Aktualno

Na Ptujskem jezeru poginilo 150 rečnih galebov, le streljaj stran pa namenoma ubijejo vsaj 200x več kokoši in piščancev. In to vsak dan!

Pred nekaj dnevi je na Ptujskem jezeru (občina Markovci, MO Ptuj) prišlo do pogina rečnih galebov. V Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) so za Večer povedali, da je zagotovo izginila kolonija kakih 150 rečnih galebov, ki gnezdijo na Ptujskem jezeru in se ta čas prehranjujejo na bližnjih poljih.

“To so ptice, ki jih je v času spomladanskega oranja videti preletavati njive in iskati hrano. Nekaj deset poginulih ptic smo našli v akciji, ki je v soboto zvečer in nedeljo potekala skupaj s ptujskimi gasilci. Kam so izginile ostale, ne vemo, mogoče pa je, da so jih nekaj pojedle ribe, saj v jezeru živijo tudi ogromni somi, ki se prehranjujejo s poginulimi živalmi. Del kolonije je, kot kaže, ostal nekje v naravi in mogoče je, da bo plen različnih živali, kaj pa to pomeni za zdravje oziroma preživetje teh, ta čas ne moremo napovedovati. Vsekakor velja, da mrtvih ptic nikakor ne kaže prijemati, se jih dotikati, pač pa je treba o najdbi obvestiti pristojne službe,” je še za Večer povedal ornitolog Dominik Bombek.

Medtem, ko torej odgovorni iščejo razloge za pogin 150 rečnih galebov, mediji pa opozarjajo na nevarnost posledic za ostale živali (posledično verjetno tudi za mesojede ljudi), redki pomislijo, da se takšni dogodki, kjer pogine še veliko več ‘ptičev’, dogajajo le streljaj stran. In to vsak dan, vse z odobravanjem ljudi.

Za enimi ptiči žalujemo, druge brez slabe vesti pobijamo

V bližnji perutnini namreč ubijejo toliko kokoši in piščancev, kolikor ne bo verjetno umrlo rečnih galebov v 100 letih. V Sloveniji se namreč DNEVNO, kot pove Sara Čufer, pobije preko 100.000 kokoši in piščancev! DNEVNO! Zakaj je temu tako, da ljudje za eno vrsto živali ‘žalujemo’, za drugo pa niti malo ne?

“Moje mnenje je, da ljudje pogin ptic vidijo kot večjo katastrofo zato, ker te ptice ne dojemajo kot hrano ali kot škodljivce. Isto, kot pri ljubljenčkih. Rejne živali se jim dejansko smilijo samo v primeru, če recimo na cesti po nesreči padejo s tovornjaka in poginejo. Nihče pa ne pomisli, da so bile na poti v klavnico, kjer bi ravno tako umrle. Ampak, to je ok, ker tam bi umrle na ‘human način’. Rejne živali pa itak redimo za hrano in so temu namenjene, zato je njih ubijati – opravičljivo. Teh ptic pa nismo namenili za to. So redke in zato nam je zelo žal, da so zdaj mrtve”, je za Cajtng.net povedala Aleša Muršec, Mariborčanka, veganka, že desetletje aktivna živalovarstvenica, ki bo v kratkem svojo ljubezen do živali prenesla v posel, saj želi skrbeti za hišne živali.

Vi odločate, kdo bo živel in kdo ne

Da smo si na jasnem – seveda globoko obžalujemo, da je prišlo do pogina ubogih živali, a potrebno je vedeti, da se rečni galebi ne razlikujejo od drugih ptičev. Tako eni, kot drugi radi živijo. Razlika je izključno in samo v – vašem pogledu na njih. Vi odločate, kdo bo živel in kdo ne.

Dodaj odgovor

CLOSE
CLOSE