Aktualno

DORA VERLIČ: “Take tradicije je treba ukiniti …”

Za minule velikonočne praznike so si ljudje, verniki, med seboj voščili, si zaželeli tudi VESELE praznike, redki pa so pomislili, koliko bodo ti prazniki VESELI za živali in ljudi, ki imajo živali radi. Ena izmed takih je tudi Novogoričanka Dora Verlič, ki je ob tej priložnosti v tamkajšnji cerkvi obesila letak, s katerim je vernike pozvala, naj ne ubijajo nedolžnih, kot to počnejo – s trupelci živali na mizah – sedaj.

»Pred nekaj dnevi sem se sprehajala po Novi Gorici in naletela na skupino ljudi, ki so ravnokar odhajali iz cerkve. V rokah so imeli vejico oljke, njihov verski običaj, ki nakazuje, da se bliža velika noč. Kaj to pomeni? Da bodo jedli jagenjčke in druge živalce. Dovolijo, da se ubija nedolžne«, je na svojem FB profilu zapisala Dora in nadaljevala: »Zato sem naredila letak in sem ga dala v cerkev na tamkajšnjo oglasno desko. Me zanima, če bo kdo razumel sporočilo, ker meni ni logično njihovo početje.«

Na Cajtng.net nam je bil zelo všeč Dorin aktivizem, pa smo jo želeli pobliže spoznati. Dora se je povabilu prijazno odzvala.

 • Dora Verlič (Vir: FB profil)

  Kdo je Dora Verlič, verjetno veganka, glede na to, da ste proti mučenju oz. se borite za živali …

Drži, sem veganka, in sicer od lani jeseni, čeprav me še kdaj kje kaj zafrkne, ker mnogi dajo v kruh mleko v prahu. Torej, veganka, če slučajno kdaj ‘grešim’, je to mimo moje volje in zavedanja.

 • Dora, kaj ste želeli pravzaprav doseči z letakom? Kaj konkretno vam ni logično?

Želela sem opozoriti ljudi, da njihove navade, praznovanja, pa najsibodo to verska ali pa ne, povzročajo veliko trpljenja, bolečine in nenazadnje tudi smrt, ter da ni potrebno, da je tako. Logično pa mi ni, da se ljudje ne zavedajo, kaj cerkev v resnici dela.

 • Kaj pa dela cerkev v resnici?

To vprašanje bi pustila odprto … naj ljudje o tem sami razmislijo.

 • Imate kakšne podatke, če je letak dosegel ljudi? Je bil dolgo časa obešen? So ga odstranili, morda veste kdo? Morda visi še sedaj?

Podatkov, če je kdo prebral letak, nimam. Po vsej verjetnosti pa ga je kdo opazil. V Novi Gorici nisem šla pogledat, če so ga odstranili, v Šempetru pa vem, da so ga. Vem pa tudi, da je visel vsaj dva dni. Kdo ga je odstranil ne vem. Če bi se izrazila ‘po njihovo’, bi dejala, da ga je odstranila brezbožna oseba.

 • Vas je kdo videl, ko ste lepili letak, vam je bilo nerodno pri tem?

Ni mi bilo nerodno. Ko sem ga prilepila na oglasno desko ‘na placu’ pred cerkvijo, sem srečala mojo vzgojiteljico iz vrtca in me je vprašala, kaj počnem. Všeč mi je, vedno mi je prijetno poklepetati z njo, ko sva se srečali … Tokrat se mi je mudilo na avtobus, pa sem ji le na hitro razložila, za kaj gre.  Na koncu je dejala: “O, Dorica, ti si vedno rada imela naravo.” Tako, da … vsaj zanjo vem(o), da je prebrala letak.

 • Je to vaše prvo aktivistično dejanje?

To ni moje prvo aktivistično dejanje. Od lanskega leta sem članica neprofitnega Društva za zaščito živali, tako da imam nekaj izkušenj tudi z mirnimi protesti za dobrobit živali. Na primer proti nastopanju živali v cirkusu, proti odstrelu divjih živali, itd.

Letak, s katerim je Dora opozarjala na krutosti …
 • Ste sicer verni, hodite v cerkev?

Dejstva so, da je polno čudes in lepote, ter da so nekateri, ki jih izrabljajo, uničujejo, brez vsekakršne vesti. Krstili so me, v cerkev pa nisem nikoli hodila.

 • Kakšno pa je sicer vaše mnenje o cerkvi in veri?

O cerkvi, na kratko – prodani do amena. Prakticirajo vse grehe. Živečih “kristusov” ne poslušajo, jih zatirajo, ubijajo. Uporabljajo besedo ljubezen, ampak njihova vera je zgrajena na krvi trpljenja, strahu … Samo, da dobijo materialne dobrine … Polni so zlata, katerega se pridobiva z bolečino. Svoje pervezije vsiljujejo tudi drugim.

 • Koliko časa na vaših krožnikih ni trupelc živali?

Približno tri leta, počasi sem večala vnos rastlinske hrane.

 • Kakšno je vaše mnenje o tradiciji, čigar posledica je pobijanje živali?

Take tradicije je treba ukiniti. Čudi me, kako so še dovoljene bikoborbe.

 • Imate sporočilo za ljudi?

Priporočam poštenost!

Dodaj odgovor

CLOSE
CLOSE