Aktualno

VPR., ODG.: Kateri oreščki so priporočljivi in v kolikšnih količinah?

Vprašanje:

Ali obstaja pravilo, priporočilo, koliko bi naj bila dnevna količina oreščkov, ki se jih lahko oz jih je potrebno zaužiti? Zanima me tudi, če je vse, kar naj bi vnesli v organizem v lešnikih, mandljih, orehih, ali je potrebno v prehrano vključiti tudi dražje variante, kot so indijski oreščki, brazilski oreščki, pistacija, … In še: ali naj bo kikiriki pogosto na jedilniku ali se ga je bolje izogibati? Od pred kratkim sem na veganski prehrani, težim k zdravi prehrani, a še vedno nisem dovolj informirana, zato se že v naprej opravičujem, če je katero vprašanje neumno … Vnaprej hvala!

Odgovor:

Vsi oreščki so v redu. Vsi imajo tudi različne nutricionistične lastnosti, zato je najbolj primerno jesti vse, torej rotirati. Kar pa ne pomeni, da se tako MORA delati. Dovolj je namreč, če se v prehrano uvrsti vsaj ena vrsta oreščkov. Če že moram izbirati, bi izbrala oreh kot najbolj primeren, ker vsebuje največ omega 3 maščobnih kislin in drugih nutrientov (hranil), pomembnih za preventivo pred boleznimi. Kikiriki je tudi zelo dober in ni nobenega razloga, da bi se ga izogibali (razen, če je kdo alergičen nanj). Idealno bi bilo, če bi se ga jedlo vsak dan po malo, recimo okoli 1/2 skodelice, tj okoli 250 ml, ali pa 2 žlice le-tega v obliki masla (kikirikijevo maslo, mandljevo maslo in podobno). Izjema so brazilski oreščki, teh se ne priporoča vnašati več kot 2 oreščka dnevno, ker je zelo bogat s selenom in obstaja možnost predoziranja. Torej, najboljša strategija v zvezi z oreščki je, da uporabljate tiste, ki so v trgovini v akciji ali pa so vam kako drugače čim bolj dostopni.

 

Naša svetovalka je dolgoletna vegetarijanka, sedaj pa veganka, oboje skupaj že več kot dve desetletji. Je nosilka certifikata z Univerze Cornell v ZDA (Certificate in Plant Based Nutrition), je pa tudi del ekipe Nutritionfacts.org, ki trenutno predstavlja najbolj resno in hkrati največjo bazo znanja o prehrani, ki temelji na znanstvenih dokazih. Je tudi mama dveh deklic in ima osebno izkušnjo tako z nosečnostjo kot vegetarijanka, kot tudi veganka, pa tudi z otroci in njihovo vegansko prehrano. Naši svetovalki lahko zastavite kakršna koli vprašanja v zvezi z vegansko prehrano. Odgovori so bazirani na znanstvenih raziskavah. 

Imate tudi vi vprašanje za našo svetovalko? Pošljite nam ga na info@cajtng.net.

Dodaj odgovor

CLOSE
CLOSE