Aktualno

PLASTIKA: Vse, kar odvržemo v naravo, se prej ali slej (v taki ali drugačni obliki) vrne k nam

“V plastiki je denar”, je že pred nekaj leti navrgla damica, ki je bila zaposlena v podjetju, ki se je ukvarjalo z izdelavo plastičnih predmetov. Vedela je namreč, da je surovina tako rekoč zastonj, izdelek iz plastike pa se lahko proda po kar lepi ceni, od tod tudi denar za njeno lepo plačo. Vsi zadovoljni. Mar res?

Čedalje več je organizacij in ljudi, ki opozarjajo na racionalno rabo plastike, čedalje več pa tudi tistih, ki pozivajo celo k neuporabi le-te. Ljudje so torej čedalje bolj osveščeni, tistim, ki nam s pisanjem oz sprejemanjem zakonov krojijo življenja, pa je očitno vseeno. Sicer tega enostavno ne bi dovolili oz bi zakon priredili tako, da ne bi škodil človeštvu.

A očitno je za vse skupaj vseeno tudi medijem. Kdaj ste nazadnje v kakšnem mediju prebrali, da je pametno uporabljati povratno embalažo (recimo steklenice) ali pa recimo vrečke za večkratno uporabo? Tudi če ste včeraj, je to premalo. O tem bi morali mediji pisati, govoriti vsak dan. Ne le govoriti, temveč nas tudi poučevati. Če so nas dopustili poneumiti, naj nas tudi poučijo, kaj je prav. In če že to ni v interesu komercialnim televizijam, potem mora o tem poročati vsaj javna. Točno ZATO jo plačujemo.

Namesto ozaveščanja mediji raje ponujajo resničnostne šove in limonade?

Pa poglejmo, kako lepo si uničujemo življenjski prostor z uporabo plastike, za primer vzemimo vodo v plastenki. Pot plastenke se začne na naftnem polju, kjer iz nafte izdelajo plastične pelete. Iz teh sledi proizvodnja plastenk, nato sterilizacija, pranje le-teh, pa polnjenje, transport do trgovin in končno do – uporabnika. Po nekaj minutah, kolikor je potrebno za izpitje vode, plastenka konča na smeteh, od tod pa gre tri četrtine plastenk v morje (četrtina v reciklažo).

 

 

Ni ozaveščanja, poučevanja zaradi koristi v sistem vpetih?

Sprašujemo se: komu ni v interesu, da vse to vemo? Komu ni v interesu, da se opusti uporaba plastike in zastrupljanje sveta? Komu je vseeno za naravo, za življenja ljudi in živali, ekosistema? Velikim korporacijam, ki imajo od tega masten zaslužek? Številnim podizvajalcem? Vsem ostalim, ki imajo od tega korist? Kdo že dovoljuje, da se uporablja plastika, namesto denimo steklovina???

Vse, kar odvržemo v naravo, se prej ali slej (v taki ali drugačni obliki) vrne k nam. Le poglejte, kako je morje izstavilo račun nič hudega slutečemu kopalcu. Tokrat brez kazni … Ne čudimo se, ko bo mati Narava spet ‘zaropotala’. Ne v risanki, temveč v resničnem življenju. Vašem življenju. Ne sprašujmo se potem, kje smo naredili napako …

VIDEO: Animirani film, kako morje ‘izstavi račun’ nevestnemu kopalcu …

Objavil/a Adel Helmy dne 20. december 2017

Dodaj odgovor

CLOSE
CLOSE