LokalnoTrebnje

Za Pasjim salonom Ajša je dve leti izkušenj in kar lepo število polepšanih psov s cele Dolenjske

V minulem mesecu je minilo natanko dve leti, odkar je svoja vrata v Trebnjem odprl Pasji salon Ajša. Dovolj, da smo že lahko z Jasno Kranjc, lastnico pasjega salona, potegnili črto pod dosedanjim delom …

 • Koliko ostriženih oz. polepšanih psičkov je za vami?

Huh, ne štejem, številke mi niso pomembne, ker vsak kuža je – zgodba zase. Spomnim se le prvega, pa morda tja do desetega, ko sem se tresla, da nisem vedela, če je bolj strah mene ali kužka.

 • Vam šolanje ni dalo dovolj samozavesti?

Oh, saj v šoli se ne učiš samozavesti, učiš se dela, striženja. In tam, na Dunaju, ko smo strigli, je bil vedno ob nas Gorazd, ki je na koncu za nami popravil, kar je bilo potrebno. Tu pa si bil kar naenkrat – sam. Kot pravijo – »vržen med krokodile, zdaj pa plavaj«. Pri prvih kužkih mi je bilo res težko, tudi na jok mi je šlo. Sedaj, po le dveh letih, se smejim ob pomisleku na tisti čas.

“Je pa dejstvo, da imamo pasji frizerji s kužkom veliko več dela. In ja, tudi pogriženi smo.”
 • Danes je striženje rutina?

Ja, lahko bi tako rekla. Sicer je še vedno vsak kuža zgodba zase, eni so bolj “pridni”, drugi manj, eni bolj potrpežljivi, drugi spet manj, a za vsakega si je treba vzeti čas. Uro in pol, dve, pa tudi več. Delo pa je vsekakor lažje, ko imaš za seboj tolikšno »kilometrino«.

 • Kako ste sploh prišli do ideje, da bi strigli kužke?

Sama sem kot otrok, zahvaljujoč že pokojnima dedku in babici, odraščala ob kužkih. Jazbečarje so imeli. Takrat sem vzljubila psičke. Najstniška leta so šla, ker smo živeli v bloku, mimo brez živali, družinsko življenje pa je v meni spet prebudilo tisto ljubezen do psičkov. Nekaj let sem prepričevala partnerja, da bi nabavili kužka, a je bil proti. Ne zato, da ne bi imel kužkov rad, temveč zato, ker se je bal tiste ločitve z njimi. Oni so živeli ob glavni cesti in vsakega kužka jim je povozilo. Po nekaj letih mi ga je uspelo prepričati in nabavili smo psičko. Aha, kako sem prišla do ideje za striženje? Enostavno zato, ker je bilo potrebno čakati po 14 dni na vrsto za striženje, pa še takrat je bilo potrebno voziti psičko v Ljubljano. Pa smo rekli – zakaj pa ne bi poskusili???

“Verjetno si ljudje tega ne morejo predstavljati, a tudi kužki živijo svoje življenje, tudi oni so radi urejeni.”
 • Od kod ime salona Ajša?

Hm, zanimivo. Naša kužika bi, ko smo šli ponjo, morala dobiti ime Ruby. Ko smo jo prevzeli, in že čisto ob odhodu povprašali – kako ji je ime, sva vedela, da psička ne bo Ruby, temveč kar Ajša. Tako, kot je bila do tedaj. Sicer sprašujejo, malo v šali – če je »bosanka«, pa me to ne gane … saj Bosanci so dobri ljudje. Po njej je potem ime dobil tudi salon. Torej povsem naključno. Prav lahko bi se salon danes imenoval – Pasji salon Ruby.

 • Težko časi so, kako ga občutite vi, je dela dovolj?

Takole bom rekla – za te čase ga je veliko. Ljudje nimajo zase, kaj šele za kužka. Sem pa izredno vesela, ker marsikdo skrbi za kužka še bolje, kot zase. Pa ne zato, ker jaz dobim 30€, ampak zato, ker vidim, kako vesel in pokončen stopi kuža iz salona, ko je ostrižen, okopan, s krajšimi krempeljčki, urejenimi in očiščenimi ušeski, itd. Verjetno si ljudje tega ne morejo predstavljati, a tudi kužki živijo svoje življenje, tudi oni so radi urejeni.

 • Tudi v vašem poslu obstajajo boljši in slabši meseci …

Ja, seveda. Boljši so, ko je vročina, slabši so pozimi. Ljudje še vedno mislijo, da pozimi kužke zebe, pa ni tako. Še vedno bi priporočila kompletno nego na 8-10 tednov vsakemu psu, ne glede na letni čas. V skrajnem primeru je dobro tudi, če se psa pripelje v salon le štirikrat letno, vsaj ob vsakem letnem času.

“Nekaj let sem prepričevala partnerja, da bi nabavili kužka, a je bil proti. Ne zato, da ne bi imel kužkov rad, temveč zato, ker se je bal tiste ločitve z njimi.”
 • Nekateri psi potrebujejo večjo oz. da se prav izrazim – bolj pogosto nego?

Ja, seveda, to velja predvsem za dolgodlake kužke, to so maltežančki, kotončki (coton de tulear), shi-tzuji, višavčki, pudli, pa yorkiji, kokri (kot je naša Ajša), bišoni, šnavcerji, razni terierji, pa seveda tudi mešančki.
• Koliko stane kompletna nega psa? Odvisno od velikosti, za manjše psičke je 35€ (nega do dve uri). Če vzamemo letno štiri kompletne nege, je to 140€ letno. To pa je, če razdelimo po mesecih, manj kot 12€ na mesec. Mislim, da je to povsem sprejemljiv znesek, da je pes vesel, srečen, lep, …

 • Vas je kateri pes že ugriznil?

No, o tem kroži tudi šala – zakaj so pasji frizerji dražji od navadnih frizerjev. Odgovori so med drugim tudi taki: navadnega frizerja ne bo nihče polulal, navadnega frizerja na bo nihče pogrizel, itd. Mislim, da so avtorji našteli okoli 10 razlogov, zakaj bi naj bili pasji frizerji dražji od navadnih. Ampak, to je zgolj šala, v kateri pa je tudi nekaj resnice … Je pa dejstvo, da imamo pasji frizerji s kužkom veliko več dela. In ja, tudi pogriženi smo.

 • Sredstva za pomiritev ne uporabljate?

Ne, niti pod razno. Samo enega kužka smo imeli do sedaj, da smo ga vrnili lastniku, ker se ga ni dalo postriči. Ja, se zgodi tudi to. Kot sem pa že dejala – so taki in drugačni, nekateri so dve uri pri miru in se tresejo kot šiba na vodi, spet drugi se obračajo, niso pri miru niti sekunde. Tudi grizejo, sedajo, želijo ležati, itd. Hočem povedat – s skoraj vsakim do sedaj smo prišli do skupnega jezika, seveda brez pomirjeval. Veliko psov je dandanes namreč že tudi šolanih (socializiranih), kar veliko pripomore k lažjemu delu oz. sodelovanju. Šolanje bi prav vsem lastnikom psov toplo priporočila, kajti le-to je zelo pomembno tako za psa, kot tudi njegovega lastnika. Šol je po naših krajih kar nekaj, le-ta pa bo psu, pa tudi lastniku, spremenila življenje – na bolje, seveda.

“Sicer je še vedno vsak kuža zgodba zase, eni so bolj “pridni”, drugi manj, eni bolj potrpežljivi, drugi spet manj, a za vsakega si je treba vzeti čas.”
 • Morda za konec nasvet lastnikom psov?

Skrbite za živali, kot si zaslužijo. Saj poznate občutek – kdo vas je najbolj vesel, ko pridete domov? Vaš kuža si, če ne zaradi drugega, pa že zaradi tega, zasluži le najboljše. Če psi že so na verigah, naj bodo le te dolge, vsaj 1x dnevno pa jim privoščite vsaj 30 minutni sprehod. Pes je živo bitje … In – če si lahko še sama zastavim eno vprašanje – kje naj ljudje kupijo pse? Priporočam, da v zavetiščih, tam boste za le cca 70€ dobili psička, s katerim ne boste imeli dodatnih stroškov, kot so sterilizacija ali kastracija, čipiranje, itd. Hkrati pa, kar je najpomembneje – rešite eno življenje.

 • Ne moreva še končati, ravnokar ste odprli novo temo – sterilizacija, kastracijo! Ali menite, da …

Ja, to absolutno priporočam, razen seveda za profesionalne vzreditelje, ki praviloma že predhodno poskrbijo za oddajo mladičkov. Nujno je namreč potrebno preprečiti nenadzorovano razmnoževanje kužkov. Naj se enkrat za vedno preneha z evtanazijami (usmrtitvami). Preprečite to, ne potem mladih kužkov na silo oddajati ali jih – Bog ne daj, v zavezani vrečki celo zavreči v kanto ali reko. Še enkrat – gre za živa bitja, tako, kot smo ljudje!

Dodaj odgovor

CLOSE
CLOSE