Intervjuji

Piratska stranka: “Sedanja ureditev na področju gojenja in uživanja konoplje ima zaradi svoje represivne narave precej več negativnih, kot pozitivnih učinkov.”

Odstop Mira Cerarja z mesta predsednika vlade in volitve 2018 sta nedvomno temi, o katerih se pogovarjamo in se bomo ljudje pogovarjali v naslednjih dveh mesecih. S Piratsko stranko (naključno izbrani, mnenje lahko pošljejo tudi druge stranke!!) smo podebatirali o omenjenih temah, hkrati pa smo se dotaknili še nekaterih drugih reči …

 • Kako komentirate odstop Cerarja?

Oportunistična poteza, s katero je delno rešil svojo pozicijo znotraj političnega prostora, ampak v končni fazi je to izmikanje odgovornosti, protesti sindikatov so tu zaradi ignoriranja skupnega plačilnega sistema v Javni upravi s strani njegove vlade. Drugi tir je šel na referendum zaradi slabe in netransparentne finančne konstrukcije in kolovratenja z nepotrebnim zakonom, kar je produkt njegove vlade in ekipe. Referendum je padel tudi zaradi nepravilnega vodenja kampanje in nespoštovanje zakonodaje, ki to ureja s strani njegove ekipe. Mogoče sedaj želi izgledati kot žrtev, ampak dejstvo je, da je situacija posledica politične nespretnosti in napak z njegove strani in nosi odgovornost za nastalo situacijo.

 • Katere zasluge mu pripisujete?

Pripisujemo mu lahko, da je po dveh nestabilnih vladah skoraj uspešno zaključil mandat lastne Vlade. Vsekakor pa mu lahko priznavamo zasluge poskusov pospeševanja digitalnega poslovanja in vsaj delne, čeravno ne prav uspešne, digitalizacije javne uprave.

 • Kaj mu očitate?

Veliko praznih besed, omreženo državo preko sumljivega in netransparentnega poslovanja, še bolj zbirokratizirano državno upravo,  izgubljeno priložnost za razvoj informacijske družbe, varčevanje na najbolj ranljivih slojih družbe (samostojni, kulturniški poklici, prejemniki socialne podpore, starostniki), preganjanje dela na črno samo pri “majhnih ribah”, namesto velikega gospodarskega kriminala. Dopuščanje neprimernega političnega diskurza glede beguncev, migrantov in vzbujanje strahu v družbi. Zaupanje, transparentost in informacijska družba so za to vlado resnično postale le politične floskule, ki so jih izpraznili vsakršnega pomena.

“Naš cilj je, da v Sloveniji vzpostavimo tako učinkovito državno upravo, kot tudi ministrstvo za informacijsko družbo, saj smo mnenja, da država drugače preprosto ne bo kos preprekam in tehnološkim izzivom 21. stoletja.”
 • Po čem se ga boste (oz njegove vlade) spominjali čez 20 let?

O ljudeh si najlažje zapomnemo njihove napake in pomanjkljivosti, a spomin na demokratične predstavnike, ki niso do temeljev spremenili načina dela ali državnega sistema, ne ostanejo prav dolgo v javnem spominu, kar žal lahko trdimo tudi v primeru te vlade.

 • Katere so glavne tri stvari, s katerimi želite prepričati Slovence, da volijo vašo stranko? Kaj bo v štirih (ne osmih, torej v enem mandatu) letih drugače, če vam uspe sestaviti vlado ali priti v vladajočo koalicijo?

Naš cilj je, da v Sloveniji vzpostavimo tako učinkovito državno upravo, kot tudi ministrstvo za informacijsko družbo, saj smo mnenja, da država drugače preprosto ne bo kos preprekam in tehnološkim izzivom 21. stoletja. Že danes imamo težave z uveljavitvijo dovolj hitrih spletnih povezav, ki bi omogočale podjetniški razvoj slovenskega podeželja in urbanih centrov izven Ljubljanske kotline. Obenem bomo sprejeli ukrepe in zakon za zaščito ‘žvižgačev’ – kot oblike boja proti korupciji, tako v državnih, kot tudi zasebnih podjetjih in nenazadnje tudi z ureditvijo legalizacije konoplje, tako v medicinske, kot tudi rekreativne namene.

 • Ali obstaja možnost združitve s katero stranko, da bi lažje prestopili prag in s katero? Katera stranka vam je najbližje?

Ne. Pirati nismo omejeni na političnem polju in smo odprti za sodelovanje na posameznih projektih z vsemi in tudi zaradi tega bomo na volitvah nastopili sami.

“Prepričati dovolj velik del populacije, da opusti (poceni) meso, se nam zdi, brez totalitarnih prijemov, nerealno. Boljša alternativa je ponuditi konkurenčno (po ceni, kvaliteti in varnosti) meso iz etičnega vira …”
 • Ali podpirate stavko učiteljev, zakaj da ali zakaj ne?

Podpiramo prizadevanja vseh, ki se borijo za boljši jutri, stavka učiteljev pa je tako zaradi njihove zapostavljenosti, kot tudi zapostavljenosti celotnega izobraževalnega sistema v Sloveniji v času napredkov in gospodarske rasti, popolnoma upravičena in izgovor, da imamo boljši sistem, kot države, ki so na tem področju primerljivo slabše, je le to – izgovor. Šolski sistem, ki kroji življenjsko pot naših otrok, ne sme ciljati na povprečnost, ampak mora pritrdilno odgovoriti na vprašanje, ali je najboljši, ki ga lahko ustvarimo za uspešen razvoj naših otrok v danem času. Seveda stavka učiteljev ni edina v tem času, saj stavkajo tudi drugi uslužbenci javnega sektorja, med njimi so tudi zdravniki in policisti in prepričani smo, da imajo čisto vsi legitimne razloge zanjo, rešitve pa niso izključno golo višanje plač, temveč predvsem človeka in obrti vredno obravnavanje posameznikov znotraj služb v korist javnosti. S posameznimi stavkami se sicer ukvarjajo sindikati in vladni pogajalci, ne politične stranke in smo načeloma proti politizaciji in zlorabi sindikatov v namene pridobivanja političnih točk na praznih obljubah.

 • Kakšno je vaše mnenje o indijski konoplji? Legalizirati ali ne? Dovoliti, da vsak sadi za lastne potrebe (ne glede, če bi to bilo za zdravje ali ‘rekreacijo’)? Zakaj DA ali zakaj NE?

Pirati smo spoznali, da prohibicija konoplje ne deluje. Sedanja ureditev na področju gojenja in uživanja konoplje ima zaradi svoje represivne narave precej več negativnih, kot pozitivnih učinkov. Hkrati ostaja skoraj povsem neizkoriščen gospodarski potencial te avtohtone slovenske rastline. Želimo izkoristiti možnosti, ki jih ponuja konoplja. Glavni cilj našega modela popolne legalizacije in regulacije konoplje je – omogočiti svobodno in varno uporabo izdelkov iz konoplje v medicinske, industrijske in rekreativne namene. Naš predlog bo med drugim prispeval k:

 1. dvigu gospodarske rasti in novim delovnim mestom,
 2. povečanju državnega proračuna,
 3. zmanjšanju negativnih učinkov rekreativne rabe,
 4. povečani turistični privlačnosti Slovenije,
 5. razbremenitvi sodišč in policije ter
 6. zmanjšanju kriminala.
 • Kakšno je mnenje stranke o živinoreji? Živinoreja onesnažuje zrak bolj kot ves promet na svetu skupaj, porablja se enormne količine voda, krčijo se gozdovi, ‘izgublja’ se planet … hkrati pa je meso s strani WHO označeno za rakotvorno!

Novice o rakotvornosti mesa so posledica senzacionalističnega povzemanja raziskav (video):

Kot možno realistično rešitev etičnega problema živinoreje vidimo v razvoju tehnologije umetnega mesa. Prepričati dovolj velik del populacije, da opusti (poceni) meso, se nam zdi, brez totalitarnih prijemov, nerealno. Boljša alternativa je ponuditi konkurenčno (po ceni, kvaliteti in varnosti) meso iz etičnega vira, kar pa je obljuba te tehnologije.

 • Kakšno je mnenje vaše stranke o ti. chemtrailih? Nas zaprašujejo s strupi ali ne? Kdo to dela in zakaj?

Nismo pristaši ideje, da je javni transport večje tveganje za javno zdravje kot dejstvo, da ima vsak Zemljan lastno prevozno sredstvo. Obenem nas iskreno zanima, komu bi bilo to v interesu, saj brez vidnega profita delajo škodo sami sebi.

 • Ste za obvezno cepljenje in zakaj? Ali ste za prostovoljno cepljenje in zakaj?

Cepljenje vidimo kot znanstveno podprt in učinkovit način za preprečevanje stopnje umrljivosti, ki ji je bila človeška vrsta izpostavljena vse do razvoja moderne medicine v obdobju po industrijski revoluciji in še toliko bolj od časa po drugi svetovni vojni, ko smo s skupnim trudom uspeli izničiti praktično vse smrtonosne bolezni, ki so še dve do tri generacije pred našo umorile več kot desetino vseh dojenčkov.

“Obenem bomo sprejeli ukrepe in zakon za zaščito ‘žvižgačev’ – kot oblike boja proti korupciji, tako v državnih, kot tudi zasebnih podjetjih in nenazadnje tudi z ureditvijo legalizacije konoplje, tako v medicinske, kot tudi rekreativne namene.”
 • Naj Slovenija še ostane v EU in NATU? Zakaj DA ali zakaj NE? Kaj so prednosti in kaj slabosti?

Združevanje v večje, internacionalne skupnosti s podobnimi cilji in načeli pri varovanju človekovih pravic in svoboščin, je vsekakor edina prihodnost, v kateri Slovenija lahko obstane kot kakršna koli oblika države, četudi le-ta potrebuje dodatno usmeritev s strani društev, političnih gibanj in strank v trenutkih, ko se pogovarjamo o osnovanju zakonodaje prihodnosti, a to nikakor ni dovoljšen razlog, da nad v osnovi dobro organizacijo z v osnovi dobrimi nameni dvignemo roke in si delamo utvare, da smo v svetu globalizacije in ob boku vedno večjih svetovnih igralcev na boljšem sami.

 

Več o stranki:

Dodaj odgovor

CLOSE
CLOSE