Aktualno

VPR., ODG.: Kaj jesti, da bo materino mleko ostalo dovolj kakovostno?

Vprašanje:

Pozdravljeni! Sem mlada mamica. Dojim, mesa ne jem, mlečne proizvode zelo malo. Zanima me, česa naj pojem več, da bi bilo mleko za dojenčka boljše in močnejše? Vsi zdravniki mi pravijo – meso, meso, meso! Ko rečem, da tega ne jem, se čudijo. Moje vprašanje torej je – s čim lahko zadržim  ali še izboljšam že sedaj kakovostno materinsko mleko, ki zadosti vse potrebe dojenčka, a da to ni meso. Naj povem, da že sedaj delam dosti sokov iz pese, špinače, aronije, lešnika, mandlja, mlade koprive … Kaj naj še dodam? Hvala!

Odgovor:

Na kratko, v Indiji je 500 milijonov vegetarijancev. Torej pol milijarde ljudi. Hočem reči – seveda se da brez mesa. Zgodbe o mesu postajajo že smešne in niti ne zaslužijo, da se o njih še kakorkoli govori. Mesa torej za nujno preživetje ne potrebuje nihče. Tako ne mlada mamica, kot tudi ne otrok, kot tudi ne odrasel človek.

Kar pa se tiče hrane … To, kar ste našteli, je dobro, le vedite, da samo sokovi ne bodo dovolj, če ne boste zaužili dovolj ostalih makrohranil. Potrebujete uživati dovolj beljakovin, dovolj maščob in dovolj ogljikovih hidratov, pa seveda tudi dovolj kalorij. Neki tipičen obrok bi naj izgledal približno tako: četrtina krožnika naj bodo stročnice, četrtino integralne žitarice, ostalo (torej polovica krožnika oz obroka) pa sveža in kuhana zelenjava po želji. Vsak dan zamenjajte stročnico in žitarico, kar bo predstavljalo najbolj zdrav in uravnotežen obrok. Glejte, da bo na jedilniku zelena zelenjava, ne glede na to, če kot zelena solata ali kuhana zelenjava. Kot maščobe uporabljajte semena, oreščke in namaze iz njih ter avokado. Če že uporabljate olje (to torej ni zaželjeno!), naj ga bo res minimalno, pa še to naj bo hladno stiskano olivno. Redno uporabljajte tudi mleti lan (dve jušni žlici dnevno).

Sicer pa obstaja tudi pri nas veliko mam vegetarijank in tudi vegank, zagotovo vam bodo z veseljem zaupale svojo izkušnjo, če jih poiščete po kakšnih FB skupinah. Nenazadnje sem tudi sama mama, več kot dve desetletji vegetarijanka/veganka in imam dva povsem zdrava otroka. Vse dobro želim tudi vam in vašemu otroku!

 

Naša svetovalka je dolgoletna vegetarijanka, sedaj pa veganka, oboje skupaj že več kot dve desetletji. Je nosilka certifikata z Univerze Cornell v ZDA (Certificate in Plant Based Nutrition), je pa tudi del ekipe Nutritionfacts.org, ki trenutno predstavlja najbolj resno in hkrati največjo bazo znanja o prehrani, ki temelji na znanstvenih dokazih. Je tudi mama dveh deklic in ima osebno izkušnjo tako z nosečnostjo kot vegetarijanka, kot tudi veganka, pa tudi z otroci in njihovo vegansko prehrano. Naši svetovalki lahko zastavite kakršna koli vprašanja v zvezi z vegansko prehrano. Odgovori so bazirani na znanstvenih raziskavah. 

 

Dodaj odgovor

CLOSE
CLOSE