Aktualno

ZDRAVE MAŠČOBE: Katere maščobe so zdrave in koliko jih zaužiti na dan?

Vprašanje:

V nekem vseslovenskem mediju sem prebrala, da so del zdrave prehrane tudi maščobe in da jih celo ne smemo zanemariti. Prednost naj damo nenasičenim maščobam (avokado, olive, oreščki), ker da znižujejo raven slabega holesterola ter ščitijo srce in ožilje, izogibamo pa se naj nasičenih, ki so v mesu, jajcih in mlečnih izdelkih. Pišejo celo o sedmih najbolj zdravih vrstah olj (mandljevo, avokadovo, lešnikovo, laneno, orehovo, ekstra deviško olivno in konopljino). To me zelo bega, kajti po drugi strani berem, da so olja škodljiva. Živalskih izdelkov seveda itak ne uporabljam, kaj pa je resnica z nenasičenimi, koliko jih lahko uporabljamo?

Odgovor:

Vse maščobe, razen omega 3, telo samo sintetizira iz ogljikovih hidratov in jih ni potrebno dodatno vnašati v kakršnih koli obliki. Trditve, da je treba uživati veliko maščob, da so maščobe zdrave in celo zdravilne, da z maščobami hujšamo, varujemo ožilje in srce, skrbimo za učinkovit imunski sistem, zdrave možgane ipd. so bile že nešteto krat ovržene kot neresnične. Edino omega 3 je treba dodatno vnašati, najbolje v obliki semen ali oreščkov. Najboljši rastlinski viri omega 3 maščobnih kislin so sicer lan, chia semena, kivi, brusnica, navadni portulak, semena robide, motovilec, špinača, itd. Če to ni možno, potem je dobro jemati kapsule z omega 3 iz morskih alg.

V Sloveniji več kot tretjino vseh kalorij zaužijemo iz maščob in vemo, koliko imamo prehranskih bolezni. Več kot bomo vnašali maščob, bolj bomo bolni. Bolj se bomo približevali priporočilom, da z maščobami iz celovite rastlinske hrane zaužijemo do 10% potrebnih kalorij, bolj bomo zdravi!

Dodaj odgovor

CLOSE
CLOSE