KolumneRazbijanje mitov o hraniRevija 5DZdravje

Razbijanje sodobnih mitov z Ivanom Sočetom | Mit #013: Če sem do zdaj in če so drugi, …

Vsak mesec poiščemo nekaj sodobnih mitov, ki so tako ali drugače aktualni prav v današnjem času. Gre za prepričanja, za katera večinoma nimamo nobenih oprijemljivih dokazov, da so resnična, kar navsezadnje pomeni, da ne gre za znanstvena dejstva, ki bi temeljila na trdni, realni podlagi, temveč bolj za neke vrste verovanja, ki so nam bila vsiljena s strani vladajočih, mi pa smo jih brez cenzure sprejeli za svoja in jim dopustili, da krojijo naša življenja. Skupaj z Ivanom Sočetom, neodvisnim, kritičnim mislecem, bomo skušali pokazati, zakaj so ta prepričanja zgolj miti in nič več kot to.

Tekst: Ivan Soče

Mit #013: Če sem do zdaj in če so drugi, …

To, da smo doslej jedli to, kar smo jedli, in še nimamo resnejših zdravstvenih težav, ni nikakršno zagotovilo, da jih ne bomo imeli. Lahko smo srečni, da je tako, a ni treba tvegati še naprej. Ne moremo vedeti, kakšno škodo smo telesu že prizadejali, vemo le, da te škode še ne čutimo. Bolezni nastajajo dolga leta, izbruhnejo pa v nekaj urah ali dneh.

Slišimo, kako je nekdo »gor zrasel« ob takšni ali drugačni hrani, resnica pa je najbrž drugačna – kljub takšni hrani je rasel. Kakršno koli zgledovanje po posameznikih (ali manjših skupinah) utegne biti nevarno, ker je njihova izkušnja posledica reakcije njihovega enkratnega organizma na snovi, ki so jih vnašali.

Veliko ljudi reče, da so nekoč vsi ljudje pili kravje mleko in celo ‘gor zrastli’ od uživanja le-tega, ne povedo pa, da so tudi umirali že pri 60-tih ali 70-tih letih. Povrhu vsega je bilo mleko nekoč manj škodljivo, kot je danes, saj so bile krave tretirane z drugačno pašo, pa tudi brez antibiotikov, rastnih hormonov in ostalih strupov, katere ljudje nato zaužijemo bodisi skozi mleko, bodisi skozi meso. ‘Če so drugi’ in ‘če so do zdaj’, še zdaleč ne pomeni, da je zdravo in koristno …

Potemtakem nimate prav nobenega zagotovila, da bo vaš organizem reagiral enako ali podobno. Bolj logično in koristno se je zgledovati po velikem številu različnih oseb, saj lahko tako upravičeno sklepamo, da bo naše telo reagiralo podobno kot veliko drugih teles.

Dodaj odgovor

CLOSE
CLOSE