Aktualno

SOLIDARNOST: “Podpiramo vegetarijansko in vegansko gibanje ter se priključujemo ukrepom za varovanje okolja.”

V letošnjo tekmo na parlamentarnih volitvah se bo vključila tudi stranka Solidarnost, katero smo imeli volivci možnost spoznati po vstaji izpred štirih let. Njen predsednik Uroš Lubej je na novinarski konferenci med drugim poudaril, da so vstajniške zahteve ostale neizpolnjene, hkrati pa da obstoječa politika nima niti strategije, niti vizije, s katero bi razvijala človeške in naravne potenciale naše države. Za portal Cajtng.net so povedali mnenje o nekaj aktualnih zadevah …

 • KONOPLJA: Kakšno je vaše mnenje o indijski konoplji? Legalizirati ali ne? Dovoliti, da vsak sadi za lastne potrebe (ne glede, če bi to bilo za zdravje ali ‘rekreacijo’)? Zakaj DA ali zakaj NE?

Legalizacijo podpiramo. Podpiramo legalizacijo tako glede industrijske kot tudi medicinske in rekreativne rabe. Pri legalizaciji industrijske konoplje gre za dvig dovoljene vsebnosti THC v industrijski konoplji s sedanjih 0.2% na 0.3% ali, še bolje, na švicarskih 1%. S tem bi lahko uporabljali sorte, ki imajo večji hektarski donos in pridobili več biomase. V dani situaciji se namreč v primeru, da je odstotek večji kot  0.2% tudi industrijsko konopljo obravnava z zakonom, ki ureja proizvodnjo in promet s prepovedanimi substancami. Konoplja je najbolj dostopna okolju prijazna surovina za novo pametno ekološko re-industrializacijo Slovenije, ki bi zagotovila množico delovnih mest tako v pridelavi, predelavi, raziskovanju in podpornih storitvah. Pojavljajo se novi načini za rabo industrijske konoplje. Medicinsko dokazani so zdravilni učinki konopljinih derivatov, ki jih stroka potrjuje za nazaj ter raziskuje in odkriva novo uporabnost v preventivi in kurativi. Rekreativna raba je razširjena tudi v Sloveniji, kjer država z napačno kategorizacijo zanemarja veliko proračunskih prilivov ter po nepotrebnem izpostavlja državljanke in državljane cvetočemu črnemu trgu. Podatki s področji, kjer so rekreativno rabo konoplje, legalizirali kažejo na padec porabe med rizičnimi skupinami, medtem ko industrijska pridelava ter  predelava poganja rast in razvoj novega zelenega krožnega gospodarstva, ki skupaj zagotavljajo nove vire lokalnih in državnih proračunov.

 • ŽIVINOREJA: Kakšno je mnenje stranke o živinoreji? Živinoreja onesnažuje zrak bolj kot ves promet na svetu skupaj, porablja se enormne količine voda, krčijo se gozdovi, ‘izgublja’ se planet … hkrati pa je meso s strani WHO označeno za rakotvorno!

Stranka Solidarnost podpira ukrepe, ki spodbujajo več uživanja rastlinske hrane, podpiramo strožjo zakonodajo, ki ureja dobrobit živali in obenem pozorno spremljamo napredek pri raziskovanju t.i. “laboratorijskega mesa”. Podpiramo vegetarijansko in vegansko gibanje ter se priključujemo ukrepom za varovanje okolja.

 • CHEMTRAILI: Kakšno je mnenje vaše stranke o ti. chemtrailih? Nas zaprašujejo s strupi ali ne? Kdo to dela in zakaj?

Področje chemtrails je zaenkrat še v domeni špekulacij in teorij zarote. Dokler kredibilni znanstveniki in znanstvenice ne pokažejo dokazov o tovrstnem zapraševanju in njihovih učinkih, smo do tovrstnih zatrjevanj zadržani. Je pa res naslednje: pred tremi leti je Lučka Kajfež Bogataj omenila možnost verzije​  geoinženiringa za odboj, zmanjševanje količine sevanja. Takrat se je ​diskusija o chemtrailsih ojačala. Nihče v Sloveniji ​pa ​ne da odgovora glede tega. Ali ga nočejo povedati ali ga ne znajo ovreči. Sporadična dejstva kažejo povečanje kovinskih delcev neznanega izvora v padavinah. Več kot to nam ni dostopno​, smo pa na stvari pozorni. Kot stranka se zavzemamo za to, da se vzpostavi mreža merilnih postaj za atmosferske vplive (čistost zraka oziroma padavin in tudi antropogene vplive). Ni strateško vzpostavljena mreže. Zaradi vseh okoliščin je tako mrežo potrebno vzpostaviti. V dveh letih bi lahko tako mrežo vzpostaviti, vendar mora merjenje trajati vsaj pet let, da dobiš značilne trende.

 • CEPLJENJE: Ste za obvezno cepljenje in zakaj? Ali ste za prostovoljno cepljenje in zakaj?

DA, Solidarnost podpira obvezno cepljenje, ker je to edini način, da se preprečijo ponovni izbruhi ozdravljivih nalezljivih bolezni. V nekaterih primerih lahko cepljenje pusti tudi trajnejše neželene posledice, zato v Solidarnosti predlagamo razvoj programov za ustreznejše prepoznavanje potencialnih negativnih reakcij pri pacientih.

 • SLOVENIJA, EU in NATO: Naj Slovenija še ostane v EU in NATO-u? Zakaj DA ali zakaj NE? Kaj so prednosti in kaj slabosti?

Slovenija se zavzema za demokratizacijo Evrope in njeno transparentnejše delovanje. Evropa mora postati tudi socialna unija, saj so velikanske razlike v blaginji prebivalstva nedopustne. Vsi bi morali imeti dostop do zdravstvenih storitev in izobrazbe. Nasprotujemo ščitenju interesov bank in finančnih trgov, ki so povzročili zadnjo krizo. Potrebna je evropska razprava o UTD. Potrebno je zaustaviti pogajanja o tajnih in škodljivih trgovinskih sporazumih. Z demokratičnimi silami v vseh državah članicah EU je potrebno skleniti zavezništvo v boju proti skrajni desnici. Fašizacijo Evrope je potrebno zaustaviti, saj nam sicer lahko grozi tudi ponovitev tragedij 20. stoletja.  Če teh ukrepov ne bo, potem je Evropska unija v nevarnosti in Slovenijo je potrebno pripraviti tudi na ta scenarij. Do članstva v zvezi NATO smo izrazito kritični in predlagamo širšo družbeno razpravo o smiselnosti vztrajanja v zvezi NATO.

 • VOLITVE 2018: Katere so glavne tri stvari, s katerimi želite prepričati Slovence, da volijo vašo stranko? Kaj bo v štirih (ne osmih, torej v enem mandatu) letih drugače, če vam uspe sestaviti vlado ali priti v vladajočo koalicijo?
 1. Vpeljava mehanizma ljudske nezaupnice, se pravi mehanizma državljanskega odpoklica poslancev, županov ter državnega zbora.
 2. Omejitev števila mandatov na istovrstni funkciji na največ dva zaporedna mandata.
 3. Spremembo volilnega sistema, ki bo uveljavila večji vpliv volilk in volilcev na sestavo državnega zbora.
 4. Krepitev mehanizmov za odvzem premoženja nezakonitega izvora.
 5. Za popolno odpravo revščine v Republiki Sloveniji, z zapisom pravice ne biti reven v ustavo RS); za pravično obdavčitev vseh dajatev in prispevkov; za brzdanje ekonomskega pohlepa s primerno davčno ureditvijo, obdavčitvijo luksuza in vpeljavo maksimalnega razpona plač v javnem in zasebnem sektorju ter minimalno plačo, ki bo prejemniku in njegovi družini omogočala dostojno življenje; za postopno uvedbo UTD.
 6. Za ohranitev in solidarnostno financiranje javnega zdravstvenega in izobraževalnega sistema ter ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Kot učitelj dodajam, da moramo učiteljskemu poklicu v naši družbi dati mesto, ki si ga zasluži, da je potrebno povečati sredstva za izobraževanje, znanost in kulturo, saj je to edini trdni temelj trajnega in vzdržnega razvoja družbe
 7. Za pravično delitev presežne vrednosti, sodelovanje delavcev pri upravljanju, obvezno delitev dela dobička med zaposlene, notranje lastništvo, zadružništvo, kooperative.
 8. Vpeljavo polne transparentnosti v delovanje države in občine: vse transakcije države in občine morajo biti odprte za vsakega državljana; proračuni občin in države morajo biti sprotno in javno prikazani v pregledni obliki.

To je zgolj nekaj izsekov iz našega sicer celovitega programa, ki ga bomo obširneje predstavili tekom volilne kampanje.

(Foto: FB Uroš Lubej)

Dodaj odgovor

CLOSE
CLOSE