznam(o)’ že ca desetletje, saj kdor začne raziskovati pravo resnico, kmalu naleti nanjo oz njene poglede na svet. Dr. Velkov je ena tistih, ki je že pred n leti (recimo 15+) spoznala, da zdravstvo v resnici ne zdravi in pustila varno zavetje javnega zdravstva in šla oz začela delati, delovati, zdraviti po svoje.

Svoje mnenje o čevljih je te dni že podal tudi ‘sveti’ Alen (Dodić), ki je zapisal, (kratek povzetek, več na koncu) “da sicer drži, kar je rekla Sladjana, a da čevlji niso slabi, če so narejeni iz materialov, ki prevajajo zemeljsko energijo. Najbolj neprimerni naj bi bili čevlji z gumijastimi in sintetičnimi podplati (guma je namreč najboljši izolator, NEprevodnik el. toka), sprejemljivi pa čevlji s kovinskimi dodatki (bakrom), karbonski ali iz kože …” (wtf!).

So tudi čevlji zarota proti ljudem?

Vem, da se sliši čudno in vem, da bo nekatere, ki se jim že ostale bolj verjetne stvari, o katerih pišem, ne seštejejo, vrglo iz stolov, češ – pa ne more biti prav vse zarota … , ampak, roko na srce, koliko vas je že kdaj pomislilo na to? Hodi kdo od vas – bos?

Zapis dr. Sladjane Velkov o škodljivosti čevljev, ki je te dni spet postal viralen.

Danes je tisti, ki hodi naokrog brez obuval večinoma okarakteriziran kot marginalec, ki si pač nekaj domišlja in tako ali tako najbrž ni pri sebi. Spodobni in ‘normalni’ ljudje nosijo čevlje in ostala obuvala, vse ostalo velja za odklon.

Kdor da nekaj nase, se drži zadnje mode, pri tem pa se ne zaveda (to še posebej velja za ženske, katerih pomembnost se nemalokrat meri s količino čevljev na njihovih policah), da z modo ne nasedajo samo na programe namenjene pretiranemu potrošništvu, ampak tudi na programe povezane z našim zdravjem in splošnim počutjem.

Danes je človeška populacija po večini pomehkužena in marsikomu je tuja že sama misel, da bi s svojimi nežnimi podplati hodil po pesku kaj šele, da bi te podplate izpostavil kakšnim večjim ekstremom.

In zakaj naj bi človek sploh hodil bos?

Veliko prednosti je in skoraj vse so povezane z našim zdravjem in dobrim splošnim počutjem.

Pri bosonogi hoji se okrepijo stopala in gležnji ter posledično celotno telo, okrepi se povezava med možgani in stopali, s tem pa se izboljša stabilnost. Izboljša se drža, zato se tudi zmanjšajo bolečine v sklepih in hrbtenici. Ko hodimo bosi se stimulira približno 7.000 refleksnih točk na stopalih, kar se potem odraža v našem boljšem počutju in zdravju.

Bosonoga hoja prinaša veliko koristi za zdravje, a nam zdravniki tega ne povedo. Morda zato, ker bi bili ljudje preveč zdravi (in bi posledično prodali premalo zdravil), morda pa tega niti sami ne vedo.

Sodobna obuvala predstavljajo popolno izolacijo od zemeljske podlage, zato smo z njihovim nošenjem prikrajšani za vse zgoraj naštete pozitivne učinke.

Obstajajo skupine ljudi, ki trdijo, da so čevlji namenska zarota proti človeštvu, podobno kot tudi nešteto drugih zarot, katere počasi a zanesljivo odkrivamo.

In naj na koncu poleg vseh zgoraj naštetih pozitivnih vplivov bosonoge hoje izpostavim še verjetno najpomembnejšo prednost stika naših podplatov z zemeljsko podlago in to je ozemljitev človeka, o kateri pa ne bom izgubljal besed, saj o tem govori priložen video (11:44 min).

Poglejte ga in morda boste v prihodnje tudi vi na čevlje gledali z drugačnimi očmi kot doslej.

.

Celotno mnenje Alena Dodića:

“Civilizacija nam je što šta nametnula, pa tako i cipele. Da, točno je da sa cipelama nemamo uzemljenje čime si onemogućavamo život u skladu sa prirodom i balansiranje tijela sa zemljinom energijom uzemljenjem. Međutim, svatko od nas može otići povremeno u šumu (ili na more) i dobro se uzemljiti barem 30-ak minute tijekom dana …

Nažalost, trgovci su spremi da nas zaštite od bockavih kamenčića i trave, pa su osmislili posebne gumene papuče za more – koje u priobalju zovemo češke papuče (jer su ih zaista ranije većinom nosili česi, ali danas ih više-manje svi nose).

Kako živimo u vremenu koje je osmišljeno samo kako da nam uzme novac, (umjesto da se izujemo) danas su na tržištu dostupne i tenisice ili cipele uz pomoć kojih se možemo uzemljiti.

Cipele s uzemljenjem je vrsta obuće koja omogućuje stopalima da iskorištavaju Zemljin prirodni tok elektrona. Dok cipele s gumenim ili sintetičkim đonom to zaista blokiraju i izoliraju stopala od Zemljine prirodne energije. Takve cipele za uzemljenje sadrže vodljive elemente koji nas povezuju sa zemljom kao da smo bosi.

Đonovi navedenih cipela čine vodljivi elementi (poput bakra, srebra, kože ili ugljika) koji dopuštaju prirodnoj energiji Zemlje da prođe kroz njih i u stopala. Neke cipele su uzemljene sa bakrenim zakovicama u đonovima, dok druge koriste karbon. Sve ove metode će nas uzemljiti slično kao da hodamo bosi, uz dodatnu zaštitu od ozljeda.

Iako je naravno najpametnije da hodamo bosi, ali nam prilagodba u proteklih desetak tisuća godina to ne dozvoljava budući da nam je koža na tabanima tanja i time su nam tabani postali osjetljivi i nježniji.

Općenito, kad se ljudi uzemljuju bosi, često govore da se osjećaju opuštenije, smirenije i energičnije te da bolje spavaju. Mnogi također osjećaju olakšanje simptoma poput boli.

Međutim, imajte na umu da ako hodate bosi ili sa cipelama za uzemljenje po kući ili asfaltu, nećete biti uzemljeni. To se često vidi kod pojedinaca koji se šetaju gradom bosi. Osobno smatram da takvi više glumataju prirodne tipove nego što to zaista jesu.

Dakle, dovoljno nam je 30-ak minuta dnevno da se dobro uzemljimo, iako je naravno puno korisnije to raditi satima ili čak spavati povremeno na zemlji (što je danas mnogima nezamislivo). Za uzemljenje je također važno da li to radimo za vrijeme vlažnog ili suhog vremena jer vlaga bolje provodi zemljinu energiju.

Prilikom grmljavine nije dobro imati provodljive cipele ili biti bos na vlažnom tlu.”

.

Več videov na to temo:

 

Dodaj odgovor

CLOSE
CLOSE