Aktualno

POSILSTVO: Kako krava dobi mleko, zakaj jo osemenjuje človek (in ne samec) in kako?

Krava nima mleka ‘po defaultu’, to, upamo, sedaj veste že vsi. Niti ga ne daje, kot so vas učili v šoli in vas v šoli še vedno učijo. Krava ima mleko izključno takrat, ko postane mamica, ko ima telička. Da je to mleko hrana zanj, je verjetno logično. Postopek, kako krava dobi mleko, je načeloma nadvse podoben, kot je to pri človeku. Samec z izlivom semena oplodi samičko, ki čez ca 9 mesecev dobi mladička (telička/otroka), s tem pa tudi mleko.

To mleko ljudje ukradejo kravi oz. teličku, da ga lahko prodajajo ljudem. Telička po le nekaj mesecih zakoljejo in prodajo kot meso.

Vendar pa je pri kravicah to drugače, saj samičk ne oplodijo samčki, temveč ljudje. Zakaj to delajo ljudje, je seveda skrbno preračunano. Če bi kravico oplodil samec, bi z enim ejakulatom oplodil eno samičko, če pa mu seme človek odvzame (lahko si mislite, na kakšen način) in z isto količino ejakulata osemenitev opravi on, lahko s tem oplodi več sto kravic.

Računica v korist ljudi

Če že ploskate ljudem, kako dobro so si vse to spomnili, naj naštejemo še en plus. Ena izmed prednosti, zakaj to delajo ljudje, je tudi, da za oploditev ni potreben transport samca k samički ali obratno, saj je lažje (in ceneje) k samički pripeljati enega človeka, ki ‘to’ naredi. Posledica tega pa je še en ‘plus’ za mesno in mlečno industrijo – hitrejša reprodukcija, saj se s tem poveča donos mleka (ki se prodaja tudi kot sir, skuta, sladoled, čokolada, smetana, …) in mesa (teletina, govedina).

Seveda pa obstajajo tudi slabosti umetnega osemenjevanja. Ena izmed teh je med drugim tudi, da lahko nestrokovna izvedba poškoduje spolne organe plemenice, druga, za večino ljudi žal povsem nepomembna, pa je, da gre dejansko za posilstvo krave in vse, kar prinesejo posledice le-tega (tudi smrt nekaj mesečnega telička) …

Kako to delajo ‘mojstri’, si poglejte na spodnjem videu.

Dodaj odgovor

CLOSE
CLOSE