KolumneSlovenija

VEGANSTVO KOT REŠITEV PLANETA: Ali lahko k veganstvu nagovori vsak vegan le enega nevegana letno?

V Sloveniji Statistični urad (SURS), niti nobena druga institucija, kolikor je nam znano, ne vodi evidence, koliko Slovencev se prehranjuje vegansko, nekako pa v svetu velja mnenje, da bi naj bilo veganov okoli 1,5% ljudi. Če to številko prenesemo na Slovenijo, ker kljub temu, da smo v samem vrhu po pojedenem mesu v svetu, ne moremo veliko odstopati, je Slovencev, ki se klasificirajo kot vegani, okoli 30.000. Lepa številka! Kar je še bolj spodbudno je dejstvo, da smo na 10. mestu med državami, kjer je veganstvo najbolj v porastu.

No, pa četudi nas je manj ali več, nič zato. Pomembno je, da je v svetu veganov okoli odstotek in pol, kar pomeni, da že kar 112,5 milijonov (od 7,5 miljard) ljudi ne uživa živali in njihovih izločkov.

Število veganov narašča …

Spodbudno je predvsem to, da število veganov iz dneva v dan (da ne rečemo iz minute v minuto) narašča, pri tem pa je potrebno vedeti, da se tudi zapirajo mlekarne po svetu ali pa se spreminjajo v proizvodnje druge hrane, recimo ‘rastlinskega mleka’ (rastlinskih napitkov, podobnih mleku).

Vsi ti znaki kažejo, da je veganstvo v velikem porastu, kar je odličen znak za prihodnost planeta, kljub temu, da nekateri že sedaj menijo, da je za naš planet prepozno, saj da smo ga (tudi) z živinorejo preveč uničili … in da zna biti – ne tako oddaljeno – leto 2050 usodno.

“Čeprav vse skupaj izgleda utopično, to razmišljanje pravzaprav niti ni tako nesmiselno. Ljudje radi sledimo skupinam, imamo čredni nagon, ne razmišljamo veliko s svojo glavo. Ko bi se kritična masa odločila za veganstvo, potem bi temu trendu začela slediti tudi večina tistih, ki sicer ne razmišljajo, kaj bodo jedli in jedo tisto, kar jim je ponujeno s strani družbe (medijev, ljudi, …).”

Če se poigramo s številkami in če poskusimo rešiti planet pred katastrofo ter ga v uporabo predati tudi našim naslednikom, bi bilo potrebno takoj prenehati z uničevanjem le-tega. Eden od načinov, verjetno kar najpomembnejši pa bi bil, da nemudoma ukinemo živinorejo. Tu bi lahko veliko vlogo odigrali prav vegani, sploh glede na to, da medijev, ki so plačani od korporacij (mesnih, mlečnih, jajčnih, farmacevtskih industrij) in politikov, ki o tem odločajo, te stvari žal ne zanimajo prav dosti.

Enega na leto, v sedmih letih živimo v raju

In kako bi lahko vegani spremenili svet na bolje? Tako, da vsak vegan ‘prepriča’ samo enega vsejedca, da vsejedstvo ni dobro zanj (kot tudi ne za planet, naravo, živali, vode, zrak, …) oz ga nagovori k veganstvu. Če računamo, da je veganov samo 1%, bi bilo veganov v tem primeru že prihodnje leto 2%, naslednje leto že 4%, potem 8%, nato 16% veganov, pa 32%, šesto leto bi bilo veganov že 64%, po manj kot 7 letih pa bi bil ves svet veganski.

Čeprav vse skupaj izgleda utopično, to razmišljanje pravzaprav niti ni tako nesmiselno. Ljudje radi sledimo skupinam, imamo čredni nagon, ne razmišljamo veliko s svojo glavo. Ko bi se kritična masa odločila za veganstvo, potem bi temu trendu začela slediti tudi večina tistih, ki sicer ne razmišljajo, kaj bodo jedli in jedo tisto, kar jim je ponujeno s strani družbe (medijev, ljudi, …).

Se dogovorimo, vegani, in rešimo ta svet?

 

PS: Si predstavljate, koliko bolezni bi ozdravili oz izničili? Je možno k veganstvu nagovoriti celo dva nevegana letno in narediti svet lepši že v enem mandatu politikov?

Dodaj odgovor

CLOSE
CLOSE