Aktualno

VPR., ODG.: Kdaj lahko jemo sadje in ali je le-to dovoljeno samo dopoldan?

Vprašanje:

Spoštovani, kaj menite o tem, če je res potrebno sadje jesti le v dopoldanskih urah? Obstaja tudi teza, da bi se ga naj jedlo samo prvo uro od ustajanja, ker da če ga ješ kasneje, dviguje inzulin in bi naj bil človek potem ves čas lačen … In še: pravijo, da se ga popoldan ne sme uživati, ker da ostaja na nepredelani hrani in na njej gnije, kar lahko privede do ciroze jeter. Kako je s tem? Hvala za odgovor!

Odgovor:

Pozdravljeni, to nima nobenega smisla, niti znanstvene podlage. Sadje lahko jeste kadar želite. Inzulin se dviguje po vsakem obroku, to je normalno. To se tudi mora dogajati, da bi naše celice dobile glukozo, katero potrebujemo za funkcioniranje. Ko govorimo o nekih ‘inzulinskih skokih’, ponavadi mislimo na industrijski sladkor, predelano hrano, sladkarije in bel kruh, česar pa nikakor ne bi smeli uživati.

Povsem mirno lahko torej jeste sadje, kadar koli vam zapaše in ne glede na uro. Ni bojazni za cirozo jeter, vsaj ne s tega naslova. Organizem je zelo pametna mašina in dobro ve, kako je potrebno porabiti to ‘gorivo’, katero boste vnesli. Načeloma torej ni potrebno imeti nobenega razmika med obrokom in zaužitjem sadja, nobene posebne kombinacije, ni se potrebno ozirati na noben urnik (dopoldne, popoldne), razen, če ugotovite, da vam osebno nekaj ne ustreza.

Izbirajte sezonsko sadje. In lokalno sadje.

Vedno priporočamo lokalno in sezonsko sadje, kar pomeni, da je najbolj zdravo in človeku primerno tisto sadje, ki zraste v naši bližini, ki je bilo morda pred pol ure še na drevesu, itd. S tem tudi podpirate lokalno, kar je, sploh v teh časih, zelo pomembno. Srečno!

 

Naša svetovalka je dolgoletna vegetarijanka, sedaj pa veganka, oboje skupaj že več kot dve desetletji. Je nosilka certifikata z Univerze Cornell v ZDA (Certificate in Plant Based Nutrition), je pa tudi del ekipe Nutritionfacts.org, ki trenutno predstavlja najbolj resno in hkrati največjo bazo znanja o prehrani, ki temelji na znanstvenih dokazih. Je tudi mama dveh deklic in ima osebno izkušnjo tako z nosečnostjo kot vegetarijanka, kot tudi veganka, pa tudi z otroci in njihovo vegansko prehrano. Naši svetovalki lahko zastavite kakršna koli vprašanja v zvezi z vegansko prehrano (info@cajtng.net – za svetovalko). Odgovori so bazirani na znanstvenih raziskavah. 

Dodaj odgovor

CLOSE
CLOSE