Aktualno

VPR., ODG.: Katera sladila uporabljati, katero je sploh primerno, zdravo oz. ne ali najmanj škodljivo?

Vprašanje:

Pozdravljeni, skoraj leto je že, odkar se prehranjujem vegansko. Na veganstvo sem prešla iz etičnih razlogov, sedaj pa bi rada to veganstvo nadgradila in poskrbela, kljub temu, da se že zdaj počutim veliko bolje, tudi za svoje zdravje. Pred dvema mesecema sem, tudi glede na vaše nasvete, opustila vse vrste maščob v prehrani (tudi pečem recimo brez olja ali le na vodi), sedaj pa me zanima, kako je s sladkorji. Želela bi se namreč ‘odvaditi od sladkega’, če bi se dalo, pa tudi povsem opustiti sladila in uporabljati le zdrava sladila. Katero sladilo je torej najbolje uporabljati, če sploh katero? Kako je s tekočimi sladili in sladili brez sladkorja? Kaj pa ksilitol, stevija, agavin sirup? Hvala za odgovor in le tako naprej!

Odgovor:

Pozdravljeni, hvala za vprašanje in pohvalo! Veseli me, da upoštevate naše nasvete, ki so res zapisani iz srca in glede na obstoječe in verodostojne znanstvene raziskave. Gremo k odgovoru.

Najboljše sladilo so sveži datlji, ker ob sladkorju vsebujejo tudi ostala zdrava hranila. Datlje se lahko brez pretirane slabe vesti uporablja povsod, kjer je to praktično (ovsene kaše, deserti in podobno). Izmed tekočih sladil samo maltex (ječmenov slad) in melasa vsebujeta nekaj kalcija in železa, ostala tekoča sladila pa so večinoma – sam sladkor, zato je v bistvu vseeno, katerega izberete, saj se ne razlikujejo med seboj.

Od sladil, ki so brez sladkorja, je dobra izbira eritritol (nakup), ker je naraven in – za razliko od recimo aspartama (najdete ga npr. v žvečilnih gumijih) in podobnih umetnih sladil – nima negativnih učinkov. Ksilitol (najdete ga npr. v pastah za zobe, žvečilnih gumijih, itd) lahko izzove diarejo, verjetno pa tudi ne vpliva ravno blagodejno na črevesno floro. Umetna sladila tudi ne pripomorejo prav nič k odvajanju od sladkega in sladic, ker želja po njih ostaja, le podaljšuje se ta agonija …

Stevija je verjetno v majhnih količinah v redu, jaz osebno pa je ne preferiram, ker predvidevam, da bi ravno tako lahko negativno vplivala na črevesno floro. Dokler ne bo opravljenih več raziskav in najdenih konkretnih dokazov o pozitivnih učinkih, se jo bom še naprej izogibala. Agavin sirup tudi ni v redu, ker potem lahko uživate tudi navaden sladkor.

Sicer pa – katerokoli sladilo uporabljate, ga uporabljajte čim manj. Najboljši pa je tisti, katerega uporabljate najmanj. Srečno!

 

Naša svetovalka je dolgoletna vegetarijanka, sedaj pa veganka, oboje skupaj že več kot dve desetletji. Je nosilka certifikata z Univerze Cornell v ZDA (Certificate in Plant Based Nutrition), je pa tudi del ekipe Nutritionfacts.org, ki trenutno predstavlja najbolj resno in hkrati največjo bazo znanja o prehrani, ki temelji na znanstvenih dokazih. Je tudi mama dveh deklic in ima osebno izkušnjo tako z nosečnostjo kot vegetarijanka, kot tudi veganka, pa tudi z otroci in njihovo vegansko prehrano. Naši svetovalki lahko zastavite kakršna koli vprašanja v zvezi z vegansko prehrano (info@cajtng.net – za svetovalko). Odgovori so bazirani na znanstvenih raziskavah. 

Dodaj odgovor

CLOSE
CLOSE