Aktualno

Kako slovenska politika gleda na domnevno zastrupitev ruskega vohuna, kdo bi moral reagirati drugače in kako?

Te dni se evropska politika ukvarja z domnevno zastrupitvijo nekdanjega ruskega vohuna Sergeja Skripala in njegove hčere Julije. Medtem, ko je Anglija za dejanje obtožila Rusijo, Rusi pa odgovarjajo, da bi zastrupitev Skripala lahko bila v interesu Anglije, so svoja stališča o incidentu zavzele tudi druge evropske države. Tudi Slovenija. Svoje mnenje je izrazil predsednik države Pahor, tudi njegov sin, pa tudi predsednik vlade (ki opravlja tekoče posle) Miro Cerar in zunanji minister Erjavec. Pa še kdo.

Nas pa je zanimalo, kakšno je mnenje o incidentu posameznih slovenskih političnih strank, ali je bil po njihovem mnenju odziv slovenske politike primeren ter kdo bi moral reagirati drugače in kako?

SNS, Slovenska nacionalna stranka: “Na pamet obtoževati Ruse za zastrupitev je nesmiselno iz več razlogov. Angleži potrebujejo zadevo, da odvrnejo pozornost stran od notranje gospodarske problematike. Ostale države zaveznice so se pridružile iz pretežno enakih razlogov. Po zadnjih informacijah naj bi strup prišel iz ameriških laboratorijev, zato tudi nočejo Rusom dati vzorcev, navkljub mednarodnim predpisom. Naš odziv je bedast, tako kot je naša zunanja politika nasploh bedasta. Najprej so naši pljuvali po Trumpu in po Melaniji, da smo se zamerili ZDA, zdaj pljuvamo po Rusih, da se bomo zamerili še njim. Potem pa nas bodo Rusi in Američani družno pohodili kot deževnika.”

SLS, Slovenska ljudska stranka: “Odziv slovenske politike je bil tudi tokrat, tako kot običajno, zmeden. V SLS želimo, da bi imela Slovenija suveren odziv zunanje politike in se ne bi le uklanjala motivom velesil. Pogrešamo strateško zunanjo politiko, ki bi razmišljala tudi dva koraka širše in naprej, zlasti pa v korist slovenskim državljanom.”

Pirati: “Zgodba še zdaleč ni dosegla svojega epiloga, a Pirati že v tej točki lahko dorečemo, da je umor človeškega bitja v demokratični državi v takih okoliščinah strah vzbujajoč. Rusija je pomembna slovenska gospodarska partnerica, kot kažejo ocene številnih nevladnih organizacij (Amnesty International) pa je demokracija v Rusiji bolj formalna, kot realna. Menimo, da je treba počakati do konca preiskave omenjenega umora, preden ga lahko komentiramo. Hkrati menimo, da izgon diplomatov v tem primeru ni primeren, saj je treba v času tovrstnih kriz diplomatsko sodelovanje okrepiti, da se razčisti vse dvome, ne pa takoj agresivno nastopiti proti domnevnemu storilcu. Menimo, da bi moral biti slovenski odziv bolj zadržan, dokler stvari niso povsem jasne. Res je, da je Slovenija del evro-atlantskih povezav, a to še zdaleč ne pomeni, da moramo vsakič servilno skočiti na vlak političnih igric, ki se pletejo med našimi evro-atlantskimi zavezniki.”

Združena levica-Demokratična stranka dela (ZL-DSD):Razmišljam o tem, kako butasti morajo biti predstavniki držav, ki bodo izgnale ruske diplomate samo zato, ker Britanci ‘mislijo, da je za zastrupitev nekega vohuna VERJETNO KRIVA RUSIJA’! Zaradi ‘verjetnosti – laži britancev in ZDA’, da ima Husein orožje za množično uničevanje, se je začela Iraška vojna (ki še traja). ZDA uspešno prodaja orožje, EU, ki to podpira, pa je ‘dobila’ sto tisoče beguncev!!! Že prve sankcije proti Rusiji so nam povzročile veliko gospodarsko škodo, sedaj pa naj bi žrtvovali za Britance in ZDA še več! Upam, da to pot ne bomo slepo sledili odločitvam Britancev in Trumpelna, ki nas peljejo v vojno. Rusija je namreč nepremagljiva, posledice idiotske politike ZDA pa bo plačala Evropa v celoti. V vsakem primeru škode, ki bi ob izgonu diplomatov nastala za Slovenijo, ne bo plačal nihče drug, kot mi sami. Zato bi morala oblast zahtevo po takem ukrepu brezprizivno zavrniti. Britanci naj sami rešujejo svoje probleme! Nam nihče ne pomaga, še več, oropali nas bi radi za vse, kar še imamo … Jih gleda ‘mandi’, če mene vprašate! Bi nam pa Amiji zelo radi prodali več orožja, zato je treba delati možnost za vojno … Banda! Izgnati bi morali diplomate ZDA in Britanije, ki si upata ‘zahtevati’ kaj takega … in še ‘gratis’ povrhu … Menda je iraška vojna dovolj, da bi jim ne smeli nasedati.” (mag. Franc Žnidaršič, predsednik ZL-DSD)

Levica: “Slovenska diplomacija je po dolgem času ravnala pravilno. Mi nimamo nikakršnih razlogov, da bi sodelovali v načrtovani goniji zahodnega imperija zoper Rusko Federacijo. Tako drastični in fosilni ukrepi niso potrebni, sploh ker trdnih dokazov o vpletenosti (še) ni. Nismo dolžni sodelovati pri poskusih pokoritve Rusije zahodneni diplomaciji. Bolje je ohranjati vsakršne prijateljske odnose in ostati nevtralni (ne postati proameriški, niti proruski).” (Klemen Tršinar, kandidat za poslanca Levice)

 

Odgovorov ostalih strank nismo dobili, v kolikor pa jih dobimo naknadno, jih bomo objavili pod ta zapis!

(Foto: vir)

Dodaj odgovor

CLOSE
CLOSE