Aktualno

NAKUPOVANJE: “Da nakupuješ vegansko, sploh ne rabiš veliko vedeti. Le brskaš in bereš …”

Primorka Sara Čufer, katero smo spoznali z dvema videoma o palačinkah, pred nekaj dnevi pa tudi v videu o krutostih v perutninarski industriji, je te dni posnela še en video. Tokrat se je odpravila po trgovinah z namenom, da veganom, kot tudi neveganom, približa nakupovanje veganske hrane, ki, kot pravi, sploh ni tako zahtevno, kot si morda kdo misli.

Po veganske izdelke v Mercator, Spar, Hofer in Eurospin, toda …

“Video je nastal precej spontano, pač je padla ideja, pa sva šli”, uvodoma ekskluzivno za naš portal pove Sara Čufer, nato pa opiše, kako je vse skupaj potekalo … “Najprej sva šli v Mercator, kjer naju je trgovka malo okregala, ker nisva vprašali za dovoljenje. Sva se opravičili, povedali za kaj gre, pa je rekla, da OK. V ostalih trgovinah sva potem prej vprašale in so dovolili, v Sparu pa so rekli, da žal oni – pač zaposleni na tej enoti – tega ne morejo dovoliti”, še pove Sara in doda, da ji je zelo žal, da nista smeli v Spar, saj imajo ravno tam med drugim tudi odlično vegansko linijo izdelkov Veganz, katerih v drugih trgovinah ni.

A tudi v Spinu ni šlo vse po načrtu. No, pa so zadevo vseeno rešili. Kaj se je pravzaprav zgodilo? “Trgovka v Eurospinu nas je presenečeno pogledala, ko sva rekli, da snemamo vegansko ponudbo. Rekla je, da oni nimajo veganske ponudbe”, pove Sara, kar je le dokaz, kako malo oz premalo pozornosti se posveča veganstvu in predvsem – educiranju zaposlenih. Pa to ne velja le za zaposlene po trgovinah v Sloveniji, podobno je doživela tudi Tina Celestina po potovanju po Aziji, kot nam je zaupala v intervjuju. A, da smo si na jasnem, tudi pri nas nemalokrat slišimo v restavracijah, da nimajo nič veganskega, a vsaka kuhinja ima krompir, bučke, papriko in podobno. Morda o tem kdaj drugič!

Enostavno se odpraviš v trgovino, brskaš in bereš …

Video posnetek je zelo hiter, težko se zasledijo vse podrobnosti: Zakaj? “Ja, video je bolj hiter, naš namen ni bil pokazati nekih določenih izdelkov, ampak neveganom in novim veganom, katerim je posnetek tudi namenjen, prikazati, kaj in kje kupujemo vegani in da ne rabiš veliko vedeti, da postaneš vegan. Enostavno se odpraviš v trgovino in brskaš – pri tem pa pač bereš sestavine na izdelku”, še pove Sara.

Po snemanju, ki je trajalo približno dve uri, je sledil najlepši del – priprava jedi iz nakupljenega. “Ko sva prišli domov, sva skuhali umešan tofu. Vsaka zase, ker jaz ponavadi kuham brez olja. In ja, res je bil odličen”, je zaključila Sara, ki je veganka že vrsto let, po njenih stopinjah pa očitno stopa tudi sestrična Eli, glavna asistentka pri snemanju videa, ki je veganka ‘šele’ en mesec.

Simpatični Primorki, kapo dol! #govegan

 

Kako nakupovati ‘po vegansko’ by Sara Čufer & Eli:

? Šoping po vegansko (& umešan tofu) ?Brskanje po Hofer Slovenija, Mercator in Eurospin Slovenija (kjer so nas čudno pogledali in rekli, da oni nimajo veganskih izdelkov :D). Feat. Slovenian Vegan & Veganski vodičPozor: Vsi izdelki vidni na posnetku niso nujno veganski (npr. nekateri Fructalovi smutiji). Vedno beri sestavine.https://youtu.be/LnOzlkmT6pw

Objavil/a Sara Čufer dne 14. marec 2018

Dodaj odgovor

CLOSE
CLOSE