Aktualno

Le nekaj posameznikov ima več materialnega bogastva kot polovica Zemljanov

Velika ideja o svobodnih ljudeh, ki ne pripadajo ne državi, ne veri in ne narodu, o ljudeh, ki so si enakovredni in si pomagajo z bratsko ljubeznijo, se je izgubila v velikem egoizmu, tekmovalnosti, zapiranju, strahu, nestrpnosti in agresivnosti. Zasužnjeni smo v nacionalne, verske, politične, ekonomske in vse druge verige. Smo novodobni sužnji, katerih tragedija je, da mislimo, da smo svobodni in se zato za resnično svobodo niti ne borimo.

Le nekaj posameznikov ima več materialnega bogastva kot polovica Zemljanov. Zanesljivo je, da bo teh nekaj posameznikov kmalu imelo več, kot imajo vsi drugi. Nihče si velikega bogastva ne pridobi na pošten, pravičen način, a kraja nobenega ne moti, dokler ima od te kraje sam kakšno korist.

Ljudje bolj trpijo zaradi neenakosti (krivic) kot pa zaradi neimetja. V vseh državah, kjer so razlike med revnimi in bogatimi večje, več je kriminala (kaj je kriminal, so določili bogati), več bolezni in več samomorov.

Poskusite skozi ta očala pogledati upor domačih kapitalistov proti dvigu minimalne plače za manj kot 5%, pogledati zahteve ponižanih v najnižjih plačilnih razredih, hinavsko dobrodelnost milijarderjev, ki z ukradenimi drobtinicami kupujejo slavo. Poskusite drugače videti nekaj, čemur rečemo razvoj, napredek, gospodarska rast. Poskusite drugače videti, čigav je Jakov Fak, Goran Dragić ali Ahmad Šami.

Zasužnjeni smo v nacionalne, verske, politične, ekonomske in vse druge verige. Smo novodobni sužnji, katerih tragedija je, da mislimo, da smo svobodni in se zato za resnično svobodo niti ne borimo.

Ali smo in ali bomo v sedanji družbi bolj človeški, bolj svobodni, bolj enaki, sočutni, ljubeči? Ali bodo le naše verige in naše kletke lepše, nesrečniki pa se bomo še bolj uničevali in spreminjali v neljudi?

Preberem veliko knjig. Če me kdo vpraša, katera je najpomembnejša, ki sem jo prebral v zadnjih letih, brez sekunde premisleka izstrelim: VELIKA IDEJA. Če hočete razumeti, zakaj je enakost boljša za vse, zakaj enakost, kot prvinska človeška potreba, mogočno vpliva na vse, kar se dogaja v nas in okrog nas, potem preberite to knjigo.

(Tekst: Ivan Soče; Foto: vir)

Dodaj odgovor

CLOSE
CLOSE