Aktualno

Dobrodošli v republiko Štajersko!

Seveda republika oz država Štajerska ne obstaja, prav lahko pa bi obstajala. In morda to sploh ne bi bilo tako slabo, saj je Štajerska zelo slabo ‘prekrvavljena’ s strani ‘matere’, države Slovenije, posledice pa čutita tudi (ali predvsem) sosednji pokrajini, Koroška in Prekmurje. Republika Slovenija, mati vseh Slovencev, je očitno mati samo nekaj 1.000 izbrancev. Pa recimo nekaj 10.000 izbrancev. Elite. Tistega odstotka ali dveh ljudi, ki so se dobro ‘ufurali’ v politiko, potem pa preko nje vlečejo vse vzvode.

Štajerci, a boste rekli: “Dovolj je!”?

Očitno znamo Slovenci bolj kot ne jokcat po družabnih omrežjih, kako da nam je hudo, edino Štajerci so pokazali, da znajo stopiti skupaj, in če je treba – tudi poprimejo za ‘orožje’. Da je padel Kangler, je živi dokaz za to. Morda so bile mariborske ‘gotof si’ vstaje res naročene s strani ‘koga tretjega’, vsaj tako je videt’, glede na to, da se sedaj Fištravca ‘ne upajo’ odstavit, a to ne zmanjšuje dejstva, da so Štajerci narod, ki se zna dvigniti. Celo zgodovina govori o tem …

Torej, je možno, da se Štajerska ‘dvigne’? Je možno, da Štajerci izvedejo referendum, kjer bi odločali, če želijo svojo samostojno državo? Kolikor poznam Štajerce, so še bolj domoljubni kot Hrvati, tako da bi referendum – če se odcepijo od Slovenije, dobil podporo z vsaj 90%.

Pa poglejmo, kaj bi s tem Štajerci dobili? Svojo državo. Prvič v zgodovini. Maribor bi bila prestolnica, glavno mesto. Prvič v zgodovini. Denar od zelo dobrih podjetij bi šel v Maribor in ne več v Ljubljano. Hranili bi manjši parlament, ne 90-članskega. Imeli bi svojega velikega vodjo. Pa naj bo to Stole Auer (ne glede na to, v katero stran ga vleče) ali pa Partljič (ravno tako). Ali pa seveda kdo tretji. Morda Galunič. Vrlo važno. Samo, da je pošten. Denarja je ogromno. Res veliko. Ali pa Toš?

Štajerska ima perspektivo …

Štajerska (ves čas govorimo tudi o Korošcih in Prekmurcih, pa Posavcih, Zasavcih, Podravcih, itd) je že sedaj ponosna na svoje športnike. In ima razloge za to. Številne razloge. Imajo tudi bogat turizem. Kmečki turizem. Pa zdravilišča. Pa končno bi dobili mejo na Trojanah. In na jugu pri Savi. Losali bi se Pahorja, Cerarja, Janše (pa še 3/4 politikov, ki so Slovenijo pripeljali do tod), kar je morda še največji dobitek. ‘Losali’ bi se zelene barve (beri: Olimpije). Slednje bi verjetno še najbolj obžalovali. Pa saj bi se zmen’li za kako ‘prijateljsko’ tekmo, da si spet malo ‘je*emo mater’.

Štajerci že ob rojstvu govorijo nemško. Lahko bi zelo dobro sodelovali s severnimi sosedi, Avstrijci. Pa z Madžari. Od Hrvatov in (preostanka) Slovenije žal ne gre veliko pričakovati.

Morda pa bi se povečalo priseljevanje na Štajersko, ker bi bilo tam kar naenkrat tako lepo. Svoji zakoni, svoje pravice. Red. Ne, ne bi bila prenaseljena, brez skrbi, prostora je dovolj na Štajerskem za vse Slovence, če bi le znali živeti v slogi. Če pa se krade in goljufa na vsakem koraku, pač ne gre …

Štajerska ima perspektivo. Štajerska (kot republika) ima Pohorje. Ima Dravo. Ima Goričko. Ima Muro. Ima Velenje. Pa Celje in vse do Sevnice. Tudi Brežice in Krško bi šli verjetno radi v novo, pravičnejšo državo. Pa saj slabše jim ne more biti. Ali pač? Imajo Rimske Toplice. Topolšico. Podčetrtek. Moravske. Banovce. Olimje. Mursko. Bogojino. Pa nižje spodaj Trbovlje, Zagorje, Hrastnik. To bi bilo potrebno malo prevetriti in pomagati z razvojem. Polzelo, Prebold. Žalec, Vransko.

Morda dobijo celo Melanijo, ki bi bila po novem Štajerka, ne več Slovenka? Joj, seveda, Štajerska ima tudi Laško. Ima hmelj. Štajerska ima toliko, da ne rabi nič drugega, kot samo ‘zdrave’ politike.

Ima še Vuhred, Vuzenico, Ožbalt, Falo, Mariborski otok, Zlatoličje, Formin (to smo znali kot pesmico v šoli). Ima Ravne, Slovenj Gradec, Črno. Pa zlato Tino Maze. Pa NK Maribor. Štajerska ima Rogaško, Ptuj, Ormož. Ljutomer. Dobrovnik in Jeruzalem. Lendavo in razgledni stolp, s katerega se vidi v štiri države. Smo omenili Roglo? Raj na Zemlji. Dobrna, Logarska dolina. Radenci. Mozirje, Arboretum Volčji Potok. A ima smisel naštevati naprej? Že če se dotaknemo še samo kulture, je ‘kapa polna’ … In prelepe ravnine Prekmurja. In Lušt. Pa še nič koliko možnosti na nove ‘lušte’ …

Kaj dejansko drži Štajerce, da se ne odcepijo? Jim je tako lepo v Sloveniji? Bi odcep Štajerske lahko pomenil tudi konec Slovenije?

Dolenjci in Belokranjci se lahko pridružijo Hrvatom (če bi jim bilo kaj lepše), Primorci Italijanom, Gorenjci Avstriji … Ostane le republika Ban … pardon, Slovenija z Ljubljano in morda Dolenjsko! No, zgolj v razmislek. Štajercem, pa tudi (ali pa predvsem) slovenskim politikom!

CLOSE
CLOSE