Aktualno

Kako odtaliti led s stopnic ali drugih površin?

Nizke temperature znajo biti zelo neprijetne, ‘minus’ pa zna povzročiti še večje težave. Led je ena najbolj nevarnih zimskih preglavic, še posebej pa je nevaren, ko se naredi na stopniščih, saj zna biti padec ne le boleč, pač pa celo tudi usoden. Kako se je možno znebiti te “ledene nadloge”?

Včasih smo ljudje ceste, pa tudi dvorišča in stopnišča posipavali s soljo in peskom, dandanes pa menda obstajajo bolj “fina” sredstva. Predstavljamo vam nekaj načinov, kako se rešiti težave – zaledenelega stopnišča.

1. Alkohol in tekočina za pomivanje posode

Eno žlico praška ali tekočine za pomivanje posode primešajte v 2 litra mlačne vode. Temu dodajte 30 ml alkohola (70 odstotnega). Vse skupaj prelijte v brizgalko in poškropite po stopnišču oz prostoru, kjer se želite rešiti ledu. Če imate pripravka več, lahko površino z mešanico tudi polijete. Led bo hitro izginil in, kar je tudi zelo pomembno, se tudi ne bo takoj naredil nov. Lahko poskusite tudi samo z alkoholom ali samo s tekočino za pomivanje posode …

2. Sol in pesek za mačke

Sol je že od nekdaj velik “sovražnik” ledu. Posujte jo po stopnicah (ali površini, kjer se je nabral led) in pustite, da deluje. Da bo manj drselo, jo lahko pomešate s peskom za mačke, lahko pa primešate tudi z mleto kavo. A pri uporabi soli bodite pazljivi, saj lahko poškoduje stopnišče (ali površino), sploh pa, če je leseno.

3. Soda bikarbona

Zelo večstransko uporabna soda bikarbona pride prav tudi v tem primeru, saj delno deluje kot sol, ker med drugim vsebuje tudi natrij. Posujte jo po zaledenelem stopnišču, preko nje pa še malo peska. V kolikor bo led trdovratnejši, nekajkrat ponovite postopek.

 

Ne glede na to, s katerim pripravkom se boste spravili nad “nasprotnika”, pa bodite zelo previdni, da že pri tem opravilu ne padete, saj bo vaš tekmec lažje prenesel poraz, kot pa vi …

(Foto: vir)

CLOSE
CLOSE