Aktualno

KAJENJE: Cigareti so najbolj smrtonosna droga na svetu

Cigareti. Legalna droga, ki na prvi pogled sploh ne deluje nevarno in s katero se vsakodnevno zastruplja na milijone ljudi po celem svetu. Vsi bežijo od dima, tudi živali … človek pa v njem uživa, celo vleče ga v svoja pljuča. Raziskave so pokazale, da kajenje ubije kar 450.000 Američanov na leto, kar je več od vseh, ki umrejo od aidsa, drog, požarov, avtomobilskih nesreč, ubojev in umorov skupaj. Cigareti škodljivo vplivajo tudi na številne ljudi, ki so kot pasivni kadilci prisiljeni vdihavati cigaretni dim. Bodisi kot del družine, bodisi kot del kolektiva ali družbe.

Nikotin in ogljikov monoksid sta glavni sestavini cigaretnega dima, ki povzroča različne bolezenske spremembe na krvnih žilah. Nikotin je tudi kriv za nabiranje holesterola v žilah. Nikotin krči arterije in tako srcu, možganom, pljučem in drugim pomembnim organom skrajšuje dostop do za življenje nujno potrebnega kisika. Ta spojina hkrati tudi prinaša odvisnost, lažen in nenaraven občutek sproščenosti in zadovoljstva, kar še posebej privlači mlade ljudi, ki tako postajajo – kadilci.

Ogljikov monoksid direktno onemogoča rdečim krvnim telescem, da prenašajo kisik, s tem pa ljudem zelo otežuje dihanje, izziva utrujenost, pomanjkanje telesne vzdržljivosti. Ogljikov monoksid tudi pospešuje proces ateroskleroze. Kajenje spodbuja izločanje kalcija iz kosti ter pospešuje proces osteoporoze. V času nosečnosti škodjivo vpliva na razvoj fetusa in povečuje tveganje za smrtnost otroka tudi do 35%.

Naj vam ne bo vseeno! Ljudje, ki zbolijo, imajo samo eno željo. Naj ne bo prepozno!

Prenehajte kaditi (in prihranite)!

Odločite se in premagajte to zahrbtno odvisnost. Bodite dosledni in vztrajni. Ko vam uspe, se boste počutili zmagoslavno, imeli boste več samospoštovanja, dali boste lep zgled svojim otrokom, okolici, izboljšali boste svoje zdravje, zdravje otrok, seveda pa boste tudi privarčevali denar, katerega lahko uporabite v veliko boljši namen.

Zgolj v razmislek – če ena škatlica cigaretov stane 3,70€, in če pokadite le eno škatlico dnevno (vsak ponedeljek vrzite v šparovček 25€ ali 30€), boste v enem letu privarčevali preko 1.300€, za kar si lahko privoščite recimo 1.500 litrov kurilnega olja ali pa 14 dni oddiha na morju za celo družino. Vsako leto! Zdravje pa bo le še nagrada za to vašo odločitev!

Dodaj odgovor

CLOSE
CLOSE