Aktualno

10 NASVETOV: Kako narediti iz otroka prestopnika?

Vzgoja otrok je seveda ena od najpomembnejših stvari v življenju vsakega starša in verjetno ga ni takega, ki svojemu otroku ne bi želel le najboljše. V želji po nudenju ‘vsega’ pa znamo starši prehitro ponuditi preveč, kar zna pripeljati do negativnih posledic. Od otroka lahko naredimo – prestopnika.

Nek španski sodnik za mladoletne je po večletnih izkušnjah izdelal ‘priročnik’, kako v 10 korakih iz otroka narediti prestopnika.

1. Od ranega otroštva nudite otroku vse, kar si želi. Tako bo odrasel v prepričanju, da je ves svet njegov.

2. Prenehajte se obremenjevati z njegovo moralo. Počakajte, da dopolni 18 let, pa se naj potem odloči sam, kaj je zanj moralno in kaj ne …

3. Ko bo preklinjal in pretepal starše, se smejte. To ga bo spodbudilo, da bo delal še bolj zabavne stvari.

4. Nikoli ga ne oštevajte, niti mu nikoli ne povejte, da je nekaj, kar dela narobe, narobe. Lahko dobi manjvrednostni kompleks.

5. Poberite za njim vse, kar meče na tla: knjige, obleko, obutev, igračke, … Tako se bo najlepše navadil prenašati odgovornost na druge.

6. Pustite ga, naj bere in gleda vse, kar želi. Pazite, da bo njegov jedilni pribor povsem sterilen, da pa se njegova pamet ne napolni s smetmi.

7. Kregajte se čim bolj pogosto s partnerjem pred otrokom. Tako mu ne bo težko, ko bo enkrat sam imel družino, razdreti jo.

8. Dajte mu ves denar, katerega želi porabiti. Otrok ne sme niti posumiti, da mora delati, da zasluži za dobrine in ugodnosti.

9. Izpolnite vse njegove želje, apetite po ugodnostih in uživanju. Požrtvovalnost in skromnost mu lahko prinesejo nepopravljive frustracije.

10. Podpirajte ga v vsakem njegovem kregu s kolegi, sosedi, profesorji. Naj ve, da ga želijo oni uničiti.

 

Otroka ne učite. Bodite mu zgled …

V Cajtng.net priporočamo, da otroka učite predvsem ljubezni do vseh živih bitij, tudi živali, pri čemer velja, da je potrebno imeti živali rad v naravi in ne na krožniku.

Zgolj še en nasvetek – pogovarjajte se z otrokom. Več boste dosegli, če boste otroku povedali, zakaj nečesa ne sme narediti, kot pa, če ga boste ‘zabili’ z odgovorom – ne, tega ne smeš, ker sem jaz tako rekel! In še: otroka ne učite. Bodite mu zgled.

Dodaj odgovor

CLOSE
CLOSE