LokalnoTrebnje

V Trebnjem se je odigrala prva simultanka po približno 35-tih letih. Andrej Brcar : Ostali 13:3

Na veliki petek, 18. aprila 2014, se je v trebanjski Galaksiji, spet v Trebnjem po cca 35-tih letih, odigrala simultanka. Gre za zanimivo šahovsko igro, v kateri en izzivalec sočasno igra proti večim šahistom. Tokrat je bil izzivalec mojstrski kandidat Andrej Brcar, sicer predsednik in trener Šahovskega kluba Trebnje, ki je simultanko na koncu tudi dobil. Naenkrat je igral šah proti 16-tim šahistom in dosegel enajst (11) zmag, štiri (4) remije, enemu (1) nasprotniku pa je moral priznati premoč.

Ideja o simultanki v Trebnjem sega v začetke tega tisočletja, takrat se je v pogovoru med Andrejem Brcarjem, predsednikom ŠK Trebnje in Goranom Smukom, takratnim urednikom lokalnega komercialnega časopisa Cajtng, porodila ideja, da “bi lahko v Trebnjem spet enkrat zaigrali simultanko”. Ideja je »zorela«, z intervjujem, katerega ste lahko bralci Cajtnga brali v februarski številki, pa je spet privrela na dan.

»Če se ne bomo tega projekta lotili sedaj, bo takoj spet mimo 10 let«, smo si dejali. In začeli z delom na projektu “Simultanka z Andrejem Brcarjem”.

Največjo vlogo kot soorganizator je odigral Boban Pivašević, katerega smo povabili in predvsem zahvaljujoč njemu lahko dandanes ponosno zapišemo, da smo v Trebnjem po dolgih 35-tih letih uspešno izpeljali simultanko. In to tako zelo uspešno, da so si udeleženci zaželeli kar čim hitrejše ponovitve dogodka, kar je zgolj dokaz, kako zelo si ljudje želimo druženja, a nam čedalje težji življenjski pogoji to preprečujejo.

Kako je sama simultanka potekala?

Simultanka se je začela malo pred 17.30 uro. Okoli 18. ure je »padel« prvi mat, kmalu za tem pa tudi prvi remi. Do pol sedme, sedme je Brcarju moralo premoč priznati še šest šahistov, medtem ko je še dvema uspelo izvleči remi. Ostalo je še šest šahistov, 7 je že bilo premaganih, trije so iztržili remi.

Zadnjih šest partih se je igralo uro in pol, vsakih približno 15 minut pa je »padel« en igralec. Ob 20.30 uri sta igrala le še dva – Andrej Brcar in Bogoljub Boban Pivašević. In ravno njemu, zadnjemu izmed vseh 16-tih šahistov, je uspelo iztržiti celo točko, torej premagati izzivalca. Končni rezultat je torej bil 13:3 v korist Brcarja, od česar je Brcar prejel 11 celih točk (11 zmag) in 4 polovične (štirje remiji), nasprotniki pa 1 celo (1 zmaga) in 4 polovične (4 remiji).

Druženje šahistov se je nadaljevalo ob večerji, katero so prijazno in času primerno (pripravili so tako mesni, kot tudi postni meni) postregli gostitelji, Galaksija Trebnje. Med večerjo je pogovor seveda tekel o šahu, o napakah, katere so naredili posamezniki med igro, prav vsi pa so bili mnenja, da je Andrej Brcar zasluženo dobil simultanko.

“Z rezultatom sem zadovoljen, a v nekaterih dvobojih bi prav lahko bil izid tudi drugačen …”

»Z rezultatom simultanke sem zadovoljen, saj prav nobena zmaga ni bila dosežena zlahka. Edinemu porazu je botroval trenutek moje nepazljivosti, ki je bil posledica utrujenosti zaradi dolgotrajne borbe z večimi nasprotniki. Kljub porazom so zelo dobro igro prikazali predvsem Marjan Klarič, Marko Petelin in Martin Hočevar, katerih odpor sem strl šele v zadnjem stadiju partije – končnici, še enkrat pa moram poudariti, da so vsi šahisti bili dobri in v nekaterih dvobojih bi prav lahko bil izid tudi drugačen …«, je po simultanki povedal Andrej Brcar.

 

Utrinki …
V čast nam je bilo spoznati šahovskega velemojstra Bruna Parmo

Andrej Brcar je igral z belimi figurami, prvo potezo proti vsakemu nasprotniku pa je simbolično potegnil najboljši slovenski šahist vseh časov Bruno Parma, katerega smo imeli čast gostiti (v načrtu je bila še skrita gostja, a je iz objektivnih, in povsem razumljivih, razlogov sodelovanje odpovedala). Kot zanimivost zapišimo, da gospod Bruno Parma dandanes šaha skorajda ne igra več, ker mu le-ta ne predstavlja več izziva. Dandanes se zamoti le še ob sudokujih, pa še to samo ob tistih – najtežjih. Kot nam je zaupal, mu tisti res težki vzamejo kakšno urico, doma pa jih ima spravljenih (in seveda rešenih) okoli 40.000. In še ena zanimivost – g. Parma ne hodi ravno veliko na tovrstne prireditve, povabilu ŠK Trebnje pa se vedno rad odzove.

Šahisti ŠK Trebnje odigrali simultanko proti velemojstru

V Trebnjem smo imeli čast gostiti tudi uradnega trenerja in člana slovenske državne šahovske reprezentance, velemojstra Mateja Šebenika, ki je odigral mini simultanko proti petim članom ŠK Trebnje. Vsi naši šahisti – Cvetko Jakša (upokojen, prej paznik na Dobu), Aleš in Matej Brcar (odlična mlada šahista, sinova Andreja Brcarja), Vinko Tomažin (upokojen, najstarejši član ŠK Trebnje, 89 let) ter Jože Hočevar (upokojen, prej dolgoletni učitelj matematike na OŠ Mokronog) so morali priznati premoč velemojstru. Najdlje se je velemojstru upiral Aleš Brcar.

Zmaga Pivaševića v naprej dogovorjena?

Seveda je takoj za tem, ko je Pivašević dobil Brcarja, padlo vprašanje, če je bil rezultat v naprej dogovorjen (Pivašević je bil namreč soorganizator dogodka). Naš odgovor je: »Definitivno NE!« Da pa bo šla v anale prava resnica, jasno zapišimo, da rezultat dvoboja ni bil dogovorjen, je pa res, da so g. Bobanu v zadnjih (izkazalo se je, da tudi odločilnih) potezah, medtem, ko je Brcar igral na drugih šahovnicah – da bo vsaj eden zmagal – priskočili na pomoč nekateri drugi šahisti, med drugim tudi Bruno Parma. A dejstvo je, da je Brcar priznal, da je storil napako v tem dvoboju in dejstvo je, da je do te faze dvoboja moral igrati Boban – sam.

Kdo si bili nasprotniki in kakšni so bili rezultati?

Proti Andreju Brcarju so igrali Gregor Kaplan (občinski svetnik v Trebnjem), Janez Koželj (upokojenec), Marjan Klarič (nekdanji predsednik ŠK Trebnje), Stane Horvat (tajnik kluba, uspešen plezalec v gore), Tone Pajek (zaposlen v Trimu), Miro Šuštar (predsednik Šahovskega kluba Medvode), Andrej Lavriha (podjetnik), Bojan Okorn (podjetnik, lastnik toplarja na Blatu), Martin Hočevar (dolga leta v Trimu, sedaj upokojen), Dušan Zakrajšek (upokojen, prej v Trimu, krajevni informator in ljubiteljski novinar z Mirne), Boštjan Hočevar (pravnik iz Ljubljane, sedaj živi v Mačjem dolu), Bojan Avbar (javni tožilec iz Novega mesta), Tjaša Pajek (lanska državna prvakinja do 8 let, letos tretja na DP, ena najbolj perspektivnih mladih šahistk v Sloveniji), Boban Pivašević (podjetnik), Marko Petelin (sedaj na Pošti, nekoč na ladji) in Tone Drenik (Cestno podjetje Novo mesto). Zmagal je Boban Pivašević, remizirali pa Gregor Kaplan, Miro Šuštar ter Tone in Tjaša Pajek. Čestitke vsem in … hvala!

GALERIJA:

Dodaj odgovor

CLOSE
CLOSE