Aktualno

MITI ALI RESNICA: Zakaj moramo vsaki solati dodati jajce?

“Če k običajni porciji solate dodate 2 trdo kuhani jajci, boste za svoje zdravje naredili toliko, kot če bi pojedli 2 kilograma zelenjave”. Tako pravi mit! Resnica je seveda popolnoma drugačna. Uživanje jajc je v resnici povezano z veliko boleznimi, zato je priporočati uživanje jajc – zelo neodgovorno.

V strokovni reviji Journal of Clinical Nutrition so bili objavljeni izsledki zanimive raziskave. Nekaj 100 testirancem so na tešče vzeli kri. Potem so jim ponudili veliko skledo solate. In dve uri po tem spet analizirali kri. Analiza je pokazala, da tisti, ki so jedli solato, ki je imela dodano jajce, so imeli občutno boljšo krvno sliko.

Skrivnost jajc je v maščobi jajčnih rumenjakov, v povprečni porciji solate pa morata biti vsaj dva rumenjaka. Lipidi v rumenjaku namreč povečujejo vpojnost hranljivih snovi iz solate, kar predvsem vpliva na absorpcijsko sposobnost karotenoidov in antioksidantov. Oboji so v maščobi jajčnih rumenjakov bolje topni in tako lažje, hitreje in v večjih količinah vstopijo v krvni obtok.

Raziskovalci še omenjajo, da so eksperimentirali z drugimi vrstami maščob (siri, olji), kjer so bili učinki podobni, vendar ne tako izraziti. Zato so se po spletu upravičeno pojavili pomisleki, če niso omenjeno raziskavo financirali proizvajalci jajc.

Niso!

V izsledkih raziskav namreč jasno piše, da imajo domača jajca tudi do 10-krat več hranljivih snovi, kot kupljena. Kvaliteto je namreč mogoče prepoznati že na prvi pogled: bolj je rumenjak oranžen, boljši je.

Še to … Jajčna maščoba se najbolje poda s paradižnikom, korenjem, špinačo in zeleno solato, vse skupaj pa zalijte s kakovostnim olivnim oljem.

 

Dani Sušnik: “Še ena napačna interpretacija znanosti!”

To, da maščobe oz lipidi povečujejo bio razpoložljivost določenih hranil, v tem primeru iz solate, je jasno. Tekst pravi sicer, da ostale maščobe ne povečajo absorbcije “tako izrazito”. To pa še ne pomeni, da je zato dobro jesti zdravju dokazano škodljivo živilo, kot so jajca.

Če na primer rastlinske maščobe ne povečajo absorbcijo “tako izrazito”, jih pač poješ nekaj procentov več in se tako izogneš vsej nezdravi navlaki iz jajc.

Vse stvari na tem svetu imajo tudi pozitivne lastnosti. Verjetno tudi jajca. Hitler je na primer rešil nezaposlenost, pa to še ne pomeni, da bi ga želel imeti za predsednika. Hrenovke so verjetno zdrave za nekoga, ki umira od lakote, kar še ne pomeni, da so zdrava za nas, ki imamo na voljo zdrava živila. Skratka, zgornji zapis je pač še ena napačna interpretacija znanosti, ki jemlje določeno lastnost ali določeno hranilo iz konteksta celotnega živila in to lastnost ekstrapolira na celotno živilo.

Izjava, da imajo domača jajca tudi do 10-krat več hranljivih snovi, kot kupljena, je 100 % napačna. Katerih hranljivih snovi pa ima 10-krat več? Vseh? Če ima vseh hranljivih snovi 10-krat več, potem bi morala biti domača jajca 10-krat večja. Pa so?? Internet je poln neumnosti.

Kakorkoli, tule prilagam tekst, ki sem ga na temo jajc napisal pred časom. Tu se obravnavajo jajca v celoti, ne samo ena iz konteksta celote vzeta lastnost.

Uživanje jajc je v resnici povezano z veliko boleznimi, zato je priporočilo uživanja jajc zelo neodgovorno.

Jajca povzročajo sladkorno bolezen tipa 2. Eno samo jajce na teden poveča tveganje za sladkorno bolezen tipa 2 za 76 %. Eno jajce na dan poveča tveganje za 238 %:

 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22390963
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19017774
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20471806
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22850191
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20534749

Če bolnik s sladkorno boleznijo zaužije eno ali več jajc na dan, podvoji možnost za umrljivost:

 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18400720

Jajca so v resnici zelo, zelo reven vir luteina in zeaksantina. Ena skodelica špinače vsebuje enako luteina & zeaksantina kot 120 jajc.

 • ttp://nutritiondata.self.com/foods-000138000000000000000…

Večina ljudi zaužije cca. 200 % holina na dan. Zato je dodatno uživanje holina popolnoma nepotrebno. Ne le nepotrebno, preveč holina lahko škoduje zdravju (povečano tveganje za srčno žilne bolezni, raka na prostati, kolorektalnega raka, zaudarjanje znoja po ribah, vnetja …):

 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15556922
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17041178
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19423531
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22952174
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1741321/
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21475195
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15565078
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20160273
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11325827

Moški z rakom na prostati (v zgodnjem stadiju), ki zaužijejo manj kot eno celo jajce na dan, imajo dvakrat večje tveganje za nadaljnji razvoj raka, kot tisti, ki jajc ne uživajo (hujše je samo še piščančje meso):

 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20042525

Raziskava, ki ne kaže vpliva jajc na višanje holesterola, je le kratkoročna in narejena na ljudeh, ki imajo previsok holesterol. Torej je zavajajoča. Raziskavo je sponzorirala jajčna industrija (American Egg Board). Kar raziskava v resnici pokaže je dejstvo, da jajca ljudem ohranjajo visok nivo LDL holesterola:

 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15721501

Raziskava, ki primerja uživanje jajc z uživanjem klobas in sira, “ne pokaže negativnega vpliva”. Primerjati prehranjevanje z jajci z drugim nezdravim prehranjevanjem in smatrati, da jajca nimajo negativnega vpliva, je še bolj zavajujoče.. Tudi to raziskavo je sponzorirala jajčna industrija (American Egg Board). V resnici raziskava pokaže, da je uživanje jajc nezdravo prehranjevanje, primerljivo z uživanjem McDonalds-ovega obroka z “McDonald’s Sausage McMuffin-om”:

 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20598142

Vpliv uživanja jajc in kajenje na razvoj arterioskleroze je primerljiv:

 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22882905

Uživanje ovsenih kosmičev namesto jajc seveda zniža holesterol:

 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15721501
CLOSE
CLOSE