Aktualno

“Eno je ubiti žival za hrano, drugo pa ‘kar tko, brez razloga’!”

Eno je ubiti žival za hrano, drugo pa ‘kar tko, brez razloga’. Se strinjamo, kajne? Če nekdo ubije pujska brez razloga, je to grdo, primitivno, morda celo kaznivo … Če pa nekdo ubije pujska za hrano, je to odobreno, in to s strani velike večine ljudi. V bistvu s strani vseh, razen tistih, ki živali ne vidijo kot predmet, ampak kot živo bitje.

Takole na te stvari gleda Lara Vrhovnik: “Pravzaprav je ubiti žival za hrano in ubiti žival brez razloga oboje – brez razloga, kajti nihče ne rabi jesti mesa, mlečnih izdelkov in jajc za zdravje. Še najboljši izgovor, ki ga lahko ponudimo je, da nam je okusno in da smo tako navajeni. Toda užitek in navada ne spadata med upravičene razloge za zadajanje trpljenja in smrti”.

Lara nato svoje besede pa še dodatno utemelji: “Čisto vseeno je, ali gre za užitek sadistične ali gurmanske narave. Oboje je neupravičeno. Če bi npr. rekli, da ni prav trpinčiti in ubijati živali ‘po nepotrebnem’, dovoljeno pa jih je trpinčiti in ubijati za užitek in iz navade, bi hitro razpoznali, da govorimo nesmisle. Nobene moralne razlike ni torej med osebo, ki lastnoročno ubije žival in ob tem morda še uživa, in osebo, ki samo plača nekomu drugemu za to, da jo ubije v njenem imenu.”

Torej je ubiti žival za hrano in ubiti jo ‘kar tko, brez razloga” eno in isto? Ni razlike?

“Če soglašamo, in velika večina ljudi soglaša, da ni prav trpinčiti in ubijati živali po nepotrebnem, potem smo – zavezani k veganstvu. Obstaja veganstvo in obstaja ubijanje živali brez razloga. Tretja možnost ne obstaja. Smo bodisi vegani, bodisi sodelujemo pri ubijanju živali brez razloga”, zaključi Lara Vrhovnik.

(Foto: vir)

Dodaj odgovor

CLOSE
CLOSE